Mezipatra odtajnila program, v soutěži je i letošní hit z Cannes

Letošní soutěžní queer festival Mezipatra představí celkem 71 filmů. O hlavní cenu poroty se utká desítka celovečerních filmů z celého světa. Mezi očekávané filmy patří izraelské sociální drama Slušný občan, francouzský surreálný hit z Cannes Pět ďáblů nebo blok krátkých filmů Ukraine Is Queer. Festival startuje 10. listopadu v Praze, o den později zahájí promítání v Brně.

Slušný občan

Slavnostní zahájení festivalu proběhne 3. listopadu od 19:00 v kině Lucerna. Na programu je izraelské drama Slušný občan (אזרח מודאג) o individuální odpovědnosti v kontextu západního liberalismu. Vypráví o mladém páru, který je svědkem neopodstatněné a rasově motivované policejní brutality. Harmonický vztah a idealizované představy o společnosti se začínají drolit pod rukama.

Pět ďáblů

Horkým kandidátem na hlavní cenu poroty je francouzský snímek Pět ďáblů (Les Cinq diables), který byl uveden v Cannes. Magický příběh vyprávěný pohledem dívky s nadpřirozenými schopnostmi se dotýká tématu rodinných tajemství a přitažlivosti, která neztrácí na síle ani po dlouholetém odloučení. V hlavní roli zazářila Adèle Exarchopoulos známá ze snímku Život Adèle.

Do Jižní Ameriky se podíváme s inspirativním filmem Paloma. Stejnojmenná hrdinka touží po tradiční svatbě v kostele, což jí není vzhledem k genderové indentitě umožněno. I přes vzrůstající pochyby partnera a bezcitné jednání místních lidí statečná Paloma neztrácí naději. Obdivuhodný příběh vybízí stejně jako téma festivalu k odhodlání jít si za svým snem.

Paloma

Debut rakouské režisérky Clary Stern Na tenkém ledě (Breaking the Ice) nás z prosluněné Brazílie vezme do zimní haly, kde o hlavní hrdinky narážejí o mantinely i trápení z první lásky. Mouhou dvě postavy s tak odlišným pohledem na svět najít společnou řeč? Odpověď nabídne coming-of-age snímek, který ukazuje, že výzvy dospívání nejsou zas tak vzdálené tomu, co prožíváme v každém věku.

Žánrově rozmanitá soutěž uvede celkem deset snímků, které patří k tomu nejlepšímu co osučasná queer kinematografie nabízí. Součástí letošního programu jsou dále dokumenty, retrospektiva, distribuční filmy značky Queer Kino, krátkometrážní soutěž nebo bohatý doprovodný program. Zvláštní pozornost si zaslouží především blok krátkých snímků z Ukrajiny, které do programu vybral letošní porotce Bohdan Zhuk z kyjevského festivalu Melodist. Čtyři příběhy bloku Ukraine Is Queer přinášejí unikátní svědectví queer lidí, kteří i přes hrůzy války neztrácejí naději a odvahu hledat smysl života.

Ukraine Is Queer

Celý program a informace o výhodných permanentkách najdete na stránkách festivalu: https://www.mezipatra.cz/.

-red-
foto/video: Mezipatra © 2022
zdroj: K. Poliaková