Grand Prix: Kam se cestou na závod formulí (ne)podíval Kozub s Ferrem? (video)

Nová komedie z prostředí automobilových sportů Grand Prix se chystá na podzim do kin. Příběh dvou bratranců milujících auta a jejich kamaráda a zároveň úhlavního nepřítele, který auta nejraději krade, pojednává o jednom splněném snu a cestě přes celou Evropu na Velkou cenu Formule 1 ve Španělsku. Snímek režiséra Jana Prušinovského se divákům představil na Letní filmové škole ve Stanu České televize, která mu je koproducentem. Při té příležitosti vám přinášíme video se Štěpánem Kozubem a Robinem Ferrem, kde se dělí o pocity z natáčení v zahraničí. 

S cílem natáčet v místě konání závodu Formule 1 tvůrci před časem spustili crowdfundingovou kampaň, se kterou vybrali přes půl milionu korun. “Road movie je u nás žánr, do kterého se nikdo moc nehrne. Česká republika je pro něj totiž malá. Tak jsme se rozhodli, že ty naše průměrný český hrdiny vyvezeme za hranice. Nechceme ale vytvářet iluzi německé autopumpy tím, že na českou benzínku dvacet kilometrů za Prahou nalepíme nápis Tankstelle. A stejně tak nevytvoříme na brněnském nebo mosteckém autodromu dojem, že jste jen pár kilometrů od moře a v centru Katalánska,” vysvětloval režisér Prušinovský snahu o autenticitu lokací.

Jak nám ovšem s nadsázkou sobě vlastní prozradil Štěpán Kozub, natáčení ve Francii či Španělsku na papíře může znít idylicky, realita byla o něco prozaičtější. “Strašně jsem se těšil, ale pak jsem zjistil, že točíme na benzínkách a zatáčkách v lese. Člověk si pak říká, to je teda Francie, panečku, to je ono. Španělsko už jsem ale pocítil, bylo tam 47 stupňů ve stínu, takže jsem věděl, že tam nepatřím,” orosil se Štěpán při vzpomínce na pracovní útrapy.

Jak doplnil Štěpánův tygří kolega Robin Ferro, do natáčení v zahraničí a nápadu natočit vzrušující fanouškovskou atmosféru na skutečném závodě pochopitelně notně promluvila i hygienická opatření způsobená pandemií covidu, natáčení se tedy notně protáhlo čekáním na jejich uvolnění a skončilo teprve před několika dny. V současnosti režisér pilně maká v postprodukci, aby se stihla premiéra 17. listopadu 2022.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: AČFK, LFŠ, Totalfilm Media, Falcon, Offside Men
audio: Totalfilm Media
© 2022