Exkluzivně: Prsteny moci vrací diváky do Středozemě, Druhý věk začíná

V jisté podzemní noře bydlel hobit… ale tisíce let předtím v ní žil chluponoh. Chluponozi mají podobně malou postavu, srst na nohou, dokonce i sklon tu a tam se vydat na neočekávanou cestu. Středozemě ale tou dobou byla docela jiným světem, než jaký jednou zdědí jejich hobití potomci. Temný pán Morgoth byl poražen, ale jeho hlavní velitel, Sauron, se kdesi ukryl. Gil-Galad vládne prosperující elfí zemi Lindon, dlouhověcí dúnadani samotaří na ostrově Númenor a trpaslíci kutají v hlubinách Khazad-dûmu, zatímco v dáli roste temný stín. Dnes začíná Druhý věk Středozemě, kdy se bude odehrávat asi nejambicióznější seriál historie.

Vítejte v Druhém věku (foto: Prime Video)

Návrat krále

Během let po konci trilogií Pán prstenů a Hobit dlouho Hollywood hledal formu, jak tolkienovský svět vrátit na obrazovky – což není žádným překvapením vzhledem k úspěchům podobných projektů, jako jsou Zaklínač nebo Hra o trůny. U držitelů práv na knihy anglického profesora se vystřídala řada nápadníků, kteří si na jeden z nejhutnějších příběhů v historii literatury brousili zuby. Tolkienovy potomky přesvědčil až Jeff Bezos a údajná suma 250 milionů dolarů, která by snad uspokojila i draka. Jakmile si kravaťáci plácli, stále ale byla na stole otázka, kdo je natolik ambiciózní nebo bláhový, aby se pustil do psaní scénáře.

Když jsme s prací začínali, měli na ní údajně zálusk desítky dalších lidí,” řekl showrunner J. D. Payne Total Filmu. “Amazon koupil práva na Pána prstenů, Hobita a dodatky ke knihám. Řekli nám, že hřiště je naše. Mohli jsme vyprávět cokoli, co pod tyhle tituly spadá. Padaly návrhy, jako seriál o mladém Aragornovi nebo spin-off s Gimlim.

Amazon ale mířil výš, Payne se tedy musel zamyslet hlouběji. Přizval si k tomu kolegu Patricka McKaye, se kterým v minulosti pracoval na čtvrtém Star Treku a řadě dalších nerealizovaných scénářů pro Bad Robot, produkční společnost J. J. Abramse. “Podívali jsme se na Tolkienovu mytologii jako na celek, a uviděli příběh,” vypráví McKay. “Druhý věk a události okolo elfů, trpaslíků a dúnadanů nám přišly jako něco, co má velký smysl zpracovat.” Duo s jediným společným zářezem na IMDb se tedy pustilo do práce.

Nové příběhy

Tolkien nikdy detailně dění v Druhém věku, který se po tři tisíce let táhne od porážky Morgotha až po Isildura sekajícího Prsten moci ze Sauronovy ruky, nerozpracoval; v dodatcích knih ale lze najít obecné zmínky o velkých událostech, jako je pád říše Númenor. Jak se ale stalo, že mocné mytické království skončilo v troskách? “Tolkien nám nechal ve svém díle cestu z drobků,” vysvětluje McKay.

Výsledkem jejich sbírání je několik vzájemně se prolínajících příběhů s více než dvaceti hlavními postavami, mezi kterými nechybí lidé, elfi, trpaslíci ani zmínění chluponozi. “Všichni z nich by utáhli vlastní seriál, bylo by nám ale líto některé z těch not nezahrát,” říká McKay. “Viděli jsme seriály, které skvěle obsáhly politiku svého světa, nebo se zevrubně věnovaly kouzlům. V Tolkienovi ale najdete jak humor v příbězích hobitů, tak intenzivní debaty o osudu celých říší.”

Dobří balrogové se vracejí (foto: Prime Video)

Seriál kontra filmy

Díky dlouhověkosti některých bytostí Středozemě diváci filmů potkají alespoň pár starých známých z filmů, ačkoliv příběh seriálu se odehrává tisíce let před tím, než se Bilbo vydá za dobrodružstvím v Osamělé hoře. Vrací se elfové Galadriel a Elrond, původně ztvárňovaní Cate Blanchett a Hugo Weavingem. Na scénu se vrací i Isildur a celým seriálem by se měl táhnout Sauronův stín. “Řekněme, že až se objeví, nebude to tak, jak by diváci čekali,” culí se Payne, aniž by chtěl prozradit víc. Temného pána v těžkém brnění ani hořící kiwi na věži každopádně nečekejme.

Přízrak milovaných filmů z počátku tisíciletí se nad seriálem vznáší stejně, jako ten Sauronův. O speciální efekty se opět stará novozélandská společnost Weta Digital, pod skřetí masky se dokonce vrací po mnoha letech někteří z herců. Byla by ale chyba od Prstenů moci čekat více téhož, co jsme dostali s trilogií Petera Jacksona. “Nejde o klasický prequel,” zamýšlí se Payne. “Neměli jsme zájem dovysvětlovat prvky z filmů, chtěli jsme stvořit něco, co stojí na vlastních nohou.” To naštěstí ale neznamená boření toho, co funguje. “Za svět, který Peter stvořil, jsme obrovsky vděční. Vycházíme z jeho designu elfů i skřetů, v některých věcech se ale rozcházet můžeme. Vždy to bylo předmětem dlouhých diskusí.”

Vstříc do nitra postav

O lásce k Jacksonovým filmům mluví i režisér prvních dvou dílů seriálu, J. A. Bayona, který je podepsaný třeba pod blockbusterem Jurský svět: Zánik říše. Nejtěžší podle něj bylo najít pro seriál vhodný tón, zvlášť když každá rasa žije v o tolik odlišném prostoru. “Všechny příběhové linky vyrůstají z války proti Morgothovi,” vysvětluje, co je jednotícím prvkem seriálu. “Každá postava i rasa se s ní vypořádává jinak.”

V Druhém věku přitom Středozemě byla v relativním míru. “I když se v Tolkienovi neválčí, cítíte, že hrozba bublá pod povrchem,” přibližuje Payne. Postavou, která tuší, že zlo není navždy pryč, je v Prstenech moci zmíněná Galadriel, ta je ale jediná ochotná si hořkou pravdu připustit. Elfí král Gil-Galad je mezitím ztělesněním toho, co znamená být nesmrtelným elfem. “Chtěli jsme ukázat, jaké je, když všichni vaši milovaní postupně odcházejí a umírají. Srdce si v průběhu tisíciletí zlomil znovu a znovu a znovu. Jak se hledá naděje, když se topíte v nekonečném boji dobra proti zlu?”

Dlouhá stopáž seriálu samozřejmě je důvodem, proč si tvůrci i diváci mohou dovolit trávit s postavami tolik času a jít s nimi víc do hloubky. Vhodou ukázkou by měla být sedmiminutová konverzace Elronda s Galadirel z druhého dílu, což rozhodně není něco, co bychom v kině běžně vídali. Příběh seriálu musel vzhledem k olbřímí délce knižních událostí v Druhém věku poněkud časově zkondenzován, jinak by lidské postavy umírali mezi sériemi a vracet by se mohli jen dlouhověcí elfi. Na stole kvůli tomu chvíli bylo i nelineární, nechronologické vyprávění – od něj ale tvůrci upustili, protože by drolilo divácké emoce vůči postavám.

Postavy, to je oč tu běží (foto: Prime Video)

Boje ve Středozemi i na internetu

Fokus na postavy ale neznamená, že bychom se nedočkali epických bitev – jen v první sérii podle tvůrců je přes 9500 trikových záběrů. “Chtěli jsme, aby byli skřeti děsiví, ne ale jenom v obřím počtu. I jeden z nich vám může pěkně zavařit,” vysvětluje McKay. “Někdy je méně více. Eskalace je samozřejmě důležitá, chceme vás ohromit vizuály i akcí, ale ne ve smyslu prvoplánové atrakce” Fanoušky chlácholí i McKayův kolega Payne: “Všechno, co na Středozemi milujete, dostanete. Uvidíte ale i věci, které jsme v ní ještě nikdy neviděli.”

Řada diváků takové novoty ale apriori kvituje negativně, zejména pokud jde o pestré obsazení herci různých ras a kultur, což by mělo odporovat popisům trpaslíků a elfů z Tolkienových knih. Tvůrci ujišťují, že o “nucenou politickou korektnost” určitě nejde: “Tolkien ve svých dílech nekomentoval dobovou politiku ani válečné události, protože chtěl stvořit nadčasový mythos. Každá kreativní volba při přípravě seriálu vycházela z této filosofie, protože tak bychom si to sami jako diváci přáli. Věřím, že až diváci naše postavy a světy uvidí v kontextu celku, budou to vnímat stejně,” ujišťuje McKay.

Podle škarohlídů by měly padat hlavy (foto: Prime Video)

McKay, Payne a řada nových herců má před sebou dlouhou, očekávanou cestu, na návrat do Středozemě se ale údajně všichni z nich už těší. Ostatně je to tak, jak jednou řekl jistý hobit: “Myslím, že už jsem připraven na další dobrodružství.Pán prstenů je zpátky, ambicióznější, než kdy dřív.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
zdroj: Total Film 327
foto/video: Prime Video © 2022

prsteny-moci-plakat