Historický snímek Il Boemo bude mít světovou premiéru v San Sebastianu

Úspěch pro český film – historický snímek Petra Václava Il Boemo bude mít světovou premiéru v hlavní soutěži filmového festivalu v San Sebastianu. Jde tak teprve o druhý film, který bude v posledních šestnácti letech zastupovat českou kinematografii v hlavní soutěži takto prestižního festivalu kategorie A.

Výpravný životopisný snímek Il Boemo o osudech Josefa Myslivečka, nejslavnějšího českého hudebního skladatele 18. století, v němž v titulní roli exceluje Vojtěch Dyk, tak bude mít šanci zabojovat o hlavní cenu sansebastianského festivalu – Zlatou mušli. Tu v minulosti získali například i několikanásobní držitelé Oscara – Francis Ford Coppola a Elia Kazan. Ocenění filmu Il Boemo, kterým je již samotné zařazení domácího snímku do hlavní soutěže na filmovém festivalu kategorie A, podtrhuje i skutečnost, že naposledy se něco podobného podařilo filmu Nabarvené ptáče Václava Marhoula, jenž byl do hlavní soutěže přijat v roce 2019 v italských Benátkách.   

„Pro mě osobně je již samotné přijetí do hlavní soutěže na takto prestižním festivalu obrovská čest. Pevně ale doufám, že se náš film bude líbit nejen porotě v San Sebastianu, ale také všem filmovým divákům,“ řekl k informaci o cestě snímku Il Boemo do baskického San Sebastianu režisér a autor scénáře Petr Václav, přičemž on sám již získal v minulosti na filmových festivalech hned několik ocenění za své snímky.

„Je to po těch přibližně deseti letech, po které jsme film chystali, natáčeli a dokončovali, velké zadostiučinění. Vnímám to jako odměnu za zcela bezprecedentní přípravu, ojedinělý důraz na historickou věrnost a také za maximální snahu o dobovost, se kterou jsme všichni ke snímku přistupovali,“ doplňuje producent Jan Macola.

Il Boemo – Vojtěch Dyk, Jan Macola, Petr Václav

Il Boemo je se svým rozpočtem 120 milionů Kč jedním z nejnákladnějších domácích filmů. Za tímto vysokým rozpočtem stojí především záměr tvůrců přenést na plátna kin co nejpřesněji atmosféru druhé poloviny 18. století, kdy Josef Mysliveček svým uměním okouzlil italské operní publikum. Výpravnost snímku navíc podtrhuje i zcela ojedinělá spolupráce s předními současnými operními hvězdami v čele se sopranistkou Simonou Šaturovou a francouzským kontratenorem Philippem Jarousskym. Hudba k filmu vznikla za doprovodu pražského barokního orchestru Collegium 1704 a pod vedením dirigenta Václava Lukse.

„Pro potřeby filmu jsme v Pražské křižovatce a následně i v Itálii nahráli živě naprostou většinu árií, které se ve filmu objeví. Velkou část z nich uslyší diváci v té nejvyšší kvalitě vůbec poprvé od Myslivečkovy doby,” popisuje producent filmu Jan Macola.

Il Boemo – natáčení v Benátkách

Již před Bedřichem Smetanou a Antonínem Dvořákem měli Češi hudební hvězdu světového významu. Syna pražského mlynáře, který se navzdory přání otce vydal za štěstím do Itálie, která byla v druhé polovině 18. století centrem evropského operního umění. A na rozdíl od mnoha jiných se zde skutečně dokázal prosadit. Film Il Boemo se pokouší odpovědět na to, jaký Mysliveček skutečně byl a jak je možné, že se mu tak rychle podařilo prorazit.

Hlavní role byla svěřena talentovanému Vojtěchu Dykovi, který jako Il Boemo překvapí plynulou italštinou a lehkostí, se kterou se ujal dirigentských pasáží. „Hrát Josefa Myslivečka pro mě byla výzva a motivace jako pro herce i pro muzikanta. Jsem samozřejmě napjatý, jak jeho příběh přijme publikum u nás i v Evropě. Protože to si Mysliveček zaslouží – abychom znali jeho příběh,” věří Vojtěch Dyk.

Il Boemo – Vojtěch Dyk a Lana Vlady (foto: Pilot Film)

Film se natáčel na autentických italských i českých lokacích. Jmenovitě v Benátkách, Římě, Janově, Neapoli, na Sicílii, v pražském Stavovském divadle, v brněnském Mahenově divadle, v klášterech v Plasích a Doksanech a na zámcích Jaroměřice nad Rokytnou a Bučovice. V Itálii byla pod vedením kostýmního výtvarníka vyrobena také naprostá většina dobových kostýmů.

Do kin v České republice bude snímek Il Boemo slavnostně uveden 20. října 2022 a od 21. října bude v nově zrekonstruovaném barokním Clam-Gallasově paláci na Mariánském náměstí v Praze zpřístupněna také výstava Josef Mysliveček, detto Il Boemo (1737–1781), která návštěvníky seznámí se skladatelovým životním příběhem a tvorbou. Součástí výstavy budou i vybrané kostýmy z filmu Il Boemo a exkluzivní projekce Myslivečkových brilantních árií, které štáb natáčel v plných délkách a které se ve filmu z větší části neobjeví.

Film vznikl v česko-italsko-slovenské koprodukci Mimesis Filmu, Dugong Films, České televize, sentimentalfilmu, Libora Winklera a postprodukčního studia Magiclab.

-red-
zdroj: Pavel Turner
foto/video: Mimesis Film, Pilot Film © 2022