Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #49/22 – Velké změny u Marvelu i DC, nový český stream a světové kino v Praze

Vánoce a konec roku se zase jednou nezadržitelně blíží, v Reykjavíku jsou tento víkend udělovány Evropské filmové ceny a bilancování se celkově nevyhne nikomu. Ani největším komiksovým hegemonům. Zajímavé novinky tohoto týdne se týkají ale i českého filmu. Na náš trh přišla nová streamovací služba a naše kino získalo světové hodnocení. V 71 letech pak zemřela americká herečka Kirstie Alley, známá hlavně díky komediím Kdopak to mluví.

Marvel se vrací ke kořenům

O ubíjející průměrnosti čtvrté fáze MCU už toho bylo řečeno i napsáno dost. Kritika zřejmě dotekla i k vedení Marvelu, protože podle čerstvých zpráv proběhla série meetingů, jejichž výstupem by měla být snaha vrátit se ke kvalitě na úkor kvantity.

Plán pro rok 2023 by se zásadně měnit neměl, řada rozpracovaných projektů by se ale měla znatelně opozdit, aby je studio mělo čas po obsahové i trikové stránce piplat. Citelně by mělo ubýt i seriálů pro Disney+. Namísto nich studiu smysl pro stream dávají speciální prezentace, krátké hodinové jednohubky, jejichž formát se potkal se slušnými ohlasy u hororového Vlkodlaka nebo Svátečního speciálu Strážců galaxie.

Uvidíme, jestli tohle přibrždění někdejšímu komiksovému lovebrandu pomůže, směr je to ale určitě správný. Další She-Hulk nikdo vidět nepotřebuje.

DC začne odznovu

Příslib velkých změn ale tento týden přinesl i u druhého komiksového giganta. Vedení DC nedávno převzal přeběhlík od konkurence, James Gunn, a zjevně již začíná úřadovat. Spolu se svým kolegou Petrem Safranem totiž nechystá nic menšího než tlustou čáru a tvrdý restart celého universa.

Na vlastních nohou stojící Batman od Matta Reevese by měl dál jet podle původního plánu, loučit bychom se ale brzy údajně měli s celou původní Ligou spravedlnosti. Jako restart by stále měl posloužit chystaný Flash, vystřižen z něj ale má být Affleckův Batman i Cavillův Superman, aby studio fanoušky nelákalo na něco, co již nedostanou. Zrušit by se měl nedávno oznámený Muž z oceli 2, ale i Wonder Woman 3 od Patty Jenkins. Konec by měl potkat i Aquamana, herec Jason Momoa by ale u DC dost možná mohl zůstat díky roli psychouše Loba, který by měl brzy dostat svůj film. Navzdory Rockovu machrování, kouzlení s čísly a kreativní interpretaci výsledků Black Adama by měl stopku dostat i tenhle citelně prodělečný projekt.

Je otázka, jestli tak radikální kroky šéf Warner Bros. Discovery vůbec schválí, případně jestli jsou tak radikální kroky vůbec potřeba; zvlášť, když se fanoušci nedávno zaradovali z návratu Henryho Cavilla do červenomodré pláštěnky. Uctívači Zaca Snydera každopádně okamžitě začali volat po tom, aby Gunn byl jejich glorifikovaným pseudoumělcem ve vedení firmy nahrazen, a zase jednou bojovat za to, aby se jeho extrémně zpomalená a přepálená verze vrátila. Proč taky měnit, co nefunguje.

Pražské kino světových kvalit

Až budete nadávat, že v těch kinech se nic nedává, navštivte pražské Kino pilotů, protože si nikde v Evropě nepomůžete. Jako jediné kino v Česku se totiž tenhle vršovický rodinný podnik od tohoto týdne může pyšnit cenou za nejlepší programing od asociace European Cinemas. Ta sdružuje přes 200 kin z 42 zemí, provozovatelé Jan a Alžběta Macolovi tedy uspěli v obrovské mezinárodní konkurenci.

Provozovatelé obnoveného prvorepublikového kina o třech sálech jej podle svých slov vnímají jako veřejnou službu, snaží se proto programovat tak, aby si v kině vybralo co nejširší spektrum diváků. Šikovně tak kombinují artové a mainstreamové filmy. Kuriozitkou pak je i to, že jen do letošního října do Kina Pilotů dorazilo víc diváků, než za celý předcovidový rok 2019, což rozhodně nekopíruje návštěvnický trend v jiných sálech.

Nové české VOD s nemalou ambicí

Když už jsme u českého kina, na tuzemský trh vstoupila nová streamovací služba, České kino. Za 129 korun měsíčně totiž nabídne přes 650 tuzemských filmů, nabídka se má ale každý měsíc aktualizovat. Jeden ze zakladatelů projektu, producent a režisér Miloslav Šmídmajer, by byl rád, kdyby se České kino stalo „nejkomplexnější encyklopedií českého filmu a nahradilo ilegální platformy v Česku.“

To je jistě na místě. Ulož.to se vloni předvedlo, když se mstilo distributorovi za vlastní parazitování na nelegálním sdílení filmů a soudem stanovenou povinnost stáhnout pirátské kopie filmu Šarlatán využila jako příležitost si hezky namastit kapsu. Právníci služby tehdy uvedli, že hlídání dostupnosti jednoho filmu prostřednictvím banálního programu napojeného na vyhledávač ji stojí stovky tisíc korun měsíčně, které chtěli od distributora uhradit. Jak jsme tehdy psali, Ulož.to nejen že krade, když si strká metaforická DVD s filmy pod kabát, ještě se ale vzteká a kope kolem sebe, když na to majitel obchodu upozorní.

Natočit film si žádá stovky hodin stovek lidí, a není to zadarmo. České kino chce místní umělce podporovat, polovinou svého výdělku jim platit za jejich práci a v budoucnu i přispívat na nové filmy a seriály.

Ještě jednou se bezstarostně projet

Svoboda je děvka a my se bezstarostně projíždíme… Kultovní Bezstarostná jízda se na konci 60. let stala hitem, která představila řadu moderních filmařských postupů, odstartovala éru Nového Hollywoodu a dveře do něj otevřela nejen režisérovi a představiteli hlavní role Dennisu Hopperovi, ale i Peteru Fondovi nebo Jacku Nicholsonovi.

Z novinky, že odvážný příběh o rebelských motorkářích dostane remake, je tedy řada fandů poměrně nervózní. V tuto chvíli se hledá námět a připravují se práce na scénáři, inspirací by tvůrcům ale měly být v přístupu k původní látce série Creed a Rocky. Nezbývá než doufat.


Na co se chodilo

Návštěvnost českých kin aktuálně opravdu bolí. Máme za sebou totiž čtvrtý nejhorší víkend letošního roku, kdy do sálů nezavítalo ani sto tisíc lidí. Chodí se jen na Vánoční příběh a Black Panthera, ale i jejich čísla se pohybují těsně nad dvaceti tisíci diváky. Mezitím na sobě ve smutném duelu parazitovaly pohádky Princezna zakletá v čase 2 a Největší dar, na které okolo dvaceti tisíc diváků přišlo dohromady.

Chvála bohu, že už za pár dní do kin vtrhne s plnou silou Avatar; i za mořem totiž byla situaci k pláči. Vánoční krvák Šílená noc v Americe za premiérový víkend utržil okolo třinácti milionů dolarů, což není moc; spolu s dalšími sedmi ze světa se ale studiu vrátil skromný dvacetimilionový rozpočet. Teď už jen stačí vydělat zpátky ještě jednou takové peníze za reklamu.

Na co se podívat

Pro ty z vás, kteří znechuceně přepínáte štědrovečerní pohádky na Smrtonosnou past a dumali jste někdy o tom, jakou paseku by pasti ze Sám doma nadělaly na skutečné lidské bytosti, máme dobrou zprávu. Režisér Mrtvého sněhu a producent Johna Wicka spojili síly, aby společně nabouraly nekonečnou lavinu přeslazených vánočních romanťáren. Výsledná brutalitka o vraždícím Santovi kombinuje vánoční estetiku s tarantinovsky groteskním násilím, a je to super zábava. Až čas ukáže, jestli Šílená noc má na to stát se novou sváteční stálicí, napoprvé ale funguje perfektně.


Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Falcon, Vertical, CinemArt, Kino Pilotů, České kino © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast