Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #45/22 – TikTokový remake Herkula, zmatky u Warnerů a spása pro Oscary

Warneři tento týden opět úřadovali. V rámci dalších úsporných opatření zrušili nedokončený seriál pro HBO, za jehož poslední řadu již tvůrci dostali zaplaceno, a šéf studia před investory buď ztratil paměť, nebo schopnost počítat. Mezitím v Disney se chystají oblíbeného hrdinu opepřit TikTokem, vůbec poprvé veřejně spekulují o seriálu ze světa Indiana Jonese a pro blíže neurčený film ze světa Star Wars se chystají ulovit rutinéra Shawna Levyho, tvůrce Lovců pokladů nebo Free Guye. Netflix plánuje seriálovou adaptaci videoherní střílečky Gears of War. Tento týden se začalo mluvit i o příštích Oscarech, Akademie totiž oznámila, komu kulatý 95. ročník hodlá svěřit. Doma se truchlilo po Marii Poledňákové, scenáristce a režisérce mnoha rodinných hitů. Přejeme hezký víkend a hezké čtení.

Warneři opět v akci

David Zaslav, nový šéf Warner Bros. Discovery, zase jednou ohromil a hořce pobavil internet, když na prezentaci nijak zvlášť oslnivých výsledků třetího kvartálu investory uklidňoval nastíněním budoucích plánů studia. Vyjádřil údajně totiž svou nespokojenost s tím, že divákům již 13 let nepřineslo žádný film se Supermanem a 15 let žádného Harryho Pottera.

Špatnou paměť mu trochu závidíme, protože na Ligu spravedlnosti nebo Fantastická zvířata se snažíme zapomenout všichni. Jeho počty ale tak jako tak nesedí; od Muže z oceli neuplynulo let ani devět, od Relikvií smrti pak teprve jedenáct.

Avizovaná snaha pořádně ždímat největší značky v portfoliu nijak překvapivá není, otázka je ovšem realističnost Zaslavových plánů. Návrat Henryho Cavilla do červenomodrého trikotu je možná skoro hotová věc, přesvědčit J. K. Rowlingovou k novým potterovským spin-offům ale sranda nebude.

Škrty a změny v HBO

Zajímavé věci se dějí i okolo warnerovské služby HBO Max, která na jaro po spojení s Discovery+ chystá velký příliv nových reality show a dokumenty různého druhu i kvality. Přinese to s sebou pravděpodobně změnu názvu, navýšení ceny předplatného i různé obsahové zásahy.

Jedním z nich může být čerstvé zrušení seriálu Westworld, který jako poslední padl za oběť studiovým škrtům. Navzdory kvalitním recenzím a ohlasům sledovanost s každou další řadou klesala, tvůrci seriálu i herci přesto měli dopředu zaplaceno za finální, pátou, se kterou počítalo.

HBO se rozhodlo ušetřit alespoň 80 milionů dolarů, které by vynaložilo za zbývající produkci, nakonec se tedy tečkou za futuristickým seriálem o umělé inteligenci a umělém vědomí stává nedávno odvysílaná série čtvrtá. Alespoň, že ta celý děj uzavírá a restartuje poměrně dostatečně, zbývající fanoušci tedy nemusí příliš truchlit.

Moderátorem 95. ročníku Oscarů se stává…

Nízkou sledovanost 95. Oscarů bude příští rok zachraňovat Jimmy Kimmel. Moderátor předávání uváděl již celkem třikrát, naposledy před pěti lety; ve svém prohlášení uvedl, že pozvánka k návratu je buď veliká pocta, nebo past, a že děkuje Akademii, že se ho zeptala tak rychle poté, co všichni ostatní řekli ne.

Sledovanost předávání prestižních cen od dob, kdy jej živě sledovalo klidně i padesát milionů diváků, stabilně už několik let klesá, a Akademie proto posledních několik ročníků experimentuje se změnami kategorií i konceptu celého večera. Vloni se ceremoniál uváděný hned třemi moderátorkami stal s šestnácti miliony diváků druhým nejméně sledovaným ročníkem v historii, zato však šlo o jeden z nejdiskutovanějších.

Uvidíme, jak se Kimmelovi 12. března příštího roku bude dařit. Snad nedostane facku, třeba od svého dlouholetého nepřítele Matta Damona.


TikTokový Herkules

Hrané remaky kreslených Disneyovek studiu vydělávají slušné peníze, řada diváků nad nimi ale dávno zlomila hůl. Nové verze klasických pohádek oproti originálům přináší jen minimum novinek, a když už, tak podle mnohých stojí za starou bačkoru. Z aktuální novinky pak asi rozbolí dětství většinu devadesátkových pamětníků.

Producenti Henry a Joe Russoovi totiž prozradili, že hudební čísla v chystaném Herkulovi od Guye Ritchieho budou inspirovaná TikTokem. Těžko říct, co si pod tím mají nebozí boomeři v případě příběhu antického poloboha představit – jestli snad vertikální formát obrazu, prodej dat do Číny nebo lehce afektovanou estetiku a nepovedený lip-sync.

Pro Ritchieho půjde už o druhou hranou Disneyovku po tři roky starém Aladinovi, před Herkulem ho ale čeká ještě natáčení válečného dramatu s Henry Cavillem. Na tiktokového Herkula, který zatím ani nemá hotový scénář, si tedy ještě pár let počkáme.

Na co se chodilo

Hlad po pohádkách takhle před Vánoci zjevně v Česku přetrvává. Nejnavštěvovanějším filmem našich kin totiž navzdory mezivíkendovému propadu o skoro polovinu diváků zůstává Princ Mamánek Jana Budaře s 21 tisíci diváky a 18 tisíc rodičů a dětí zašlo na nenáročného Šoumena Krokodýla. Black Adam se pak musel sklonit před Hanou Vagnerovou a Hanou Vagnerovou, která to superbijci od DC nandala jak s mainstreaovým romcomem Za vším hledej ženu, tak s artovějšími Hranicemi lásky obestřenými sexy kontroverzí. Oba tyto filmy si za víkend připsaly po zhruba šestnácti tisících diváků.

O ztrátě dechu Black Adama svědčí i fakt, že v Americe mu dýchá na záda neznámý japonský animák. Dwayne Johnson už Warnerům přisypal celkem přes 320 milionů. Kdyby film neutratil tak astronomické částky za reklamu, začínal by už opatrně slavit, takhle se ale o žádnou velkou hitparádu nejedná. Zvlášť, když ho tento týden z žebříčku nepochybně vykopne konkurenční supehrdina v černé.

Na co se podívat

Pokračování Black Panthera to skutečně nemělo jednoduché. Ryan Coggler musel smysluplně uzavřít poměrně rozhašenou čtvrtou fázi marvelovského universa, navázat na kulturní a tržební fenomén oscarového prvního dílu a především… truchlit.

Převážně pestrobarevné marvelovky už párkrát do vážnějších vod zabrousily, nový Black Panther ale kvůli událostem ve skutečném světě rezonuje jinak. Loučení s Chadwickem Bosemanem přerůstá první díl i drtivou většinu toho, co fandové Marvelu od posledních Avengers dostali. Tradiční marvelovské ingredience, kterých se tolik diváků už přejedlo, zde sice nechybí, naštěstí se jimi ale šetří.

Příběh o truchlení, pomstě a ztrátě víry na pozadí boje dvou bohatých království o vzácné zdroje je sice trochu roztahanou, na poměry MCU ale vyzrálou filmařinou, vedenou pevnou režijní rukou a okořeněnou silnými herci, komplexním záporákem a krásnými obrazy a hudbou.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: We Got This Covered, HBO, Variety, Film Speak, Warner Bros., Totalfilm Media; audio: Totalfilm Media © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast