Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Jiří Havelka natáčí svůj třetí film, tragikomedii Zahradník s Oldřichem Kaiserem (video)

Na úpatí kopce žije již dlouhá léta zahradník se svojí ženou. Jejich životy plynou v drobných denních radostech a povinnostech a vše určuje řád přírody. Ovšem na kopci stojí zámek, kde se hodlá usadit nový majitel a vše přetvořit k obrazu svému, včetně okolní krajiny. Zahradnictví těmto plánům značně překáží, a tak je třeba jej odkoupit. Jenže nabídka není přijata. Když to tedy nejde po dobrém, přikročí se k razantnějšímu „vyjednávání.“ Zahradník se ovšem nehodlá vzdát; je tu přeci doma. Po velkém úspěchu filmů Vlastníci a Mimořádná událost se režisér Jiří Havelka pustil do dalšího celovečerního filmu s Oldřichem Kaiserem v hlavní roli.

Dáša Vokatá a Oldřich Kaiser (foto: Donart)

V roli zahradníkovy ženy se objeví Kaiserova skutečná životní partnerka, písničkářka Dáša Vokatá. „Býval jsem velký zahradník, takže mě toto natáčení moc baví. Za to Dáša nikdy nestrčila ani prsty do hlíny a tady musí. Ten pohled na to je velmi zajímavý,“ směje se Oldřich Kaiser. „Já jsem rockerka, neumím s hlínou. Naštěstí školení u opravdového zahradníka mě trochu naučilo se v té hlíně pohybovat,“ dodává Dáša Vokatá.

Kromě zahradnické premiéry je to pro Dášu také premiéra herecká. „Chtěl jsem někoho, kdo má se zahradničením zkušenost, aby se to nemusel složitě učit. Olda z toho tak nějak vyplynul a s ním i jeho partnerka Dáša, která mu scénáře čte a filtruje,“ říká režisér. Dáša Vokatá byla scénářem okamžitě nadšena: „Přečetla jsem ho jedním dechem, vůbec jsem nemohla přestat.

Jiří Havelka na place (foto: Donart)

Nad výběrem hlavních herců nemusel režisér Jiří Havelka dle svých slov přemýšlet dlouho. V dalších rolích se objeví například Štěpán Kozub, Tomáš Jeřábek, Jiří Vyorálek a Alena Mihulová.

Film vzniká na zajímavé lokalitě – na statku Jiřího Havelky staršího, režisérova otce. „Jezdívám sem na víkendy, a když jsem tu jednou byl, tak mě napadlo, že to je to správné místo,“ vypráví Havelka mladší. Na místo filmaři dodali jen zvířata, jinak je místo plně využito tak, jak ho užívá i skutečný majitel. Statek se stane kulisou zahradnické práce během všech čtyř ročních období. „Točíme po celý rok chronologicky, což je moc fajn. Nemusíte přeskakovat v čase a ve scénách. Točí se tak, jak jde děj po sobě,“ vysvětluje herec Michal Isteník.

-red-
zdroj: Barbora Doležalová
foto/video: DONART Film

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast