Spolu: Štěpán Kozub jako autista v komplikovaném soužití s matkou a sestrou (trailer)

Štěpán Kozub se poslední dobou na plátnech kin objevuje v jedné novince za druhou. Většina z nich mu nabízí využití jeho komediálního talentu. Několikrát nás ale přesvědčil o tom, že je schopen ztvárnit i vysoce emoční a vážný herecký úkol. Jednu z takových výzev mu připravili i režiséři David Laňka a Martin Müller. Společně s ním se v hlavních rolích příběhu o komplikovaném soužití matky, dcery a autistického syna objeví Veronika Žilková a Kamila Janovičová.

Diváky láká do kin nejen nový trailer a plakát. Pozvánku přidávají i sami režiséři: „Diváky bych pozval na film, který je zavede do specifického světa autismu, který jim ukáže, že tenhle svět není takový, jak by se mohli bát. A taky bych je pozval na film, který se nebojí být zábavný tam, kde by jiní byli dramatičtí, a který víc než cokoliv jiného nabízí naději, že i když se někdy může zdát, že všechno stojí za prd, vždycky se dá žít hezký život s lidmi, které máte rádi a kteří mají rádi vás,“ říká David Laňka a Martin Müller dodává: „Za pozornost určitě stojí skvělé výkony herců, ze kterých mám velkou radost. Plus samozřejmě kamera, hudba, střih, kostýmy, výprava a jak to všechno do sebe hezky zapadlo.“

Spolu – Štěpán Kozub a Kamila Janovičová

Tereza se po rozchodu s přítelem vrací domů ke své mámě a bratrovi Michalovi, desetiletému klukovi zajatém v dospělém těle, aniž by tu tušila, že tenhle návrat navždy změní její život. Domácnost, do které se vrátila, se totiž na rozdíl od ní ani trochu nezměnila.
Máma pořád žije jen pro svého syna, a bratr má před ní ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe… a taky na ni. A tak se rozhodne udělat krok, po kterém už nikdo z nich nebude takový, jaký byl.
Tragikomedie Spolu nabízí pohled do chodu rodiny, kde se láska nerozdává rovnoměrně a kde není zvykem svěřovat se a mluvit otevřeně o problémech. Přesto nejde o těžké drama, ale o film, který i v dramatických situacích dokáže najít humor a naději.

Film Spolu se natáčel v Praze v srpnu a září 2021. Na natáčení se přijel podívat i francouzský herec Fabio Marra – autor stejnojmenné divadelní předlohy, ze které David Laňka a Martin Müller při psaní scénáře vycházeli, a jenž se ve filmu také objeví.

V dalších rolích uvidíme Václava Koptu, Marka Němce, Kristýnu Podzimkovou nebo Martinu Babišovou.

Film se do kin chystá od 29. září v distribuci Bontonfilmu.

-red-
zdroj: M. Faustová
foto/video: No Stress Production, KV Art © 2022