V kinech od 5. ledna (přehled a ukázky)

Máme tu první premiérový čtvrtek nového roku 2023. A začínáme zostra – novým filmem Guye Ritchieho s Jasonem Stathamem. Nový superšpion se vydává na tajnou misi ve filmu Operace Fortune: Ruse de guerre. Zvolníme hned následujícím slovensko-českým filmem Piargy. Zvláštní název označuje vesnici v níž se ukrývá zakázané tajemství. Nakonec tu máme dva úspěšné festivalové filmy: adaptaci znamé knihy Paola Cognettiho Osm hor o silném přátelství dvou mužů. S podobným tématem přichází snímek Blízko, který zase mapuje přátelství dvou chlapců, jejichž svazek narušuje dospívání.

Operace Fortune: Ruse de guerre (USA, Čína, 2023)

Superšpion Orson Fortune (Jason Statham) a jeho tým špičkových agentů naverbují největší hollywoodskou filmovou hvězdu Dannyho Francesca (Josh Hartnett), aby jim pomohl při tajné misi, jejímž cílem je zabránit miliardáři a zprostředkovateli zbraní Gregu Simmondsovi (Hugh Grant) v prodeji nové smrtící zbrojní technologie, která hrozí narušit světový řád.

Operace Fortune: Ruse de guerre
Operation Fortune: Ruse de guerre
Akční / Komedie / Thriller
USA / Čína, 2023, 114 min
Režie: Guy Ritchie
Scénář: Ivan Atkinson, Marn Davies, Guy Ritchie
Kamera: Alan Stewart
Hudba: Christopher Benstead
Hrají: Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Cary Elwes, Hugh Grant, Max Beesley, Eddie Marsan, Eugenia Kuzmina, Kaan Urgancıoğlu, Peter Ferdinando, Lourdes Faberes, Bugzy Malone, Aksel Üstün, Sam Douglas, Conor MacNeill, Oliver Maltman, Bestemsu Özdemir


Piargy (Slovensko, Česko, 2022)

Mladá, krásná a chudá Juliša (Judit Bárdos) se provdá za Martina (Daniel Fischer), syna nejbohatšího statkáře v Pirgách, a ocitá se tak v rodině, kde vládnou velmi tvrdá pravidla. Nejen, že musí čelit nepříjemnému tlaku tchýně, ale nedokáže se ani ubránit násilným svodům tchána (Attila Mokoš). Juliša se přesto do manželova otce zamiluje a vzniká tak podivný milostný trojúhelník. Zakázané tajemství však nezůstává dlouho utajené a všichni z něj zatouží vytěžit nějaký prospěch. Julišina sestra (Lucia Siposová), lidé v obci a dokonce i vesnický kněz. Vesnice Piargy tak žije hříšným životem, dokud jedné masopustní noci úplně nezmizí. Jako by ji čerti odnesli s lidmi, domy i zvířaty. Naplňuje se proroctví staré místní vědmy Uly o příchodu Antikrista a krutém trestu?

Piargy
Drama / Historický
Slovensko / Česko, 2022, 100 min
Režie: Ivo Trajkov
Předloha: František Švantner (kniha)
Scénář: Jana Skořepová
Kamera: Peter Bencsík
Hudba: Kiril Dzajkovski
Hrají: Judit Bárdos, Lucia Siposová, Attila Mokos, Daniel Fischer, Lucia Klein Svoboda, Ivan Martinka, Jana Oľhová, Jana Kvantiková, Peter Nádašdi, Lucia Vráblicová, Marián Geišberg, Karol Šimon, Miloš Kusenda, Matej Struhár, Tomáš Vravník


Osm hor (Itálie, Belgie, Francie, 2022)

Pietro je chlapec z rušného italského města, Bruno je kluk ze zapomenuté alpské vesnice. Jeden se každé léto vrací do hor s rodiči, druhý kopce nikdy neopouští. Sdílí lásku k majestátním vrcholům, složitý vztah k vlastním otcům a časem i husté plnovousy. Tak jako příroda roste, usychá a znovu vzkvétá, mění se i jejich přátelství. Ztráta v Pietrově životě ho po mnoha letech zavede zpět na venkov a opětovné setkání s Brunem změní jeho pohled na svět. Za adaptaci stejnojmenné knihy Paola Cognettiho o přerodu chlapců v muže, hodnotě přátelství a hledání smyslu života v tichu spektakulárních Alp či Himálaje, získali režiséři Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch Cenu poroty na festivalu v Cannes.

Osm hor
Le otto montagne
Drama
Itálie / Belgie / Francie, 2022, 147 min
Režie: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Předloha: Paolo Cognetti (kniha)
Scénář: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Kamera: Ruben Impens
Hudba: Daniel Norgren
Hrají: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti


Blízko (Belgie, Nizozemsko, Francie, 2022)

Léo a Rémi jsou si blízcí. Prožívají spolu chlapecká dobrodružství, sdílí spolu celý svět a skoro každý moment. Dostávají se ale do věku, kdy věcem začínáme dávat jména. Co mezi nimi vlastně je? Hluboké přátelství, nebo láska? Po bezstarostných prázdninách přicházejí školní dny a s nimi i všetečné otázky a ironické poznámky spolužáků. Rémi si jich zdánlivě nevšímá, ale pro Lea znamenají stále víc pochyb. Touží zapadnout do klukovského kolektivu. Drobné ústupky se sčítají a jedinečná blízkost mizí. Dětství končí, dospělost do dříve bezstarostného světa obou kamarádů vtrhne neúprosně. Talentovaný belgický režisér Lukas Dhont (Dívka) natočil unikátní a emocionálně silný portrét výjimečného svazku, který vyniká civilností, uměřeností, neobvyklou empatií a fenomenálními hereckými výkony debutantů Edena Dambrineho a Gustava De Waele.

Blízko
Close
Drama
Belgie / Nizozemsko / Francie, 2022, 105 min
Režie: Lukas Dhont
Scénář: Lukas Dhont, Angelo Tijssens
Kamera: Frank van den Eeden
Hudba: Valentin Hadjadj
Hrají: Eden Dambrine, Gustav De Waele, Léa Drucker, Kevin Janssens, Émilie Dequenne, Igor van Dessel, Elodie Barthels