Ve středu začíná Be2Can, přehlídku otevře zombie komedie od držitele Oscara

Tradiční filmová přehlídka Be2Can startuje už ve středu 5. října a potrvá do 12. října. Do Prahy dorazí i několik hostů k uváděným snímkům z Berlinale, Cannes či Benátek. Přijede Mehdi Bajestani, íránský herec filmu Svatý pavouk od Ali Abbasiho, který bude mít na přehlídce rovnou dvě debaty neopomíjející současné reálie Íránu. Diváci se také setkají s Lilith Grasmug, protagonistkou Krvavých pomerančů. Přehlídku otevře na slavnostním zahájení novinka oscarového režiséra Michela Hazanaviciuse (Artist).

Poslední střih pojednává o natáčení, které se celému štábu vymkne z rukou. Hazanavicius tímto snímkem předkládá jeden z nejinovativnějších, nejradostnějších a nejzábavnějších milostných dopisů filmu a filmařině, což je také cíl samotné přehlídky Be2Can.

Hosté Be2Can

Mehdi Bajestani je známý člen íránské skupiny divadelních herců, kteří se věnují divadelnímu žánru absurdního dramatu a na teheránských jevištích ztělesňují hry Brechta nebo Ionesca. Snímek Svatý pavouk (2022) od Aliho Abbasiho, ve kterém účinkuje, byl jak oceněn palmou za nejlepší herečku, tak jedním z nejdiskutovanějších filmů na letošním festivalu v Cannes. Samotného herce mohou diváci znát už z filmu Jsou věci, které nevíš (2010) od Fardina Saheb-Zamaniho, který byl v té době zařazen do hlavní soutěže na KVIFF. Q&A s Bajestanim v rámci Be2Can povede filmový publicista Ryan Keating-Lambert v rámci pravidelného cyklu Movie Barf, mimo jiné se dotknou současného dění v Íránu.

Druhou hvězdou bude Lilith Grasmug, hlavní herečka filmu Krvavé pomeranče (2022, rež. Jean-Christophe Meurisse). Ačkoliv má rakousko-nizozemský původ, Grasmug strávila celé své dětství v Paříži a před filmem vybraným do hlavní soutěže v Cannes začala svou kariéru ve filmu Sophia Antipolis (2018, rež. Virginie Vernier). Fakt, že byly Krvavé pomeranče velkou částí improvizace, ale i další detaily k natáčení, se diváci dozví už od ní samotné.

Doprovodný program

Co se týče doprovodného programu, Be2Can oznámilo nové a rozšířené spolupráce. Jedna z nich zahrnuje FAMU, jejíž studenti zasednou do festivalové poroty a budou vybírat ty nejlepší filmy, které se vrátí ve festivalových ozvěnách. Součástí programu bude také pásmo krátkometrážních festivalových filmů studentů FAMU, které byly uvedené v Cannes, Locarnu nebo Benátkách, po jejichž promítání bude následovat diskuze s tvůrci a porotou. V porotě, která bude snímky Be2Can hodnotit, dále zasednou studenti filmových studií Karlovy Univerzity.

Panelové debaty, Q&A a pravidelné cykly budou páteří celého Be2Can. Kromě již zmíněného cyklu Movie Barf je na programu Edison Filmhubu i Mentální hygiena s Alešem Stuchlým. Dále diváci mohou zavítat na nově vzniklý cyklus s Asociací režisérů, scenáristů a dramaturgů ARAS.

Provokace, kde po promítání filmu Blízko (2022, rež. Lukas Dhont) proběhne Q&A s režiséry Tomášem Wińskim a Markem Čermákem. Mezi dalšími debatami se objeví ta s Šárkou Gmiterkovou ve spojení s Karolínou Žánovou z organizace Konsent, které se po filmu Událost (2021, rež. Audrey Diwan) zaměří na hlavní téma snímku: ilegální interrupce.

Nové spolupráce budou také zahrnovat platformu Girls in Film, díky které jedna z debutujících českých režisérek uvede film taktéž režijní debutantky Diamantový plášť (2022, rež. Natalia Lopéz). Další unikátní spojení nabídne projekce filmu Předtím, nyní a poté (2022, rež. Kamila Andini), která bude zaštítěná spoluprací s Velvyslanectvím Indonéské republiky a odborníky na indonéskou filmografii.

Be2Can letos čeká také umělecká instalace od Josefa Schmidta, studenta time-based médií na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, který představí originální dílo dělané na míru festivalu a tvorbě Daria Argenta, od něhož letos na přehlídce bude uveden film Černé brýle. Součástí programu Be2Can 2022 bude i vernisáž instalace odkazující na kontrast mezi současnou a starší Argentovou tvorbou.

Vybraný počet snímků bude po skončení festivalu uvedený i na VOD platformě Edisonline, kde diváci už teď mohou sledovat filmy z minulých ročníků přehlídky.

Více na webu festivalu zde.

-red-
zdroj: D. Nováková
foto/video: Film Europe © 2022