Cesta do Tvojzemí: Do kin dorazil výrazný koprodukční animák pro celou rodinu

Do kin vstoupil nový celovečerní 3D animovaný film Cesta do Tvojzemí vyprávějící příběh desetiletého Rikiho, jeho nové drzé kamarádky Emmy a opičáka Tidlinga, kteří se vydávají na dobrodružnou výpravu do Tvojzemí. Slovensko-česko-belgická novinka ožila výraznými hlasy herců, jako jsou Jan Cina, Jan Vondráček, Klára Issová, Martin Myšička, Václav Neužil nebo influencer Karel Kovy Kovář.

Ambiciózní celovečerní snímek producentů Petra Badače a Barbory Budinské s rozpočtem 94 miliónů korun prošel filmovými fóry na festivalech v Chorvatsku, Švýcarsku, Německu a Francii a pracovalo na něm více než patnáct výtvarníků a animátorů z celé Evropy, od Irska po Českou republiku. Cesta do Tvojzemí tak vyniká promyšleným výtvarným stylem s detailními pozadími evokujícími epický videoherní pocit tolik přitažlivý pro mladé diváky, kteří už hledají něco víc než „dětskou“ animaci. Výtvarný koncept filmu čerpá ze stop-motion vizuality, která byla inspirací pro stylizaci postav a prostředí a tvorby textur. Výtvarný koncept je však přenesený do digitálního prostředí a film je animovaný jako klasický CGI 3D film. Jedinečnost technologického zpracování spočívá ve využití herního enginu Unity při finalizování filmu a renderování.

„Práce na filmu Cesta do Tvojzemí pro mě znamenala 4 324 dnů čisté radosti z práce a velmi mě těší, že film konečně uvidí malí i velcí diváci. Jde o napínavý příběh, ve kterém hlavní hrdina Riki zažívá spoustu dobrodružství, poznává nové kamarády a světy. Je to jako jízda na horské dráze plná vzrušení a nečekaných zvratů,“ říká režisér Peter Budinský.

Daleko za hranicemi dětských hřišť existuje úžasný svět fantazie – Tvojzemí. Opice a krkavci tu mluví lidskou řečí a po zlatých pouštích se procházejí neuvěřitelné stroje, které fungují v dokonalém souladu s přírodou. Desetiletý Riki uteče do Tvojzemí ze svého domova v reálném světě, protože zachytí signál vysílaný tajemným zářivým kamínkem. Tento kamenný zdroj velké síly, který chce každý získat, se ukryje v Rikiho srdci. Hlavní hrdina  se tak musí pečlivě rozhodnout, s kým bude toto tajemství sdílet –  zda se svou novou kamarádkou Emmou, opičím generálem Tidlingem, robotem a poradcem prezidenta Tvojzemí Kovomanem nebo dokonce s kapitánem parní lodi. Tak začíná Rikiho napínavá cesta za záchranou vlastního života i světa fantazie.
K filmu nazpívala song Ve hvězdách v několika mezinárodních verzích, včetně české, zpěvačka Celeste Buckingham.

Film vznikl v koprodukci společností plutoon (Slovensko), BFILM.cz (Česká republika), The Pack (Belgie) a RTVS.
Do kin film právě uvádí společnost Forum Film.

-red-
zdroj: M. Reková, K. Bobková
foto/video: Forum Film, Totalfilm Media, BFILM © 2022