Hana Vagnerová o Hranicích lásky, tajnostech u Marvelu nebo natáčení v zahraničí (podcast)

Můj průlom asi byla Expozitura. Byl to můj první větší projekt a byl to seriál, kterej byl hodně propagovanej, takže jsem se dostala na titulky mnoha časopisů a pamatuju si, že jsem už lidi i štvala,“ rozvzpomínala se uvolněně Hana Vagnerová na úvod našeho rozhovoru. „Pak jsem začala dostávat spoustu nabídek hrát policajtky,“ rozesmává se energicky herečka navzdory probděné noci při příležitosti slavnostní premiéry jejího nového filmu Hranice lásky. Během našeho čtyřicetiminutového povídaní to rozhodně nebylo naposledy.

Hereckou škatulku policisty možná nahradila škatulka komediální herečky, Vagnerová se ale na titulkách časopisů objevuje pravidelně dodnes, a její častá mediální přítomnost některé lidi také možná dodnes i štve. Zatímco zaručeně ověřených podrobností o soukromém životě a vztazích věčně veselé herečky si na českém internetu přečtete stovky řádků, podrobnosti o filmovém vkusu nebo tvůrčích ambicích jedné z nejobsazovanějších českých hereček lze dohledat jen těžko.

O rozdílech filmového PR v Česku a za hranicemi a o možných důvodech, proč tomu tak je, jsme mluvili v rozhovoru, stejně jako o srovnání Hančiny herecké zkušenosti v zahraničí: „Největší rozdíl, co vnímám, je v obrovský konkurenci, která s sebou nese daleko větší připravenost herců. Celková atmosféra je v zahraničí jiná, protože je tam velmi těžký roli získat a je běžný, že herci mezi filmy pracují v barech, aby se uživili. Tady se drtivá většina mých hereckých kamarádů herectvím živí, v Americe je to naopak. Asi proto jsou tam zodpovědnější, ochotnější, připravenější pro roli něco udělat – i kdyby si měli oholit hlavu nebo se naučit žonglovat,“ popisuje Hana svou zkušenost.

Dotkli jsme se i důvodů, proč Hanka střídá dramatičtější a ambicióznější projekty s lehkými, masově vděčnějšími komediemi, ale i jejího dabérského angažmá. Její hlas jste totiž mohli slyšet z animovaných úst několika postaviček, třeba v Králíčku Petrovi nebo pixarovce Duše.

Už pár let navíc v Česku propůjčuje hlas Caron Dervers v podání Brie Larson. Protože pověstní snipeři od Disneyho ale číhají i u nás ve studiu, o pokračování Captain Marvel jsme kromě líčení přísných bezpečnostních procedur z nervózně se smějící herečky nevypáčili nic.

Podstatně sdílnější Hanka byla ohledně svého nového projektu Hranice lásky, ve kterém si kromě hlavní role zkusila vůbec poprvé i účast na scénáři. „Myslím, že herci by si měli tvořit příležitosti i sami, ačkoliv mi během příprav jsem se mnohokrát setkala s názorem, že když jsem herec, měla bych zůstat herec a nefušovat ostatním do práce.

Podobná kumulace rolí je navzdory podobným názorům v zahraničí běžnou praxí, možná i proto by si Vagnerová do budoucna dle svých slov chtěla osahat i další tvůrčí role, podobně jako to ostatně nedávno zkusil Jan Budař s Princem Mamánkem.

O tom, jak moc se odvážné vztahové drama od prvního treatmentu vyvinulo, jestli mu podráží nohy marketingová kampaň nebo jak do něj zasáhl jistý legendární filmař se vedle spousty dalších věcí dozvíte v rozhovoru. Hranice lásky jsou právě v kinech.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video/audio: Totalfilm Media © 2022