Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

D23 Expo: Hromada novinek a trailerů ze světa Marvelu, Star Wars, Pixaru a Disneyho

Tradiční akce D23 Expo, na které Disney jednou za dva roky představuje svým fanouškům v kalifornském Annaheimu vybrané novinky, je spolu s prvním zářijovým víkendem za námi. Řadu nových trailerů doplnily střípky informací o nových filmech a seriálech určených pro kina i pro stream, pojďme si je tedy ve stručnosti shrnout.

Ve čtvrtek v předvečer celé akce se konal Disney+ Day, který byl věnován rostoucí streamovací službě myšáckého studia. Již nyní tak můžete s předplatným streamovat nejnovější díl Thora, nového hraného Pinocchia od Roberta Zemeckise, minisérii Mike o jednom z nejslavnějších boxerů historie, případně dokument o natáčení seriálu Obi-Wan Kenobi. K příležitosti druhých narozenin Disney+ navíc služba spustila časově omezenou nabídku předplatného v ceně jednoho piva, která je do 20. září stále k dispozici na tomto odkazu.

disneyplusday

Samotná akce pak propukla v pátek. Studio odhalilo novou znělku s ikonickým hradem k příležitosti stého výročí od založení Waltem Disneym a prezentační prostor na dohled od věžiček Disneylandu se zaplnil tvůrci i fanoušky.

První představené trailery patří pokračováním několik let starých, ale oblíbených hraných rodinných filmů. V pokračování černé komedie Hokus Pokus z roku 1993 tři dívky omylem vzkříší sestry Sandersonovy v dnešním Salemu a musí vymyslet, jak krvelačné čarodějnice zastavit. Trailer představila i Prokletá romance s Amy Adams, která navazuje na oblíbenou Kouzelnou romanci z roku 2007. Giselle si myslela, že po svatbě bude žít šťastně až do smrti, střet s realitou po přestěhování z Manhattanu ji tedy přinutí přát si, aby byl život zase pohádkový. Kouzlo se ale nepovede a Giselle má čas jen do půlnoci, aby jeho účinky zvrátila.

Studio dále představilo povedený první plakát pro novou hranou verzi Petera Pana a Wendy, oznámilo remake Strašidelného domu založeného na populární atrakci z Disneylandu a odhalilo první střípky o chystaném prequelu Lvího krále, který bude vyprávět příběh Simbova otce Mufasy a vrátí se k fotorealistické animaci zvbířat z filmu Jona Favreaua. První ukázku pak ukázala hraná předělávka Malé mořské víly, která sází na podobný vizuální přístup.

Walt Disney Animation Studios k hraným novinkám připojilo oznámení seriálového pokračování oblíbené zvířecí komedie Zootopie+, ale i seriálovou novinku Iwájú o holčičce vyrůstající ve futuristickém Lagosu v Nigérii. Do kin animátoři ale pošlou i dva celovečeráky, kromě již hotového Divnosvěta mířícího do kin již letos 24. listopadu tvůrci vzdají hold klasickým kresleným disneyovkám v pohádce Wish o kouzelné hvězdě. Pohádka má jít do kin na podzim 2023.

Pozadu nezůstal ani Pixar, který představil své projekty na několik let dopředu, počínaje celovečerákem Elemental, ve kterém se čtyři živly učí žít bok po boku a který by do kin měl putovat příští červen. Speciálně pro podzimní uvedení na Disney+ příští rok pak vzniká sportovní seriál Win or Lose o středoškolsém softballovém týmu. Pro Pixar je to vůbec první plnohodnotná seriálová produkce.

Oznámení se dočkal ještě snímek Ellio o jedenáctiletém chlapci, kterého nedopatřením unesou mimozemštani a on se tak stane nedobrovolným ambasadorem naší planety. Druhého dílu se navíc oficiální dočká i kultovní pohádka V hlavě. Oba filmy uvidíme až v první polovině roku 2024.

Druhý den expa již patřil největším značkám, které Disney v uplynulých letech nakoupil. Marvel odhalil trailer na svůj halloweenský speciál Vlkodlak – Noční lovec, poctu klasickým hororům, se kterým si režii vyzkoušel skladatel filmové hudby a častý spolupracovník studia Michael Giacchino. V ukázce se představuje i seriálový thriller Tajná invaze, adaptace komiksového eventu, ve které se Nick Fury vrací na Zemi aby zastavil hrozící invazi skrullských lupičů těl. Asistovat mu u toho bude královna Olivia Colman z Koruny nebo khaleesi Emilia Clarke.

Očekávané odhalení představitelů Fantastické čtyřky se zatím nekonalo, Marvel nicméně potvrdil Matta Shakmana, showrunnera WandaVision, na režisérkou pozici nové filmové adaptace první marvelovské rodinky. K hereckému ansbámlu druhé série Lokiho se pak připojil herec Ke Huy Quan ze Všechno, všude, najednou; k Ironheart, mladé následovnici odkazu Iron Mana, se jako záporák The Hood přidává herec Anthony Ramos.

Fanoušci viděli nové záběry z chystaného třetího Ant Mana, který povede přímo do nových Avengers, a taky druhého Black Panthera, záběry ale zatím nebyly zveřejněny na internetu.

Radost fandům může dělat aspoň potvrzený návrat záporáka Leadera z Neuvěřitelného Hulka, který od roku 2008 v MCU nebyl nikde k vidění, zatopí ale Samu Wilsonovi jako hlavní padouch v chystaném Captain America: New World Order. Bucky Barnes si mezitím odskočí do záporácké týmovky Thunderbolts, kde se kromě něj objeví jeho zakladatelka Valentina Allegra de Fontaine, Ghost, Red Guardian a nová vdova Yelena Belova, US Agent a Taskmaster. Chybět by neměl ani Baron Zemo, byť ten se na zveřejněném concept artu jediný neobjevil.

Nelenil ani Lucasfilm, který za přítomnosti dojatého Harrisona Forda a přísného zákazu natáčení návštěvníkům exkluzivně ukázal trailer na nového Indiana Jonese, který je údajně dechberoucí. Představitel nejslavnějšího archeologa zároveň nepřekvapivě potvrdil, že si v tomto filmu klobouk a bič po 41 letech existence série bere definitivně naposledy. Nové ukázky, tentokrát dostupné i online, se dočkal i fantasy seriál Willow, který navazuje na milovanou stejnojmennou pohádku z roku 1988.

Nejžhavějším želízkem v ohni Lucasfilmu jsou ale pochopitelně Star Wars, první záběry konečně i pro online tedy uvolnil třetí Mandalorian, ve kterém se titulní lovec snaží vykoupit ze svých hříchů a vydává se na další dobrodružství se zeleným prckem, který je znovu pod jeho ochranou. Širší veřejnosti se představuje i šestidílná animovaná minisérie Příběhy rytířů Jedi, která ukáíže nové kapitoly z tréninku Ahsoky Tano pod Anakinem Skywalkerem, ale i hraběte Dookua v událostech dlouho před první epizodou, kdy ještě byl mistrem Jedi a trénoval mladého Qui-Gonna Jina.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Disney, Falcon © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast