Nejočekávanější lednové filmy (přehled a ukázky)

Lednová kina nabídnou docela zajímavou novoroční filmovou paletu. Novinku od Guye Ritchieho, Damiena Chazella, první slovenské a české snímky, horory, dramata i artové kousky. Po novém roce tedy přichází několik zajímavých titulů a také první letošní festival – přehlídka severských filmů Scandi. Podívejte se na náš první měsíční přehled nového roku 2023.

Piargi (od 5. ledna)

Piargi je podle tvůrců film o lásce, vášni a naději. Vesnice Piargy žije hříšným životem, až o jedné masopustní noci zcela zmizí. Jako by ji peklo pohltilo i s lidmi, domy a zvířaty. Naplní se proroctví staré vědmy Uly o příchodu Antikrista a krutém trestu? Piargy jsou symbolem novodobé Sodomy a Gomory. Hlavní roli ve filmu vytvořila Judit Pecháček (Bárdos).
Sama představitelka hlavní hrdinky Judit Bárdos vysvětluje: „Je to nejdelší projekt, na kterém jsem kdy dělala. Pracovalo na něm velmi mnoho lidí různých národností, což přispělo k tomu, že dostal mezinárodní temperament a jiskru.“

Operace Fortune: Ruse de guerre (od 5. ledna)

Superšpion Orson Fortune (Jason Statham) a jeho tým špičkových agentů naverbují největší hollywoodskou filmovou hvězdu Dannyho Francesca (Josh Hartnett), aby jim pomohl při tajné misi, jejímž cílem je zabránit miliardáři a zprostředkovateli zbraní Gregu Simmondsovi (Hugh Grant) v prodeji nové smrtící zbrojní technologie, která hrozí narušit světový řád.

Babylon (od 19. ledna)

Novinka oscarového režiséra Daniela Chazella se vrací do zlatého věku Hollywoodu, do doby počátků zvukového filmu. Hvězdně obsazený opulentní snímek s Margit Robbie a Bradem Pittem nabídne neskutečnou výpravu. Snímek zobrazuje uragán změn, které tehdy Hollywood a jeho hvězdy postihl.
Budeme také svědky dekadentních párty, kde se odehrávají věci, které bychom si ani při bohaté fantazii nedokázali představit.

Blízko (od 5. ledna)

Blízko je bolestným připomenutím toho, že bychom neměli brát své nejbližší jako samozřejmost. Na příkladu dvou chlapců film vypráví skrznaskrz smutný příběh o akceptaci a odmítnutí. Ač je snímek vyplněn záběry na běhající děti v rozkvetlých polích, připomíná spíše pohřební procesí linoucí se lučním kvítím. Jedná se o vizuálně krásnou podívanou, která ale zanechává tíživou stopu.

Osm hor (od. 5. ledna)

Za adaptaci stejnojmenné knihy Paola Cognettiho o přerodu chlapců v muže, hodnotě přátelství a hledání smyslu života v tichu spektakulárních Alp či Himálaje, získali režiséři Felix van Groeningen a Charlotte Vandermeersch Cenu poroty na festivalu v Cannes. Pietro je chlapec z rušného italského města, Bruno je kluk ze zapomenuté alpské vesnice. Jeden se každé léto vrací do hor s rodiči, druhý kopce nikdy neopouští. Sdílí lásku k majestátním vrcholům, složitý vztah k vlastním otcům a časem i husté plnovousy. Tak jako příroda roste, usychá a znovu vzkvétá, mění se i jejich přátelství. Ztráta v Pietrově životě ho po mnoha letech zavede zpět na venkov a opětovné setkání s Brunem změní jeho pohled na svět.

M3Gan (od 12. ledna)

Novodobým atributem děsu v kinematografii jsou za poslední tři dekády rozhodně panenky. Stačí vidět porcelánovou panenku na houpacím křesle a bohatě to stačí. Pokud je panenka navíc tak živoucí jako M3GAN, může být doslova tou nejhorší noční můrou. Silný děsivý zážitek se nám rozhodli zprostředkovat tvůrci nového hororu, jehož hlavní hrdinkou je humanoidní panenka, která se dokáže připojit k jakémukoliv elektronickému zařízení, z internetu si dokáže stáhnout jakoukoliv vědomost, umí manipulovat s lidmi a v neposlední řadě dokáže ohýbat končetiny opravdu napohled velmi nepříjemným způsobem.

Velká svoboda (od 26. ledna)

Příběh se odehrává v poválečném Německu. Hlavní postavou je Hans, který se opakovaně ocitá do vězení za to, že je homosexuál. Homosexuální akty jsou totiž trestány podle odstavce 175 trestního zákoníku, a Hansova touha po svobodě tak zůstává nenaplněna. Jediný trvalý vztah pro něj představuje spoluvězeň Viktor, který si odpykává doživotní trest za vraždu. Počáteční odpor se postupně mění v něco, co by se dalo nazvat láskou.

Ono (od 19. ledna)

Dvanáctiletá gymnastka Tinja se zoufale snaží zalíbit své matce, která je posedlá rodinnou image a jejíž populární blog „Krásný každodenní život“ představuje idylickou existenci jejich rodiny jako dokonalost na předměstí. Jednoho dne najde Tinja v lese zraněného ptáka, přinese si jeho podivné vejce domů, uloží ho do své postele a pečuje o něj, dokud se nevylíhne. Tvor, který se z něj vyklube, se stane jejím nejbližším přítelem a živoucí noční můrou, která Tinju žijící pod dokonalou slupkou ponoří do zvrácené reality, kterou její matka odmítá vidět. Ono je fascinujícím portrétem podstaty mateřinského instinktu, kdy se Tinja snaží vyrovnat se s opravdovým citovým poutem ke své groteskní a krvežíznivé nově nalezené rodině a zároveň se potýká s rozpadajícím se vztahem se svou vlastní náročnou matkou.

Víly z Inisherinu (od 26. ledna)

Víly z Inisherinu (foto: Falcon)

Na odlehlém ostrově západně od pobřeží Irska sledujeme celoživotní přátele Pádraica (Colin Farrell) a Colma (Brendan Gleeson), kteří se ocitnou v nejednoduché situaci, když Colm nečekaně jejich přátelství ukončí. Zaskočený Pádraic, kterému pomáhá jeho sestra Siobhán (Kerry Condon) a mladík žijící na ostrově, Dominic (Barry Keoghan), usilují o obnovu přátelství a odmítají ne jako odpověď. Pádraicovy opakované snahy však jen posilují odhodlání bývalého přítele a když dá Colm zoufalé ultimátum, události rychle eskalují s šokujícími důsledky.

Úžasný Mauric (od 12. ledna)

Ze světa úžasné Zeměplochy a z knihy Terryho Pratchetta „Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci“ míří do kin originální hrdinové v animované komedii Úžasný Mauric. Vykutálený kocour a inteligentní krysy prahnoucí po vzdělání budou prvními animovanými hrdiny letošního filmového roku.

Kocour Mauric jednoho dne zjistí, že umí myslet jako lidé a dokonce mluví. A není sám! Místní krysy jsou na tom stejně, začaly mluvit a zajímat se o knihy. Kocour a krysy se dají dohromady s lidským klukem a vymyslí plán, jak v jednom nebohém městě přijít k penězům. Hlavní roli prohnaného kocoura namluvil v originále Hugh Laurie, do češtiny ji nadaboval Martin Stránský.

Přání k narozeninám (19. ledna)

Líba má každý rok jediné narozeninové přání. Trvá na tom, aby se na její oslavě sešla celá rodina, což všichni vždy splnili. Tedy až do letošních narozenin. Její syn Petr má na tenhle rok jiné plány, a tak před rodinou předstírá nemoc. Letos chce totiž poprvé strávit narozeniny se svým přítelem Karlem, který má narozeniny ve stejný den. A Karel je pro zbytek rodiny Petrovým dlouho skrývaným tajemstvím. Líba se však své oslavy nehodlá jen tak lehce vzdát. Rozhodne se Petra překvapit a s celou rodinou se přesunout k němu. Nečekaná návštěva donutí Petra k rychlé improvizaci. Udělat před svou rodinou z přítele Karla kolegu z práce a z jeho sestry Veroniky svou přítelkyni je v podstatě hračka. Jenže to ještě Petr netuší, že tohle je teprve začátek a dnešní den bude jedna velká jízda na horské dráze…

Scandi 2023 (18. – 25. ledna)

Přehlídka současného severského filmu, se vrací v roce 2023 již podeváté a představí aktuální filmy z Dánska, Švédska, Norska, Finska a Islandu. Odehraje se mezi 18. a 25. lednem a v programu ji bude mít 34 kin po celé České republice, včetně pražského kina Edison Filmhub nebo Cinema City Slovanský dům. Výrazným prvkem přehlídky bude různorodost žánrů a aktuálních témat. O konkrétním programu přehlídky se dočtete zde.

-red-
foto/video: CinemArt, Falcon, Bioscop, Aerofilms, Artcam, Film Europe, Bontonfilm © 2023