Nominace Oscar 2023: Šanci mají i divácké hity jako Top Gun nebo Avatar (přehled a komentář)

Známe nominace letošních Oscarů, které budou v losangelském Dolby® Theatre rozdány v neděli 12. března. V přenosu z centra Akademie v Beverly Hills, který jste mohli živě sledovat i u nás na webu, herci Riz Ahmed a Allison Williams zmínili celou řadu divácky vděčných titulů. S celkem jedenácti nominacemi se hitem letošních cen Akademie stává ujetá komedie Všechno, všude, najednou, která bodovala už na Zlatých glóbech. S devíti nominacemi se dále zadařilo netflixovce Na západní frontě klid a irským Vílám z Inisherinu.

Zajímavá je nominace pro dva divácky nejúspěšnější filmy uplynulého roku. O Oscara za nejlepší film zabojuje jak Top Gun: Maverick, tak Avatar: The Way Of Water, který stále plundruje pokladny kin a jen před pár dny se přehoupl přes magickou hranici dvoumiliardových tržeb. Podobná shoda diváckého a akademického vkusu se nevídá často.

Spolu s nimi o nejprestižnější zlatou sošku zabojují Elvis, Tár, Trojúhelník smutku, Fabelmanovi, Víly z Inisherinu, Na západní frontě klid, Všechno, všude, najednou a našincům převážně neznámé drama Women Talking, který se do českých kin jako jediný film z kategorie nepodíval a zatím se k tomu ani nechystá.

Divácky vděčné tituly se probojovaly i do kategorie nejlepších animovaných filmů. Kromě překrásné adaptace Pinocchia od režiséra Guillerma del Tora nebo pixarovky Proměna totiž o zlatého plešouna zabojuje i nový Kocour v botách: Poslední přání, kterému se v kinech rovněž aktuálně vede velmi dobře. Sázka na černý humor, poutavou zápletku a neokoukanou animaci se studiu DreamWorks velmi vyplácí. Kdo by to byl býval do druhého spin-offu vedlejší postavičky ze Shreka ještě před pár týdny řekl.

Šanci po čase vybojovat zlatou sošku znovu má dokonce i Marvel. Mainstreamový kolos se sice těší divácké oblibě, u akademiků ale historicky často nebodoval. Letos si může díky druhému Black Pantherovi odnést cenu nejen za nejlepší kostýmy a zvláštní efekty, ale i za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli díky Angele Bassett a jejímu ztvárnění truchlící královny Ramondy, za který si již před pár dny odnesla Zlatý glóbus. Druhé dobrodružství z fiktivní africké Wakandy se stejně jako první díl ukazuje být akademicky nejvděčnější látkou komiksového hegemonu.

Když už jsme u komiksů, se třemi nominacemi z Beverly Hills odjíždí i nový Batman, který bodoval zejména v technických kategoriích. Akademici oceňují jeho masky, zvuk a zvláštní efekty.

Český zástupce mezi cizojazyčnými filmy letos chybí, životopisné Il Boemo režiséra Petra Václava se do užšího shortlistu Akademie nakonec neprobojovalo. Stejně jako o sošku v hlavní kategorii ale i zde zabojuje německá netflixovka Na západní frontě klid, částečně natáčená v severních Čechách. Nominaci obdržela v devíti kategoriích a je tak jedním ze tří nejúspěšnějších snímků dnešních nominací. Šanci na úspěch má třeba její adaptovaný scénář, režie, kamera či hudba. Na filmu se podílelo i několik našinců: maskérka Linda Eisenhamerová, trikaři Viktor Müller a Kamil Jafar nebo zvukař Viktor Prášil.

Po úspěchu Fabelmanových na Zlatých glóbech a jejich překvapivém přehlížení na cenách BAFTA se ukazuje, že američtí akademici na autobiografii Stevena Spielberga slyší o něco lépe, než jejich britští kolegové. Režisérský matador tak za svou kariéru již posbíral 22 oscarových nominací. Kromě nejprestižnější sošky za nejlepší film letos zabojuje i o cenu za režii, nejlepší původní scénář nebo několik hereckých cen.

Pro dánského provokatéra Rubena Östlunda naopak jde o první oscarové nominace v životě. Jeho festivalový hit Trojúhelník smutku má šanci vyhrát cenu za nejlepší film, nejlepší režii a původní scénář.

Režisérská dvojice Dan Kwan a Daniel Scheinert se pak zjevně letos umínili odnést si z předávání filmových cen všechno, všude a najednou. Jejich podvratná komedie Všechno, všude, najednou totiž pokračuje v lednové krasojízdě, od Akademie obdržela po jedenácti nominacích v podstatě ve všech zásadních kategoriích, včetné té za nejlepší film roku, a letošním shortlistům tedy suverénně kraluje. Vietnamský herec Ke Huy Quan a někdejší Kraťas z dvojky Indiana Jonese se vloni k filmu vrátil po dvaceti letech, o to větší je úspěch, že má nyní šanci ke svému Glóbu připojit i Oscara za vedlejší roli. Šanci obhájit dva týdny staré vítězství na Glóbech má i jeho kolegyně Michelle Yeoh.

Irské černohumorné drama Víly z Inisherinu je dalším černým koněm letošní sezony, nominací dnes od Akademie posbíralo devět, z toho čtyři patří údajně vynikajícímu obsazení. Colin Farrell v hlavní roli je horkým favoritem na cenu za nejlepší mužský herecký výkon. Do českých kin film příznačně vstupuje tento týden.


Kompletní přehled nominací:

Nejlepší film:
Na západní frontě klid
Avatar: The Way of Water
Víly z Inisherinu
Elvis
Všechno, všude, najednou
Fabelmanovi
Tár
Top Gun: Maverick
Trojúhelník smutku
Women Talking

Nejlepší cizojazyčný film:
Na západní frontě klid
Argentina, 1985
Blízko
Íá
The Quiet Girl

Nejlepší krátkometrážní film:
An Irish Goodbye
Ivalu
Le Pupille
Night Ride
The Red Suitcase

Nejlepší animovaný film:
Pinocchio Guillerma del Tora
Marcel the Shell with Shoes On
Goldman
Kocour v botách: Poslední přání
Mořská příšera
Proměna

Nejlepší krátkometrážní animovaný film:
The Boy, the Mole, the Fox and the Horse
The Flying Sailor
Ice Merchants
My Year of Dicks
An Ostrich Told Me the World Is Fake and I Think I Believe It

Nejlepší celovečerní dokument:
All That Breathes
All the Beauty and the Bloodshed
Erupce lásky
Dům z třísek
Navalny

Nejlepší krátkometrážní dokument:
The Elephant Whisperers
Haoulout
How Do You Measure A Year?
The Martha Mitchell Effect
Stranger at the Gate

Režie:
Todd Field, Tár
Dan Kwan, Daniel Scheinert, Všechno, všude, najednou
Martin McDonagh, Víly z Inisherinu
Ruben Ostlund, Trojúhelník smutku
Steven Spielberg, Fabelmanovi

Herec v hlavní roli:
Austin Butler, Elvis
Colin Farrell, Víly z Inisherinu
Brendan Fraser, Velryba
Paul Mescal, All inclusive
Bill Nighy, Living

Herec ve vedlejší roli:
Brendan Gleeson, Víly z Inisherinu
Brian Tyree Henry, Mosty
Judd Hirsch, Fabelmanovi
Barry Keoghan, Víly z Inisherinu
Ke Huy Quan, Všechno, všude, najednou

Herečka v hlavní roli:
Cate Blanchett, Tár
Ana de Armas, Blondýnka
Andrea Riseborough, To Leslie
Michelle Williams, Fabelmanovi
Michelle Yeoh, Všechno, všude, najednou

Herečka ve vedlejší roli:
Angela Bassett, Black Panther: Wakanda Forever
Hong Chau, Velryba
Kerry Condon, Víly z Inisherinu
Jamie Lee Curtis, Všechno, všude, najednou
Stephanie Hsu, Všechno, všude, najednou

Adaptovaný scénář:
Edward Berger, Lesley Paterson, Ian Stokell, Na západní frontě klid
Rian Johnson, Na nože: Glass Onion
Kazuo Ishiguro, Living
Ehren Kruger, Eric Warren, Top Gun: Maverick
Sarah Polley, Women Talking

Původní scénář:
Martin McDonagh, Víly z Inisherinu
Daniel Kwan, Daniel Scheinert, Všechno, všude, najednou
Steven Spielberg, Tony Kushner, Fabelmanovi
Todd Field, Tár
Ruben Östlund, Trojúhelník smutku

Hudba:
Na západní frontě klid, Volker Bertelmann
Babylon, Justin Hurwitz
Víly z Inisherinu, Carter Burwell
Všechno, všude, najednou, Son Lux
Fabelmanovi, John Williams

Nejlepší píseň:
Applause” z Tell It like a Woman – Diane Warren
Hold My Hand” z Top Gun: Maverick – Lady Gaga, BloodPop
Lift Me Up” z Black Panther: Wakanda nechť žije – Tems, Rihanna, Ryan Coogler, Ludwig Goransson
Naatu Naatu” z RRR – M.M. Keeravaani, Chandrabose
This Is A Life” ze Všechno, všude, najednou–  Ryan Lott, David Byrne, Mitski

Zvuk:
Na západní frontě klid
Avatar: The Way of Water
Batman
Elvis
Top Gun: Maverick

Kamera
:
James Friend, Na západní frontě klid,
Darius Khondji, Bardo, falešná kronika několika pravd
Mandy Walker, Elvis
Roger Deakins, Říše světla
Florian Hoffmeister, Tár

Střih:
Mikkel E.G. Nielsen, Víly z Inisherinu
Matt Villa, Jonathan Redmond, Elvis
Paul Rogers, Všechno, všude, najednou
Monika Willi, Tár
Eddie Hamilton, Top Gun: Maverick

Kostýmy:
Babylon
Black Panther: Wakanda nechť žije
Elvis
Všechno, všude, najednou
Paní Harrisová jede do Paříže

Masky:
Na západní frontě klid
Batman
Black Panther: Wakanda nechť žije
Elvis
Velryba

Zvláštní efekty:
Na západní frontě klid
Avatar: The Way of Water
Batman
Black Panther: Wakanda nechť žije
Top Gun: Maverick

Výprava:
Na západní frontě klid
Avatar: The Way of Water
Babylon
Elvis
Fabelmanovi


Jak se blíží sté vyročí udílení cen Akademie, sledovanost předávání těchto prestižních cen od dob, kdy je živě sledovalo klidně i padesát milionů diváků, stabilně rok co rok klesá. Loňský ročník uváděný hned třemi moderátorkami se stal s šestnácti miliony diváků druhým nejméně sledovaným předáváním Oscarů v historii, zato však šlo nejen díky excesu Willa Smithe o jeden z nejdiskutovanějších.

Akademie kvůli stagnující sledovanosti posledních několik ročníků experimentuje se změnami kategorií i konceptu celého večera. Vloni tak bylo několik jeho kategorií lehce odsunuto na vedlejší kolej a vyhlášeno ještě před začátkem i tak tři hodiny dlouhého přenosu – konkrétně šlo o cenu za hudbu, zvuk, výpravu, masky a střih. Zatím nevíme, zda se letos Akademie vrátí k původnímu formátu a sošky zástupcům těchto nelehkých filmových profesí předá v průběhu hlavního programu.

Moderovat letošní kulaté 95. Oscary bude komik Jimmy Kimmel. Předávání uváděl již celkem třikrát, naposledy v roce 2016, když omylem jako vítěze v jedné z kategorií uvedl muzikál La La Land namísto dramatu Moonlight; ve svém prohlášení uvedl, že pozvánka k návratu je buď veliká pocta, nebo past, a že děkuje Akademii, že se ho zeptala tak rychle poté, co všichni ostatní řekli ne. Uvidíme, jak se Kimmelovi 12. března bude dařit. Snad nedostane facku, třeba od svého dlouholetého nepřítele Matta Damona.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
zdroj: © 2023 Academy of Motion Picture Arts and Sciences
foto: © 2023 A.M.P.A.S
video: © 2023 archiv, Totalfilm Media, Falcon, CinemArt, Vertical Ent., Bontonfilm, Forum Film