Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Král Šumavy: Jak a proč se kriminální minisérie Davida Ondříčka vrací k propagandou zatížené legendě

Je jaro 1948. Rány se ještě nestihly zahojit, radost z míru usadit, a svět se už bojí další světové války. Hranicí mezi Západem a Východem se stává železná opona, procházející šumavskými lesy. V tamní kuchyni SNB slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil, který stihl už zažít válku v německém lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě a dobrodružství, místo toho se ale stává převaděčem lidí z komunistického Československa. Legendární poválečný film Král Šumavy režiséra Karla Kachyni měl premiéru v prosinci 1959, stejnojmenná minisérie Davida Ondříčka se ovšem k poutavému příběhu ze zcela jiného úhlu vrátí už tento podzim na Voyo, v předpremiéře diváci první díl uvidí už na Finále Plzeň.

David Ondříček se vrací k šumavské poválečné legendě (foto: Voyo)

Navzdory ideologické zastaralosti původní Král Šumavy dodnes zůstává velmi populární, vyprodává speciální projekce a opakovaně potvrzuje svůj status jednoho z nejúspěšnějších českých filmů. Výjimečný ostatně byl jeho úspěch už v době svého uvedení. Ve druhé polovině 50. let návštěvnost kin zaznamena značný boom. V souladu s předúnorovými veselohrami se stále daří československé komedii, distribuční nabídka se ale rozšiřovala i o západní tituly jako Hrabě Monte Christo a poprvé se do našich kinosálů dostávaly i barevné filmy. Král Šumavy do téhle situace na první dobrou úplně nezapadá, paradoxně k situaci se mu ale podařilo vyplnit hlad po napínavějších žánrovkách.

Karel Kachyňa svou kariéru v 50. letech vystavěl na „chlapských“ tématech, jejichž nositeli byli pohraničníci či vojáci. Kromě nepřehlédnutelných řemeslných dovedností v nich režisér projevil i cit pro živou psychologii svých postav. Původní film je dodnes po formální stránce výjimečnou podívanou a jakýmsi „socialistickým westernem,“ ze zjevných dobových důvodů ovšem maximum prostoru věnoval fanatickým pohraničníkům, které vykresloval jako vítěze příběhu a jeho hrdiny.

Propagandu nicméně schoval do žánrové zábavy v souladu s tehdy teprve rodicím se trendem diváka i bavit, nikoli pouze školit či vychovávat. Odklon od průhledných vymýváren moztů příznačného pro raná padesátá léta se vyplatil – do konce roku 1960 si na do kin zašly více než tři miliony diváků, což je návštěvnost, před kterou závisí blednou i dnešní blockbustery.

„Když dávali Krále Šumavy před revolucí v televizi, bylo na ulicích vylidněno. Nikomu příliš nevadilo, že šlo o pokřivenou propagandu. Je až nepochopitelné, že tolik let po sametové revoluci stále není zfilmován opravdový příběh Krále Šumavy,“ komentuje to David Ondříček, který jej po letech v minisérii oživuje.

Hrdinný pohraničník v původním filmu (foto: NFA)

Nová variace na příběh dvou mužů vzdorujících nejtvrdší komunistické diktatuře se má blíže zaměřit na osoby převaděčů, které musí vést člověk, který se vyzná v místní přírodě a ví, jak překonat Šumavské slatě a neutopit se v nich.

Skutečný Král Šumavy, Josef Hasil, zemřel v roce 2019 v USA, kde po emigraci strávil téměř půl století svého života. Legendu třetího odboje Kachyňův film, který jeho pravé jméno ani neuvádí a v nesouladu s realitou končí jeho dopadením, značně pokřivil. Ondříčkova minisérie by naproti tomu měla vycházet i z literární rekonstrukce Návrat Krále Šumavy od prachatického rodáka Davida Jana Žáka. Spisovatel Hasila navštívil v Chicagu a vycházel z mnoha hodin společných rozhovorů; pátral i mezi pamětníky a v archivních dokumentech. Výsledná kniha boří řadu mýtů, které okolo postavy Krále Šumavy Kachyňův snímek vystavěl.

Dobová fotka Josefa Hasila (foto: Paměť národa)

Zatímco ve světě jsou návraty k povědomým látkám běžnou praxí, v Česku tyto předělávky zas tak obvyklé nejsou; novinka tedy na sebe strhává dost pozornosti. Ondříček, držitel několika Českých lvů a režisér Samotářů nebo nedávného Zátopka poválečný filmový příběh rozvede v delším formátu minisérie, která se streamovací platformě Novy už osvědčila s Případem Roubal nebo Ivetou.

„Josef Hasil byl dobrodruh. Jako mnoho jeho vrstevníků žil svůj život naplno bez ohledu na rizika, která to přináší,“ uvedl Ondříček: „Ale kdo se v tak mladém věku pustí do nočních močálů? Chci Krále Šumavy natočit jako strhující, dobrodružný thriller o klukovi, co by ze všeho nejraději jezdil po své milované Šumavě na motorce za holkama, jenže doba, okolnosti a jeho svérázná, tvrdohlavá povaha z něj udělají až mytického superhrdinu československého pohraničí. Jde o nadčasový příběh o mládí, střetu hodnot a touze po lásce, dobrodružství a svobodě.“

Hasila si v nové minisérii střihne Oskar Hes, jeho bratra a pomocníka pak Jan Nedbal. Talentovaní mladí herci jsou v osobním životě dobrými přáteli a jejich skoro až sourozenecké synergie si všimli i producenti právě natáčeného a tematicky příbuzného filmu Bratři, kde pro změnu ztvární Josefa a Ctirada Mašína.

Hasilovu snoubenku Marii, matku jeho jediného syna, si zahraje Gabriela Heclová. V roli Vlastičky, jedné z Hasilových milenek, se objeví Kristýna Podzimková a Kláru, agentku americké tajné služby, hraje Judit Bárdos.

Hes a Nedbal znovu hrají bratry (foto: Voyo)

Natáčení probíhalo do letošního května a trvalo 25 dní, z toho se sedmkrát filmovalo v noci. „Když jsem se kdysi táty ptal, co by dělal, kdyby měl točit noční scénu v lese, bez zdroje světla, řekl mi, že by takový film nevzal. My takových scén v Králi Šumavy máme spoustu,“ okomentoval to cynicky Ondříček.

Štáb se pohyboval mj. v reálných šumavských lokacích, kde k vyobrazovaným skutečnostem na přelomu 40. a 50. let docházelo. Produkce dodržovala principy udržitelného natáčení, aby přírodu a životní prostředí co nejméně zatížili. „Náš green captain Adam se dokonce staral o to, abychom lokace opouštěli v ještě lepším stavu, než jsme do nich přišli a v prostojích mezi natáčením čistil přilehlé lesy a louky od odpadků, které tam zanechali turisté. Bereme to jako drobný příspěvek ke zlepšení nejen prostředí kolem nás, ale i povědomí o filmařích – co to znamená pustit si nás do města, vesnice či do lesa,“ vysvětlila záměr vedoucí udržitelné produkce a obsahu TV Nova a Voyo Hana de Goeij.

Předpremiéra Krále Šumavy na Finále Plzeň: 28.9.2022, 17:00, Malý sál Měšťanské besedy

Na place uprostřed lesa (foto: Voyo)

Voyo s minisérií přichází v době, kdy se HBO stahuje z tuzemské tvorby původního obsahu kvůli škrtům domovského studia Warner Bros. Discovery a Česká televize kvůli nerostoucím koncesím zatíženým inflací rovněž bude nucena původní produkci omezit. Streamovací služba televize Nova již nyní nabízí největší nabídku domácích seriálů a po odpadu konkurence si v místní tvorbě aktuálně tvoří solidní monopol. Ten může narušit až nová streamovací služba televize Prima, která by měla rovněž dorazit na podzim.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
s přispěním Šárky Gmitterkové

foto: Paměť národa, Nova, Voyo, NFA © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast