Recenze: Meditativní drama Osm hor je bukolickou ódou na mužské přátelství

Filmová adaptace literární senzace Osm hor italského spisovatele Paula Cognettiho vykresluje krásu rurálního života a mapuje málo zkoumané teritorium mužského přátelství.

Přátelství a kořeny

Zatímco Pietro pochází z rušného města, Bruno je odchovaný horskou vesnicí. Moment, kdy Pietro poprvé přijede na léto do Brunovy vesnice, značí počátek jejich dlouholetého přátelství. Tak jak léta plynou a jak se mění roční období, i jejich přátelství zažívá své vzlety a pády, odcizení a opětovné sblížení.

V úvodních minutách Osmi hor se Pietro zamýšlí nad tím, že přátelství je místem, kde člověk zapustí kořeny. A přesně takovým místem je silná vazba mezi Pietrem a Brunem. Geograficky vzato pak pro ně ideálním místem, kde mohou svobodně existovat, jsou hory. Určitá ukotvenost či zemitost je poplatná i samotnému snímku. Ten navzdory své rozjímavé, ba přímo meditativní nátuře nesklouzává k pozérskému filozofování či přehnané melancholičnosti.

Osm hor (foto: Aerofilms)

Pocta předloze

Celý film je protkán Pietrovým voiceoverem. Jeho hloubavý monolog dává filmu romanopisecký rozměr a skládá tak poctu své literární předloze. Osm hor není příběh, který by poháněly dějové zvraty; naopak sestává ze všedních chvilek a každodenních prožitků. Na pozadí alpských a himalájských pohoří se odvíjí příběh niterného pouta sestávajícího z prchavých a přesto silně evokativních momentů. Výjevy z dětsvtví na vesnici či opětovnému návratu do přírody v dospělosti dávají svým univerzálním poselstvím možnost rezonovat v nejednom divákovi.

Osm hor (foto Aerofilms)

Film Osm hor režisérského dua Felixe van Groeningena a Charlotty Vandermeersch ubíhá pozvolným tempem a rozhodně si dává na čas. Je proto tak trochu potřeba jít snímku naproti a nenechat se případně odradit nedostatkem akce či přímočarostí zápletky.

Snímek metaforicky poukazuje na to, že v životě nejde o to, na kolik hor se vyšplháme či zda zdoláme ty nejvyšší vrcholky. Mnohem větší hodnotu má to, když najdeme horu, na kterou se budeme vždy rádi vracet. Taková hora pak může být, slovy Pietra, „místem, kde člověk zapustí kořeny.“

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Hudba
  • Kamera

Osm hor (2022)

Horské vrcholy, pastviny a lučiny vytvářejí ze snímku Osm hor bukolickou oslavu rurálního života. Film je psychogeografickou sondou do života mužů, kteří hledají své místo – v sobě samých, v mezilidských vztazích i ve světě. Při správném naladění vás tato kontemplativní záležitost může zklidnit jako dobře vedená zenová seance.


Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms, Pyramide Films © 2022, 2023

Osm hor
Le otto montagne
Drama
Itálie / Belgie / Francie, 2022, 147 min
Premiéra: 5. ledna 2023 Aerofilms
Režie: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Předloha: Paolo Cognetti (kniha)
Scénář: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch
Kamera: Ruben Impens
Hudba: Daniel Norgren
Hrají: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti