Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Mezipatra upozorní i na zkušenosti queer lidí ve východní Evropě, začínají za týden

O programu letošních Mezipater jsme vás již informovali zde. Týden před začátkem festivalu tu máme ve světle posledních událostí z Bratislavy zajímavé doplnění: Letošní ročník Mezipater zprostředkuje zkušenost queer lidí z východní Evropy. V hlavní soutěží ji reflektuje například snímek Strachy v nás (Wszystkie nasze strachy) odehrávající se v polské vesnici.

Strachy v nás © Foto Jaroslaw Sosinski

Hlavní hrdina Daniel je umělec a gay. Kvůli kombinaci, která se v jeho okolí úplně nenosí, se proto raději drží v ústraní. Status quo ale naruší tragická smrt dívky… Drsné drama podle skutečných událostí natočili režiséři Łukasz Ronduda a Łukasz Gutt, kteří již se snímkem ovládli Festival polských hraných filmů v Gdynii.

Slon (foto: Mezipatra)

V polské vesnici žije i Bartek, hrdina filmu Elefant (Słoń). Sám se zde stará nejen o vlastní maminku, ale i celou farmu. Ve volných chvílích navíc pracuje za barem. Každodenní rutinu zboří až příjezd o něco staršího Dawida. Režisér a scenárista Kamil Krawczycki vykresluje intimní a jemný portrét rozkvétajícího vztahu, proměnlivých identit a překonávání osobních trablů v sebevědomém, osobitém stylu. Za svůj celovečerní debut obdržel cenu na filmovém festivalu v Gdyni.

I dokument Boylesque se odehrává v Polsku. Ukazuje život svůdné drag queen Lully La Polaca, která na polských pódiích tančila daleko dříve, než RuPaul vůbec nasadil paruku. A navzdory osmdesátce neztrácí své kouzlo ani dnes. Vtipný, jemný, ale zároveň přímý dokument vypráví inspirativní příběh výjimečného člověka a milovníka šminek, který se za žádných okolností nevzdává svého mladistvého životního stylu ani ideálů.

Boylesque (foto: Mezipatra)

Zvláštní pozornost si zaslouží blok krátkých snímků z Ukrajiny, které do programu vybral letošní porotce Bohdan Zhuk z kyjevského festivalu Molodist. Čtyři příběhy bloku Ukraine Is Queer přinášejí unikátní svědectví queer lidí, kteří i přes hrůzy války neztrácejí naději a odvahu hledat smysl života.

Ukraine is Queer (foto: Mezipatra)

Česká a slovenská tvorba je zastoupena v bloku studentských krátkých filmů Queer as Film Schools. Vyspělé snímky vyprávějí o identitě, překračují hranice binárního vnímání genderu a řeší nekonformitu a sociální úzkost, které neřeší jen dospívající. A v duchu letošního tématu tento blok vybízí k odvaze menit svět a být sám*sama sebou.

Queer as Film Schools

Letošní soutěžní queer festival Mezipatra představí celkem 71 filmů. O hlavní cenu poroty se utká desítka celovečerních filmů z celého světa. Mezi očekávané filmy patří izraelské sociální drama Slušný občan, francouzský surreálný hit z Cannes Pět ďáblů nebo blok krátkých filmů Ukraine Is Queer. Festival startuje 10. listopadu v Praze, o den později zahájí promítání v Brně.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne 3. listopadu od 19:00 v kině Lucerna. Na programu je izraelské drama Slušný občan (אזרח מודאגo individuální odpovědnosti v kontextu západního liberalismu. Vypráví o mladém páru, který je svědkem neopodstatněné a rasově motivované policejní brutality. Harmonický vztah a idealizované představy o společnosti se začínají drolit pod rukama.

Slušný občan (foto: Mezipatra)

Celý program a informace o výhodných permanentkách najdete na stránkách festivalu: https://www.mezipatra.cz/.

-red-
foto/video: Mezipatra © 2022
zdroj: K. Poliaková 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast