Skončilo natáčení filmu o Mašínech, Bratři zamíří do kin příští rok v říjnu

Na konci listopadu skončilo čtyřměsíční natáčení filmu Bratři režiséra Tomáše Mašína podle scénáře Marka Epsteina. Film vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Hlavní role v něm ztvárnili Oskar Hes a Jan Nedbal, Adam Ernest, Matyáš Řezníček, Antonín Mašek, Matěj Hádek a Tatiana Dyková. Snímek vzniká pod vedením producenta Petra Bílka a premiéru bude mít v říjnu 2023, sedmdesát let od jejich útěku do Západního Berlína.

Natáčení filmu Bratři probíhalo od srpna do listopadu nejen z důvodu jeho náročnosti, ale i proto, že film musí věrně zachycovat proměnu ročních období, v nichž se příběh ve skutečnosti odehrál. Filmový štáb pracoval nejen na mnoha pražských lokalitách, ale také v bývalém vojenském prostoru u středočeských Milovic, na libereckém nádraží Horní Růžodol, v bývalém říčním přístavu na Mělníku, v Poděbradech, v plzeňských Borech, na vlakovém nádraží v Jablonném v Podještědí, v objektu bývalého bunkru ve středočeském Drnově, v tvrzi Opálka a na mnoha dalších místech. Chybět nemohl samozřejmě ani cíl skupiny bratrů Mašínů: Berlín.

bratri

Bratři (foto: CinemArt)

Mezi nejsložitější okamžiky patřilo natáčení přestřelky na nádraží v Uckro a především obklíčení v lese u Waldova, což byla největší a nejnáročnější scéna filmu, do které se zapojily desítky uniformovaných komparzistů, vojenská technika, promrzlí herci na útěku a dva filmové štáby. Extrémně náročné natáčení filmu producent Petr Bílek přibližuje slovy: „Myslím, že pro všechny to byl zatím nejnáročnější projekt. Tak velký výlet z komfortní zóny jsme si dopředu asi neplánovali, ale stálo to za to. Jsme vděční, že jsme měli možnost tak výjimečný příběh vyprávět.“

bratri

Natáčení filmu Bratři

Režisér Tomáš Mašín k vyznění filmu vyjádřil svůj záměr: „Máme filmy adorující nástup komunismu i oslavující odboj. Chybí nám však o této době snímek krutě upřímný. Přál bych si, aby právě Bratři takovým snímkem byly.“ K tématu a vyznění filmu Tomáš Mašín ještě doplňuje: „Chci, aby to byl film o snaze uniknout ze sevření, o touze zůstat svobodný. Zprostředkovat jím vhled do výchovy a myšlení nejednoznačných a rozporuplných aktérů. Popřít schematické hodnocení oscilující mezi krajnostmi – „geniální, odvážní hrdinové“ a „bezcitní vrazi nevinných“. Hrdinové z vlastní vůle? Ve skutečnosti řízeni silami nepředstavitelně mocnějšími. Nacismem, bolševismem a idealizovanou představou vlastního táty.

Snímek podpořila řada institucí včetně České televize, fondu Eurimages nebo Státního fondu kinematografie a záštitu nad ním převzalo Ministerstvo obrany ČR.
Distributorem a koproducentem filmu je CinemArt. Film Bratři bude mít premiéru 26. října 2023.

foto/video: CinemArt, Zuzana Panská, video: Totalfilm Media © 2022
zdroj: Petr Slavík, Alice Aronová