V kinech od 27. října (přehled a ukázky)

Vysněný a vydřený projekt Jana Budaře – pohádka Princ Mamánek je konečně v kinech. V nabídce jsou také tři zajímavé dokumenty, hudební PSH – Nekonečný příběh o známé trojici raperů, časosběrný snímek o slavném českém lezci Adam Ondra: Posunout hranice a dokument o slavném skladateli filmové hudby Enniu Morriconovi. Pro celou rodinu je určen nový muzikálový snímek Šoumen krokodýl. Do kin vchází také hollywoodská retro krimi Vražda v Londýně nebo francouzská zombie komedie Poslední střih či horor Ďáblova kořist. Zajímavá jsou i dramata Událost a Fabian – příběh moralisty. Náš přehled premiér zakončuje ukrajinská komedie Já, hrobař.

Princ Mamánek (Česko, 2022)

Princ Ludvík Otomar Karel XII. zrozený Vznešený je velmi spjatý se svou milující maminkou, královnou Ludmilou. Jenže Ludvík je princ už poněkud přerostlý, je mu 39 let. Bojí se skoro všeho, do ženění se nežene a většinu života se poflakuje po přepychovém zámku a přilehlých oborách. Moudrý král Radomil mu proto připraví nečekaný dárek – princ se jednoho rána probudí v lese v obyčejných šatech a v doprovodu drsného rytíře Hudrovala se má vydat do světa, aby poznal, co je život a snad konečně dospěl. Na velké dobrodružné cestě ho čekají věci, o kterých zatím jen četl v knihách. Potká mocného čaroděje, zlé čarodějnice, ducha i samotnou paní Smrt… a možná najde i lásku svého života. Co na to všechno řekne maminka? A bude spokojený otec král?

Princ Mamánek
Pohádka
Česko, 2022, 101 min
Režie: Jan Budař
Scénář: Jan Budař
Kamera: Jan Malíř
Hudba: Jan Budař
Hrají: Jan Budař, Ondřej Vetchý, Martin Huba, Jana Nagyová, Veronika Khek Kubařová, Vladimír Javorský, Boleslav Polívka


PSH Nekonečný příběh (Česko, 2022)

Českou hudební legendu Peneři strýčka Homeboye neboli PSH zná v České republice snad každý. Jací jsou ale ve skutečnosti dnes už kluci na prahu středního věku Orion, Vladimir 518 a Mike Trafik? Vznik přelomového alba „Repertoár“, dodnes považovaného za milník českého rapu a jednu z nejlepších desek vůbec, posun k elektronice nebo testování maximálních možností hudebního showbyznysu i sebe sama – to je základ filmu o kapele PSH. Ta si fanoušky získala autenticitou, vtipem i tvrdou prací a stále se drží na vrcholu díky lásce k hudbě a nerozlučnému přátelství. Nejznámější čeští rappeři se v překvapivě otevřeném a velmi osobním dokumentu se spoustou dosud nepublikovaných záběrů a soukromých archivů nebojí jít na dřeň a být stejně upřímní jako jejich hudba. Zdá se, že příběh PSH jen tak neskončí.

PSH Nekonečný příběh
Dokumentární / Hudební
Česko, 2022, 70 min
Režie: Štěpán Vodrážka
Scénář: Petr Cífka
Kamera: Šimon Dvořáček
Hudba: Aid Kid
Hrají: Michal “Orion” Opletal, Vladimir 518, Mike Trafik


Adam Ondra: Posunout hranice (Česko, 2022)

Adam Ondra, největší lezecká ikona současnosti, dosahuje fenomenálních sportovních výkonů. Z nemluvného introverta se stala světová sportovní hvězda a z touhy lézt úkol vždy zvítězit. Skrze Adamův příběh a jeho tvrdou přípravu na olympiádu v Tokiu ve filmu sledujeme proměnu sportovního lezení a sportu obecně, vliv komerčních tlaků, médií a diváků toužících po show, ve kterou se lezecké závody mění. V kontrastu se samotou, která provází Adama při jeho každodenním tréninku, a s přírodou, která jej obklopuje při lezení na skalách, se ke konci filmu ocitáme na největší sportovní akci vůbec, na letních olympijských hrách. Zde heslo “není důležité zvítězit, ale zúčastnit se” již dávno nahradilo nové: “vítěz bere vše”.

Součástí Adamova světa je mnoho lidí, kteří mu v jeho cestě pomáhají. Především je to jeho žena Iva, která je jeho největší oporou. Jaké to je žít po boku světové celebrity? Lezení je vášeň a touha, Adam Ondra posunul hranice tam, kde se to zdálo být mimo lidské možnosti. Lezení obětoval doslova vše a teď ho stále naléhavěji čeká nová výzva – rodinný život.

Adam Ondra: Posunout hranice
Dokumentární
Česko / Itálie, 2022, 82 min
Režie: Jan Šimánek, Petr Záruba
Kamera: Jan Šimánek
Hudba: Nicola Segatta
Hrají: Adam Ondra


Šoumen krokodýl (USA, 2022)

Když se rodina Primmů přestěhuje do New Yorku, jejich syn Josh se snaží zvyknout si na novou školu i přátele. Vše se změní od okamžiku, kdy Josh objeví Lylea – zpívajícího krokodýla, který miluje koupele, kaviár a dobrou hudbu – v podkroví jejich nového domova. Chlapec a krokodýl se velmi rychle zpřátelí, když ale Lyleovu existenci začne ohrožovat zlý soused pan Grumps, Primmovi se musí spojit s Lyleovým charismatickým majitelem Hectorem P. Valentim, aby ukázali světu, že rodina může vzniknout na nejneočekávanějších místech, a že na velkém zpívajícím krokodýlovi s ještě větší osobností není nic špatného.

Šoumen krokodýl
Lyle, Lyle, Crocodile
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy / Muzikál
USA, 2022, 107 min
Režie: Josh Gordon, Will Speck
Scénář: William Davies
Kamera: Javier Aguirresarobe
Hudba: Benj Pasek, Justin Paul
Hrají: Javier Bardem, Constance Wu, Scoot McNairy, Brett Gelman, Shawn Mendes, Winslow Fegley, Sal Viscuso, Don DiPetta


Vražda v Londýně (USA, 2022)

V londýnském West Endu 50. let se náhle zastaví plány na filmovou verzi divadelního hitu poté, co je zavražděn jeden z klíčových členů štábu. Když se případu ujmou světem unavený inspektor Stoppard (Sam Rockwell) a snaživá začátečnice strážnice Stalkerová (Saoirse Ronan), ocitnou se oba v zapeklité záhadě v okázale špinavém divadelním podsvětí a vyšetřují záhadnou smrt na vlastní nebezpečí.

Vražda v Londýně
See How They Run
Komedie / Mysteriózní / Krimi
USA, 2022, 99 min
Režie: Tom George
Scénář: Mark Chappell
Kamera: Jamie Ramsay
Hudba: Daniel Pemberton
Hrají: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Ruth Wilson, Reece Shearsmith, Harris Dickinson, David Oyelowo, Charlie Cooper


Poslední střih (Francie, 2022)

V opuštěné budově se rozpadá natáčení nízkorozpočtového zombie hororu. Protivný režisér svým nepříjemným chováním tlačí herce a štáb na pokraj sil, když odhalí svůj plán, jak vnést do projektu energii a vzrušení: oživit skutečnou, prastarou zombie kletbu. Ve zběsilém jednorázovém záběru, kde létají části těl a tekutiny, bojují herci s nemrtvými a se svým režisérem o život, až film dospěje k šokujícímu závěru a začnou běžet titulky… je to ale celý příběh? Oscarový scenárista a režisér Michel Hazanavicius předkládá jeden z nejinovativnějších, nejradostnějších a nejzábavnějších milostných dopisů filmu a filmařině, jaký kdy uvidíte.

Poslední střih
Coupez!
Komedie / Horor
Francie, 2022, 110 min
Režie: Michel Hazanavicius
Scénář: Michel Hazanavicius, Šin’ičiró Ueda (původní scénář)
Kamera: Jonathan Ricquebourg
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Romain Duris, Bérénice Bejo, Grégory Gadebois, Finnegan Oldfield, Matilda Anna Ingrid Lutz, Raphaël Quenard, Luàna Bajrami, Jean-Pascal Zadi, Agnès Hurstel, Lyès Salem, Charlie Dupont, Sébastien Chassagne, Quentin Dupieux


Událost (Francie, 2021)

Francie, 1963. Anne je bystrá, mladá studentka, která má před sebou slibnou budoucnost. Když však otěhotní, možnost dokončit studium a vymanit se z omezení plynoucích z jejího sociálního původu se rozplyne. S blížícími se závěrečnými zkouškami a rostoucím břichem se Anne rozhodne jednat, i kdyby měla čelit hanbě a bolesti, i kdyby kvůli tomu měla riskovat vězení…

Událost
L’Événement
Drama
Francie, 2021, 100 min
Režie: Audrey Diwan
Předloha: Annie Ernaux (kniha)
Scénář: Audrey Diwan, Marcia Romano
Kamera: Laurent Tangy
Hudba: Jevgenij Galperin, Sacha Galperine
Hrají: Anamaria Vartolomei, Luàna Bajrami, Sandrine Bonnaire, Louise Chevillotte, Pio Marmaï, Kacey Mottet Klein, Anna Mouglalis


Ďáblova kořist (USA, 2022)

Sestra Ann je pětadvacetiletá dívka, která oddaně věří, že provádění exorcismu je jejím posláním. Je však v rozporu s tradicemi instituce: jeptišky nesmějí provádět exorcismy, pouze kněží. S podporou mentora, profesora, který vycítí její zvláštní dar, jí je dovoleno sledovat skutečná školení. Její touha dokázat, že je sama sebou, nabere osobní rozměr, když se setká s jedním z nejvíce narušených pacientů školy. Během jejich trýznivých setkání se sestra Ann ocitá tváří v tvář démonické síle, která zamořuje školu a má záhadné vazby na její vlastní minulost. Tehdy si plně uvědomí sílu zla i své vlastní překvapivé schopnosti.

