Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Téma: Odkud se vzal Elyas M’Barek, hvězda série Fakjů a Srdeční záležitosti?

Německé filmy nejsou zrovna zlatým dolem na mezinárodní hity. To ale nebyl případ hitové série Fakjů pane učiteli. V rozmachu politické korektnosti, kdy studia spoustě drsnějších komedií raději preventivně obrousí hrany, se tahle sprostá blbůstka s učitelem/kriminálníkem kočírujícím třídu zhulených a zdrogovaných žáků prostě uchytila, a to nejen v Německu. Velkou část úspěchu film samozřejmě dluží Elyasi M’Barekovi, představiteli ústředního zlodějíčka Zekiho, který si roli následně ještě dvakrát zopakoval a stal se komediální senzací. Po Vánocích se u nás vydává do kin v nové komedii Srdeční záležitost, kde si střihl roli filmové superhvězdy prchající před davem zvědavých novinářů a fandů. Odkud se ale tenhle komediant vlastně vzal?

Elyas M´Barek (foto: archiv)

Jak vám nejspíš už napovědělo jeho jméno, Elyas M’Barek není zrovna rodilým Němcem. Jeho tatínek pochází až z Tuniska a maminka má sice kořeny v německy mluvící zemi, ale tou je Rakousko. Tam má Elyas také občanství, celý svůj život ale za svůj domov považuje Mnichov, kde také vyrostl. K herectví ho to táhlo už na střední škole a sem tam i něco natáčel, na prospěchu mu ale prakticky nezáleželo a střídal tedy jednu školu za druhou. Nakonec to ale dotáhl až na univerzitu, kde se rozhodl studovat obchodní administrativu. Viděl v ní totiž cestu alespoň k povolání filmového producenta. Jeho neutuchající snaha protlačit se do herectví ale nakonec přinesla ovoce a mladý Elyas začal dostávat své první role. Ke komediím měly ovšem hodně daleko.

Díky jeho smíšenému původu totiž castingoví manažéři posílali jeho směrem hlavně role mladých imigrantů a uprchlíků. Elyas ale role s radostí přijímal. Poprvé se před kamerou objevil v roce 2001, skutečný průlom pro něj ale přišel až o pět let později. Tehdy za svou první větší roli v televizním seriálu Turečtina pro začátečníky obdržel televizní cenu v kategorii Nejlepší herec.

Brzy na to se pustil do role kriminálníka ve filmu Wholetrain a mladého fašisty v thrilleru Náš vůdce. Kromě práce před kamerou se věnoval také dabingu. V německém znění namluvil například medvídka Paddingtona nebo jednu z hlavních postav v sérii Hotel Transylvánie.

Po řadě vážnějších rolí ale jeho komediální talent skutečně probublal na povrch v roce 2013 s prvním Fakjů pane učiteli. Společně s režisérem Borou Dağtekinem spolupracoval M’Barek už na Turečtině pro začátečníky a roli zloděje maskujícího se coby učitel napsal Dağtekin přímo pro něj. Role svérázného Zekeho Müllera M’Barekovi sedla, výsledná komedie přinesla z kin pěkný balík a herec si tak mohl brzy připsat status jednoho z nejžádanějších talentů v Německu. Ještě úspěšnější pokračování a následný třetí díl to pak jen utvrdily.

Elyas M´Barek v sérii Fakjů

Série je populární i u nás; na první díl v Česku dorazilo 125 tisíc diváků, na dvojku dokonce 212 tisíc a na zatm poslední třetí díl pak přes 140 tisíc. Zásluhu na tom nepochybně má i povedená česká lokalizace. Výrazný hlas Radka Hoppeho u nás Eliase provází už řadu let, ačkoli u začátku toho všeho byla náhoda: „Já jsem tohohle herce zdědil po kolegovi, který onemocněl, ale už mi zůstal,“ vypráví jeden z nejznámějších českých dabérů. „Je to fajn, už jsem si na něj zvykl. První film, kde jsem ho daboval, bylo první Fakjů, což bylo hodně divoký natáčení, plný gest, hodně tam křičel. Němčina má naštěstí překvapivě podobný tempo jako čeština, navíc němečtí herci na sebe počkají a neskáčou si tolik do řeči,“ shrnuje svoji zkušenost s M’Barekem.

Jak se můžete mrknout v naší reportáži, Hoppe si M’Bareka znovu nadaboval i v aktuální Srdeční záležitosti, která příhodně vypráví mimo jiné i o nedostatku soukromí v životech známých herců.

Role filmové superhvězdy německému sympaťákovi nejspíš nemůže být příliš vzdálená; situaci, v níž se jeho postava Marvin Bosch vyskytne, by se ale určitě nejradši vyhnul. Těsně před premiérou jeho nového velkofilmu totiž vyjdou najevo nepříjemné detaily z jeho osobního života a než aby se postavil svízelným otázkám, uteče Marvin raději do ulic města. Jeho úprk ho ale zavede až do alternativního stand-up klubu s queer tematikou. Do kin komedie dorazila jako úplně poslední letošní film 29. prosince v distribuci CinemArtu.

Petr Schön a redakce
foto/video: CinemArt, Totalfilm Media © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast