Řečová porucha Bruce Willise trápí tisíce lidí: Podcast o afázii a Němých tajemstvích

Možná si vzpomenete na pár měsíců starou zprávu o konci kariéry Bruce Willise, který předčasně skončil s herectvím kvůli postupující poruše řeči. O afázii, vzácné nemoci, která vzniká po závažných poškozeních mozku, bere postiženému schopnost rozumět slovům a prakticky tak znemožňuje komunikaci se světem, tehdy řada z nás slyšela poprvé; jen u nás přitom postihne desítky tisíc lidí ročně. Jak život člověka s afázií a jeho okolí může vypadat v březnu poodhalí psychologické krimi Němá tajemství. O tom, jak věrohodně v něm herec Marián Mitaš ztvárnil člověka trpícího afázií, co se vlastně děje v hlavě takového pacienta nebo co pro povědomí o nemoci udělal nejen Bruce Willis, ale třeba i Emilia Clarke, jsme si povídali se Zuzanou Hanibalovou, spoluzakladatelkou a jednou z autorek aplikace AfaSlovník.

Afázie patří mezi nejvážnější a nejkomplikovanější narušení komunikačních schopností. Člověk nerozumí, co mu říká okolí a ani on sám nezná slova, která znal dříve. Podle logopedky Lucie Mackové, která rovněž spoluvytvářela pomocnou aplikaci Afaslovník, trpí afázií v Česku 50 000 a každý rok jich 5000 přibyde.

„Ty statistiky mě naprosto šokovaly. Plánovali jsme prostřednictvím crowdfundingu vybrat prostředky na zvukové úpravy, barvení filmu, triky, ruchy a voiceover, ale vzhledem k tématu našeho filmu, chceme také pomoct zlepšit život lidem s afázií a vytvořit webový portál plný užitečných informací, výukových videí, kontakty na logopedy, lékaře a tak podobně,“ vypráví režisér filmu Tomáš Mašín.

Jeho nový film Němá tajemství, který brzy uvidíme v kinech, vypráví o veterináři Martinovi, který v důsledku těžkého úrazu ztratí možnost komunikovat se světem a svět s ním. Kolem však zůstaly všechny důležité ženy jeho života. Manželka Erika, maminka Dana a veterinářka Jana, jejíž kůň způsobil Martinovi úraz. Právě ony vypráví Martinův příběh, každá z nich má však svou verzi událostí. O vše se navíc začíná zajímat policie. Martin je totiž mrtvý, a někdo mu ke smrti pomohl. Postupné odhalování pravdy vede k nečekaným obratům, které spolu s divákem odkrývají vrstvu po vrstvě dlouho zamlčovaná traumata a rozplétají síť chytrých, malých lží.

Tvůrci filmu chtějí společně s lékaři, odborníky a terapeuty postavit informační portál, jehož cílem je pomoci co nejvíce lidem zahájit léčbu efektivně a včas a díky tomu vrátit desetitisíce lidí zpět do běžného života. Přispět na projekt můžete na HitHitu, kde za svou podporu obdržíte zajímavé ceny spojené s filmem.

-red-
foto: Donart Film, audio: Totalfilm Media © 2022