Ďáblova kořist
Prey for the Devil
Horor / Thriller
USA, 2022, 94 min
Režie: Daniel Stamm
Scénář: Robert Zappia
Kamera: Denis Crossan
Hudba: Nathan Barr
Hrají: Jacqueline Byers, Colin Salmon, Virginia Madsen, Nicholas Ralph, Ben Cross, Christian Navarro, Tom Forbes, Lisa Palfrey, Velizar Binev


Fabian – příběh moralisty (Německo, 2021)

Berlín, 1931. Milieu podnájmů a podsvětí, vykřičených domů a ateliérů umělců, nacisti na ulicích křičí nadávky a Babelsberg sní o produkci „psychologického filmu“. Život se hroutí, společnost kvasí a rozkládá se. Jakob Fabian má doktorát z germanistiky a dokud ještě má práci, píše přes den reklamní texty. V noci navštěvuje se Stephanem Labudem obskurní městské podniky. Zatímco jeho přítel — který se později přizná, že „v životní i profesní oblasti“ selhal — je pohotový v otázkách komunismu a sexu, Fabian zůstává střízlivý a odtažitý. Ve skutečnosti sice nevěří ve „vítězství slušnosti“, ale přesto na něj čeká. Láska ke Kornélii je tím jediným, co jej přinutí zpochybnit svůj ironický fatalismus. To ona se stává paprskem naděje v jeho rozpadající se existenci. Pro režiséra Dominika Grafa se i přes veškeré paralely se současným zlomyslným světem stalo výzvou vyvést ze stínů smutného Fabiana, autobiografickou postavu ze stejnojmenné předlohy Ericha Kästnera, románu, který je považován za jedno z nejvýznamnějších děl období Výmarské republiky. Režisér jej zvládnul brilantně. Jeho styl je jemně vypointovaný, chladnokrevně rázný a zároveň tiše melancholický. Film jako otáčející se diskotéková koule postupně odhaluje souvislosti mezi sexuálním stykem a prázdnou ledničkou a předkládá obraz rozpadu snu o štěstí.

Fabian – Příběh moralisty
Drama
Německo / Rakousko, 2021, 176 min
Režie: Dominik Graf
Předloha: Erich Kästner (kniha)
Scénář: Constantin Lieb, Dominik Graf
Kamera: Hanno Lentz
Hudba: Sven Rossenbach, Florian van Volxem
Hrají: Tom Schilling, Saskia Rosendahl, Albrecht Schuch, Meret Becker, Michael Wittenborn, Petra Kalkutschke, Elmar Gutmann, Aljoscha Stadelmann


Já, hrobař (Ukrajina, 2021)

Saša pracuje na hřbitově v Kyjevě, ale nemá rád lidi. Problém je, že s nimi musí komunikovat a okolí očekává, že to bude dělat citlivě. Tváří v tvář pozůstalým, kteří truchlí nad blízkými nebo i kočkami, však nedokáže přemoci svůj neskrývaný sarkasmus. Jeho pohled na svět se snaží změkčit pohledná klientka i jeho vlastní pubertální dcera. V jeho oboru o zákazníky není nouze, navíc se v něm točí nemalé peníze, což velmi dobře ví i banda šílených mafiánů, kteří se na hřbitov nalepili. Černá komedie Já, hrobař sleduje život vyhořelého pětatřicátníka, který se snaží znovu najít cestu k lidem a motivaci opět žít.

Já, hrobař
Komedie / Drama
Ukrajina, 2021, 103 min
Režie: Alexey Taranenko
Scénář: Pavlo Belianskyi
Kamera: Vjačeslav Rakovskij
Hudba: Nikita Budash
Hrají: Vitalij Salij, Oleksij Tritenko, Viktor Ždanov, Wiktoria Gorodeckaja, Andrij Isajenko, Nina Naboka, Igor Salimonov, Jaroslav Bezkorovajnyj


Ennio (Itálie, 2021)

Oscarový režisér Giuseppe Tornatore (Bio Ráj, Nejvyšší nabídka) přináší filmovou poctu svému příteli a legendárnímu skladateli filmové hudby Enniu Morriconemu. Celovečerní dokument obsahuje rozhovory se slavnými režiséry a hudebníky, se kterými Morricone spolupracoval a které svou tvorbou ovlivnil (Quentin Tarantino, Hans Zimmer, John Williams, Clint Eastwood, Oliver Stone a další). Přináší také unikátní pohled na jeho život skrze dosud nezveřejněné archivní záběry a nechybí ani ukázky ze slavných koncertů a filmů, které Ennia Morriconeho navždy zapsaly výrazným písmem do historie kinematografie.

Ennio
Dokumentární / Životopisný / Hudební
Itálie / Belgie / Nizozemsko / Japonsko, 2021, 156 min
Režie: Giuseppe Tornatore
Scénář: Giuseppe Tornatore
Kamera: Giancarlo Leggeri, Fabio Zamarion
Hrají: Ennio Morricone, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, Oliver Stone, Barry Levinson, Kar-wai Wong, Hans Zimmer, John Williams