Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Téma: LFŠ přivítá jako hosta irského režiséra Jima Sheridana, odveze si cenu AČFK

Ve čtvrtek 29. července odstartoval 48. ročník festivalu Letní filmová škola v Uherském Hradišti. Filmy už se vesele promítají, diváci se hrnou do sálů a několik dní před samotným začátkem festivalu byl oznámen i příjezd vzácných hostů. Jedním z těch, který se na letošní LFŠ přijede podělit o dlouholeté zkušenosti, představit své filmy a nakonec samozřejmě převzít zaslouženou cenu, bude světově uznávaný režisér irského původu Jim Sheridan.

lfs-sheridan

Přestože za svou filmařskou kariéru stihl třiasedmdesátiletý Sheridan posbírat celkem šest oscarových nominací, kinematografii se začal aktivně věnovat až téměř ve čtyřiceti letech. Umělecký duch mu ale nikdy nechyběl a než se přesunul za kameru, věnoval se hlavně divadlu. Po krátkých zkušenostech se studentskými hrami začal společně se svým bratrem psát vlastní představení.

Po nějaké době emigroval do Ameriky a vyučil se tu také filmovému řemeslu, načež se vrátil do Irska a v roce 1989 tu natočil svůj filmový debut Moje levá noha. Jednalo se o jeho vůbec první filmový počin, už jako začátečník ale prokázal nesmírný talent a sklízel za něj ovoce. Nejenže obdržel nominaci na Oscara za režii, ale také za scénář. Moje levá noha byla také velkým milníkem pro ikonického herce Daniela Day-Lewise, který zvládl svou nominaci za hlavní roli i proměnit. Kromě svého prvního Oscara Day-Lewis ale v Sheridanovi získal i častého budoucího spolupracovníka.

daniel-day-lewis-moje-leva-noha

Day-Lewis v Mojí levé noze (foto: archiv)

V Irsku Sheridan zůstal i se svým dalším filmem Pastvina, na němž spolupracoval s řadou tamějších hvězd jako s Richardem Harrisem nebo Brendanem Gleesonem.

Poté se přesunul do Ameriky a pro své nové životopisné drama Ve jménu otce znova povolala před kamery Day-Lewise. Tato vražedná kombinace si opět vysloužila řadu oscarových nominací nejen pro Sheridana a Day-Lewise, ale také ostatní herce a členy štábu. Všechny bohužel skončily neúspěšně. To ale dvojici nijak nezpomalilo a o pár let později spolu znova vesele natočili sportovní drama Boxer.

boxer-sheridan

Day-Lewis v Boxerovi (foto: archiv)

Po přelomu tisíciletí čekala na Jima Sheridana ještě jeho šestá šance na Cenu Akademie, a to za scénář pro romantický film In America. Zlatá soška se mu ale opět vyhnula. V následujících letech pak na své resumé přidal ještě například válečný thriller Bratři nebo svůj zatím nejnovější film, Tajný deník z roku 2016.

Letní filmová škola plánuje během svého týdenního programu uvést celkem čtyři filmy Jima Sheridana, včetně jeho slavného debutu Moje levá noha, a režisér samotný povede lekci filmu a domů si odveze cenu Asociace českých filmových klubů.

Petr Schön, spolupracovník redakce
foto/video: archiv redakce, LFŠ © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast