Letní filmová škola skončila, rozdala hostům ceny a vybrala film do distribuce

48. Letní filmová škola Uherské Hradiště skončila. Na festivalu se vystřídalo téměř 4600 akreditovaných návštěvníků, v rámci balíčků se prodalo dalších 2120 vstupenek. Filmovku podpořilo 37 mecenášů. Pro komfort již akreditovaných návštěvníků organizátoři omezili v průběhu festivalu prodej akreditací i vstupenek. Na programu bylo 178 filmů ve 221 projekcích, 89 položek odborného programu včetně 5 lekcí filmu, 67 doprovodných akcí a 12 akcí v rámci Industry programu. Asociace českých filmových klubů, hlavní pořadatel Letní filmové školy, udělila 5 výročních cen. Filmový program byl tradičně rozdělený do tří hlavních bloků Historie, Současnost a  Česko/Slovensko.

LFŠ 2022

K prvním hostům, kteří na Letní filmovou školu přijeli, patřil turecký režisér Semih Kaplanoğlu, který pod patronací Zlínského kraje převzal Výroční cenu AČFK za mimořádně kompaktní filmografii vyznačující se hlubokou spiritualitou, vizuální magií a čistou filmovou poezií. „Moc vám děkuji za tuto cenu, jsem za ni velice vděčný. Jsem rád, že se po dlouhé době pandemie můžeme setkat takto naživo,“ uvedl Kaplanoğlu.

Další cenu AČFK za hluboce působivá, svrchovaně autorská dramata, která často bolestně analyzují pohnutou historii režisérova rodného Irska získal Jim Sheridan, kterého diváci přivítali dlouhým potleskem vestoje. „Jsem rád, že jsem konečně tady a je to čest dostat tuto cenu po tolika vynikajících režisérech,“ řekl v děkovné řeči Sheridan.

Na Letní filmové škole 1.srpna 2022 v Uherském Hradišti se mohli návštěvníci zúčastnit besedy s Jimem Sheridanem

Cenu za hereckou všestrannost a pokoru, díky nimž vytvořil ve filmu, televizi i divadle na desítky nezapomenutelných postav a také za lidské a občanské postoje, kterými nepřestává inspirovat, převzal pod patronací města Uherské Hradiště herec Ondřej Vetchý. „Mám z té ceny samozřejmě velkou radost, moc si jí vážím, ale upřímně se cítím trochu nepatřičně,“ řekl na předávání Vetchý.

Úterý 2. srpna bylo zasvěceno pořadateli Letní filmové školy, Asociaci českých filmových klubů, která vždy v tento den uděluje Výroční cenu jednomu ze svých klubistů. Za velkou lásku k filmovému umění, dlouholetou příkladnou organizaci a vedení filmového klubu a kina Mír 70 v Krnově a za neutuchající vášeň pro 70mm filmový materiál, díky níž založil dnes již vyhlášenou a unikátní přehlídku 70mm filmu KRRR! obdržel cenu Pavel Tomešek in memoriam.

Poslední letošní cenu ve tvaru zmrzlinového kornoutu převzala pod patronací České televize režisérka a animátorka Michaela Pavlátová. Byla jí udělena za otevřenost a upřímnost jejích filmů, naléhavost a odvahu, s jakou dovede vyprávět o problémech svých hrdinů, i tvůrčí vynalézavost a hravost, která tak okouzluje diváky. Animátorka ve své děkovné řeči prosila diváky, aby měli animaci rádi. “Jsem dojatá, protože je pro mě velká čest, že se zdejší festival pokouší pomoci i jiným druhům filmu, než je ten hraný. Myslím si, že je to důležité,” uvedla Pavlátová.

Michaela Pavlátová na LFŠ 2022

Hosty Letní filmové školy byli také Olga Sommerová, Michael Kocáb, Eliza Petkovová, Anton Dolin, Šimon Holý, Beata Parkanová, Jiří Havelka, Václav Kadrnka, Adam Koloman Rybanský, Moris Issa, Vlastimil Venclík, Jaromír Kallista, Emil Křižka, Wojciech Smarzowski, Vojtěch Mašek, Tomasz Wiński, Adam Sedlák, Jan Prušinovský, Magda Vášáryová, Zuzana Mauréry, Martin Finger, Michal Kern, Simona Babčáková a další.

V sekci LFŠ uvádí vyhrálo silné vězeňské komorní drama Velká svoboda, které uspělo už při své loňské premiéře v Cannes a patří k nejoceňovanějším snímkům uplynulého roku. Film uvede Asociace českých filmových klubů do kinodistribuce v lednu 2023.

„Mám velkou radost z toho, že Filmovka byla letos mimořádně úspěšná, a chtěla bych moc poděkovat všem návštěvníkům, hostům, obyvatelům města, našim podporovatelům a celému organizačnímu týmu za to, že spoluvytvořili úžasnou atmosféru 48. Letní filmové školy, a těším se na vše, co nás čeká zase za rok,“ řekla ředitelka festivalu Radana Korená.

49. Letní filmová škola Uherské Hradiště se bude konat od 28. července do 3. srpna 2023.

-red-
zdroj: Lenka Horáková
foto: LFŠ, Magdaléna Šmídová, Marek Malůšek © 2022