Šílená noc: Santa krvavě vybíjí gang gaunerů v ujeté vánoční zábavě (recenze)

Nezastavitelnou mašinerii zelenočervených slaďáren od Hallmarku sice v novém tisíciletí převzal Netflix, moc se toho ale dohromady za poslední roky nezměnilo. Pokud si nepotrpíte na kýč a cinkrlátka, máte to s vánočními filmy těžké. Pro ty z vás, kteří znechuceně přepínáte štědrovečerní pohádky na Smrtonosnou past a dumali jste někdy o tom, jakou paseku by pasti ze Sám doma nadělaly na skutečné lidské bytosti, máme ale dobrou zprávu. V kinech na vás číhá nová sváteční podvratnost.

Vánoce strávené s rodinou jsou vždycky velká výzva pro celým rokem znavenou psychiku; zvlášť, je-li vaší matkou dominantní miliardářka. Když ale rodinu krátce před štědrovečerní večeří přepadne ozbrojený gang, jehož členové si přejí k Vánocům obsah rodinného trezoru, nastává krize, kterou si nikdo neuměl představit.

Naštěstí k přepadení došlo právě v onen kouzelný večer, kdy i otrlí pragmatici aspoň na chvíli věří na zázraky. Je to zároveň noc, kdy jistý vousatý chlapík v červenobílém oblečku prolézá komíny, aby lidem nadělil dárky. Santa chce mít svou nejtěžší každoroční šichtu rychle za sebou, a tak je okolnostmi přinucen vyhrnout rukávy a začít úřadovat. Tohle žádná tichá noc nebude.

David Harbour si po Hellboyovi a Red Guardianovi užívá už třetího rudého týpka po sobě, a takhle do třetice je u toho dosud nejzábavnější. Jeho Santa je tisíciletým životem a narůstajícím konzumem dost unavený cynik, jehož seznam zlobilů rok od roku roste. Tohle není žádný vysmátý dědula z reklamy na kolu, ale vyhořelý bručoun, který chlastá, držkuje a z duše nenávidí velké krabice od Amazonu.

Perfektně obsazené jsou ale i další postavy. Perfektní je zejména malá Leah Brady, protože dětští herci, kteří dovedou ve vánočním filmu působit roztomile a nebýt u toho na zabití, jsou jako zjevení. Archie Yates by mohl vyprávět. Zápletka s rozvádějícími rodiči a jejich holčičkou, která si ze všeho na světě k Vánocům přeje jenom jejich usmíření, pak je sice trochu otřepaná a předvídatelná, tvůrci Šílené noci ale s rodinným patosem nijak netlačí na pilu.

Santa cvokhaus

Kdo na pilu tlačí, a mnohdy u toho stříká krev všemi směry, je ale Santa, když se konečně postaví ozbrojeným nebožákům, kteří zbohatlickou rodinku drží jako rukojmí. John Leguizamo si roli záporáka s pifkou na Vánoce evidentně užívá, a po ruce má pěknou řádku magorů, jejichž šťavnatou likvidaci si nejde neužít.

Jakmile dojde k prvnímu průstřelu hlavy, ještě poměrně usedlá černá komedie o nachcaném Santovi se zvrtne v regulérní řezničinu, která Davida Leitche nezapře. Někdejší kaskadér, stojící za Johnem Wickem, Deadpoolem nebo letošním Bullet Trainem, spolu s ostatními tvůrci minimálně ve dvou prvních bitkách servíruje tak přehlednou, kreativní a surovou zábavu, že by leckteré plnokrevné akčňáky mohly závidět. Tu jako zbraň poslouží vánoční hvězdice, tu do špičky olízané lízátko; a to všechno podbarvuje hravý soundtrack nejen citující různé koledy, ale i zjevně skládající poctu tematické práci Johna Williamse.

Po polovině film sice trochu ztratí tempo a kapku začne krví šetřit, aby se zasoustředil i na postavy, což fandové natěšení na gore nejspíš neocení; jakmile se ale rozjede finále, Santa nohu z plynu svého sněžného skútru už nesundá.

Jipikají, ty blbý hovado

Inspiraci Smrtonosnou pastí a Kevinovým řáděním v Sám doma film nijak neskrývá, naopak ji hrdě přiznává.

Posel vánoční radosti postupně prochází luxusní rezidencí, postupně zlepšuje svůj arzenál a výbavu a dost nehezky u toho rány nejen rozdává, ale i schytává. Santa v Harbourově pojetí není žádný nezničitelný polobůh, ale chlap z masa a kostí, který sice má k dispozici jakousi vánoční magii, dostává ale na držku podobně jako John McClane.

Pomáhá mu u toho zmíněná holčička, notně inspirovaná psychopatickým řáděním ječícího blonďáčka bránícího svůj dům proti zlodějům. Jestli jste si někdy kladli otázku, jaký efekt by Kevinovy pasti mohly mít bez mládeži přístupné slapstickové stylizace, Šílená noc vám nabídne pořádně bolavou a čvachtavou odpověď.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci

Šílená noc (2022)

Režisér Mrtvého sněhu a producent Johna Wicka spojili síly, aby společně nabouraly nekonečnou lavinu přeslazených vánočních romanťáren. Výsledná brutalitka o vraždícím Santovi kombinuje vánoční estetiku s tarantinovsky groteskním násilím a s láskou u toho cituje Smrtonosnou past či Sám doma. Až čas ukáže, jestli Šílená noc má na to stát se novou sváteční stálicí, napoprvé ale funguje perfektně. Takhle dementně spokojený úsměv u sledování zubožených chudáků jste naposledy měli u Trojúhelníku smutku nebo Tenkrát v Hollywoodu.


Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2022

Šílená noc
Violent Night

Akční / Thriller / Krimi / Komedie / Horor
Premiéra 8. prosince 2022 CinemArt
USA, 2022, 111 min
Režie: Tommy Wirkola
Scénář: Pat Casey, Josh Miller
Kamera: Matthew Weston
Hudba: Dominic Lewis
Hrají: David Harbour, John Leguizamo, Alex Hassell, Alexis Louder, Cam Gigandet, Edi Patterson, Beverly D’Angelo, Leah Brady, Alexander Elliot