Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Evropské filmové ceny ovládl Trojúhelník smutku, český kraťas Milý tati si cenu neodvezl

Ceny Evropské filmové akademie jsou rozdány. Zatímco vloni si nejvíce cen odvezlo dánské komediální drama, tentokrát bodovalo švédské komediální drama Trojúhelník smutku. Skandinávci zkrátka umí. Akademii dále ohromila i válečná vřava z Netflixu, dokumentární sonda do života těžce zkoušené ukrajinské metropole nebo situační komedie z pracovního prostředí. Cenu za celoživotní přínos kinematografii si odvezl izraelský hračička Elia Suleiman, cenu za celoživotní dílo pak německá filmařka Margarethe von Trotta.

Evropské filmové ceny uděluje Evropská filmová akademie každoročně od roku 1988 a jsou obecně považována za místní obdobu prestižních amerických Oscarů. Z nominovaných filmů, oznámených vždy na podzim, volí členové Evropské filmové akademie vítěze na začátku prosince.

Poslední dva roky pandemická situace organizátory donutila přemístit prestižní akci do internetového prostoru a ceny byly vítězům předávány distančně; včera ale ceremoniál tradičně proběhnul v islandském Reykjavíku.

Suverénně nejúspěšnějším snímkem včerejšího předávání se s čtyřmi cenami stal náš redakční favorit Trojúhelník smutku. Kousavá, nesmírně vtipná a místa pěkně nechutná satira o boháčích se stala nejlepším filmem roku s nejlepším scénářem, a švédskému filmařskému virtuosovi Rubenu Östlundovi vynesla i cenu za nejlepší režii. Ocenění za roli zámožného Rusa, který ve filmu zbohatl na „prodeji s*aček,“ si pak odnesl herec Zlatko Burić. Film se pořád dá najít v kinech a brzy by měl být dostupný i online.

Pro nás nejzajímavější kategorie díky tuzemské stopě včera byla kategorie nejlepšího krátkého filmu, kterým se stal animovaný kraťas Granny’s Sexual Life. Cenu si tak bohužel z Islandu neodvezla česko-vietnamská animátorka Diana Van Nguyen za dojemnou sondu do svého děství v Milý tati, ceny ale sbírá již skoro rok zleva zprava a už nominace a reprezentace na Evropských filmových cenách je obrovský úspěch, za který jí patří gratulace a poklona.

Nejlepší evropskou komedií letošního roku podle akademie je Dobrý šéf, španělská one-man show Javiera Bardema v roli ošemetného ředitele továrny, která úspěšně vymetala festivaly celou sezonu a mohli jsme ji na podzim vidět i v našich kinech. Ocenění za dokument si odváží koprodukční snímek Mariupol 2, ve němž litevský režisér Mantas Kvedaravičius dokumentuje zvěrstva ničící ukrajinskou metropoli. Animovaným celovečerákem roku se stal film s vtipným názvem No Dogs Or Italians Allowed, hříčka o cestování v čase a životech členů těžce zkoušené rodiny na počátku 20. století.

Z filmů známých českému divákovi pak v technických kategoriích bodovalo autobiografické drama Kenetha Branagha Belfast s nejlepšími kostýmy a výpravou; a nedávná nová adaptace válečného pekla Na západní froně klid od Netflixu, která akademii ohromila vizuálními efekty a maskami.

Přehled vítězů Evropských filmových cen 2022:

Nejlepší film: Trojúhelník smutku

Nejlepší komedie: Dobrý šéf

Nejlepší dokument: Mariupol 2

Nejlepší celovečerní animovaný film: No Dogs Or Italians Allowed, Alain Ughetto

Nejlepší krátký film: Granny’s Sexual Life, Urška Djukić, Emilie Pigeard

Nejlepší režisér: Ruben Östlund, Trojúhleník smutku

Nejlepší scénář: Ruben Östlund, Trojúhleník smutku

Nejlepší herec: Zlatko Burić, Trojúhleník smutku

Nejlepší herečka: Vicky Kriepsová, Korzet

Nejlepší kamera: Kate McCullough, The Quiet Girl

Nejlepší střih: Eytan Ipeker, Özcan Vardar, Burning Days

Nejlepší hudba: Paweł Mykietyn, Íá

Nejlepší kostýmy: Charlotte Walter, Belfast

Nejlepší výprava: Jim Clay, Belfast

Nejlepší kostýmy a masky: Heike Merker, Na západní frontě klid

Nejlepší vizuální efekty: Frank Perzold, Viktor Müller, Markus Frank, Na západní frontě klid

Nejlepší zvuk: Paolo Benvenuti, Simone Paolo Olivero, Díra

Cena za inovativní vyprávění: Marco Bellocchio, Exterior, Night

Cena za přínos světové kinematografii: Elia Suleiman

Cena za celoživotní dílo: Margarethe von Trottová

Cena Eurimages za koprodukci: Peter Kerekes, Valentyn Vasyanovych, Simon Lereng Wilmont, Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk

Cena kritiků Fipresci: Laura Samani, Tělíčko

Cena iniciativy Evropská univerzita: Íá, Jerzy Skolimowski

Cena mladých diváků: Cyril Dion, Živočich

Cena za udržitelnost: Zelená dohoda pro Evropu

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Bontonfilm, CinemArt, Netflix; audio: Totalfilm Media © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast