Mezipatra upozorní i na zkušenosti queer lidí ve východní Evropě, začínají za týden

O programu letošních Mezipater jsme vás již informovali zde. Týden před začátkem festivalu tu máme ve světle posledních událostí z Bratislavy zajímavé doplnění: Letošní ročník Mezipater zprostředkuje zkušenost queer lidí z východní Evropy. V hlavní soutěží ji reflektuje například snímek Strachy v nás (Wszystkie nasze strachy) odehrávající se v polské vesnici.

Strachy v nás © Foto Jaroslaw Sosinski

Hlavní hrdina Daniel je umělec a gay. Kvůli kombinaci, která se v jeho okolí úplně nenosí, se proto raději drží v ústraní. Status quo ale naruší tragická smrt dívky… Drsné drama podle skutečných událostí natočili režiséři Łukasz Ronduda a Łukasz Gutt, kteří již se snímkem ovládli Festival polských hraných filmů v Gdynii.

Slon (foto: Mezipatra)

V polské vesnici žije i Bartek, hrdina filmu Elefant (Słoń). Sám se zde stará nejen o vlastní maminku, ale i celou farmu. Ve volných chvílích navíc pracuje za barem. Každodenní rutinu zboří až příjezd o něco staršího Dawida. Režisér a scenárista Kamil Krawczycki vykresluje intimní a jemný portrét rozkvétajícího vztahu, proměnlivých identit a překonávání osobních trablů v sebevědomém, osobitém stylu. Za svůj celovečerní debut obdržel cenu na filmovém festivalu v Gdyni.

I dokument Boylesque se odehrává v Polsku. Ukazuje život svůdné drag queen Lully La Polaca, která na polských pódiích tančila daleko dříve, než RuPaul vůbec nasadil paruku. A navzdory osmdesátce neztrácí své kouzlo ani dnes. Vtipný, jemný, ale zároveň přímý dokument vypráví inspirativní příběh výjimečného člověka a milovníka šminek, který se za žádných okolností nevzdává svého mladistvého životního stylu ani ideálů.

Boylesque (foto: Mezipatra)

Zvláštní pozornost si zaslouží blok krátkých snímků z Ukrajiny, které do programu vybral letošní porotce Bohdan Zhuk z kyjevského festivalu Molodist. Čtyři příběhy bloku Ukraine Is Queer přinášejí unikátní svědectví queer lidí, kteří i přes hrůzy války neztrácejí naději a odvahu hledat smysl života.

Ukraine is Queer (foto: Mezipatra)

Česká a slovenská tvorba je zastoupena v bloku studentských krátkých filmů Queer as Film Schools. Vyspělé snímky vyprávějí o identitě, překračují hranice binárního vnímání genderu a řeší nekonformitu a sociální úzkost, které neřeší jen dospívající. A v duchu letošního tématu tento blok vybízí k odvaze menit svět a být sám*sama sebou.

Queer as Film Schools

Letošní soutěžní queer festival Mezipatra představí celkem 71 filmů. O hlavní cenu poroty se utká desítka celovečerních filmů z celého světa. Mezi očekávané filmy patří izraelské sociální drama Slušný občan, francouzský surreálný hit z Cannes Pět ďáblů nebo blok krátkých filmů Ukraine Is Queer. Festival startuje 10. listopadu v Praze, o den později zahájí promítání v Brně.

Slavnostní zahájení festivalu proběhne 3. listopadu od 19:00 v kině Lucerna. Na programu je izraelské drama Slušný občan (אזרח מודאגo individuální odpovědnosti v kontextu západního liberalismu. Vypráví o mladém páru, který je svědkem neopodstatněné a rasově motivované policejní brutality. Harmonický vztah a idealizované představy o společnosti se začínají drolit pod rukama.

Slušný občan (foto: Mezipatra)

Celý program a informace o výhodných permanentkách najdete na stránkách festivalu: https://www.mezipatra.cz/.

-red-
foto/video: Mezipatra © 2022
zdroj: K. Poliaková