Matčin boj za spravedlnost pro zavražděného Emmetta Tilla (trailer)

Spravedlnost pro Emmetta Tilla je silný životopisný snímek vyprávějící o rasistické vraždě čtrnáctiletého Emmetta Tilla (Jalyn Hall) a o celoživotním boji za spravedlnost, který musela podstoupit jeho matka Mamie Till Mobley (Danielle Deadwyler). Film vstupuje do českých kin. Podívejte se na video.

Když byl Emmett Till, čtrnáctiletý černošský teenager z Chicaga, v roce 1995 zavražděn bělochy v Mississippi, jeho matka Mamie Till-Mobley trvala na tom, aby jeho zohavené a rozkládající se tělo leželo v otevřené rakvi, protože věřila, že celý národ by měl být svědkem brutálního lynčování jejího syna: “Museli vidět to, co jsem viděla já. Celý národ si to musel zapamatovat.”

Zveřejněné snímky Emmettova zabitého těla, které bylo tak vážně poškozené, že se dalo identifikovat pouze podle stříbrného prstenu na jednom prstu, vyvolaly všeobecné pobouření a formovaly hnutí za občanská práva v Americe. Režisér Chinonye Chukwu se zaměřuje na Mamie, která se z truchlící matky mění v neohroženou aktivistku.

Spravedlnost pro Emmetta Tilla (foto: Forum Film)

Film je aktuální i v současnosti, kdy se Spojené státy stále potýkají s rasově podbarvenými úmrtími (naposledy před pár dny).
Hrdinka snímku zosobňuje mnoho fenomenálních černošek v americké historii, často skrytých hrdinek, které požadují spravedlnost, odmítají se poddat tváří v tvář rasové a sociální nespravedlnosti a proměňují hluboké trauma v triumf a pokračují v boji za občanská práva, rovnost a lidskost.

Ve snímku můžete vidět Danielle Deadwyler v roli Mamie Till-Mobley, Jalyna Halla jako Emmetta a Whoopi Goldberg, která film také produkovala, hrající jeho babičku, matku Mamie.

Snímek do kin posílá 2. února Forum Film.

-red-
foto/video: Forum Film, Orion Pictures © 2023