Nova uvede svůj první historický seriál, odehrává se za první republiky v obchodním domě

Nový seriál z produkce Novy Zlatá labuť zlehka připomíná základ filmu Otakara Vávry z roku 1943 Šťastnou cestu, který se shodou okolností odehrával v kulisách obchodního domu Bílá labuť. Strasti a slasti tehdejších prodavaček v něm ztvárnily tehdejší hvězdy Adina Mandlová, Nataša Gollová či Hana Vítová. Nový historický seriál Zlatá labuť natočený Dramedy Productions nabízí obsah postavený na podobném základu. Produkce má ostatně s reáliemi první republiky zkušenosti ze stejnojmenného seriálu, který natočila pro Českou televizi. Podívejte se na čerstvý trailer seriálové novinky.

Původní výpravný seriál bude vyprávět osudy lidí spjatých se stejnojmenným luxusním domem, ve své době nejmodernějším chrámem nákupu a luxusu v Československu stojícím v samém centru Prahy.

„Budeme vyprávět příběh zaměstnanců a majitelů nově otevřeného obchodního domu. Zejména tři hlavní hrdinky, mladé dívky, očekávají, že se jim v nové práci naplní životní cíle a touhy, a možná i doufají, že zde najdou ochranu před nástrahami vnějšího světa. Pro všechny je to úžasná práce v novém luxusním a atraktivním světě, který v tehdejším Československu neměl obdoby,“ říká producent a showrunner Filip Bobiňski.

Obchodní dům Zlatá labuť byl postaven na ploše více než 2 500 metrů čtverečních v pražských Kbelích v nových Dramedy Studios.

Zlatá labuť (foto: Nova Group)

Báře Veselé (Marta Dancingerová) se smůla lepí na paty a je na útěku před spravedlností a neblahým vlivem svého bývalého přítele. Shodou okolností se, tak trochu nedobrovolně, stává prodavačkou v oddělení módy v právě otevřeném obchodním domě Zlatá labuť. To vše na přelomu třicátých a čtyřicátých let, tedy v době, kdy je Praha stále ještě zalita neony, v uměleckých směrech převládají art deco a kubismus, nedávno vzniklý zvukový film určuje módní trendy a nezbytnou součástí každého gentlemana je oblek a vybrané chování.

„Bára řeší spoustu problémů, které nečekala. A jeden z těch problémů je samozřejmě láska. Postava mě baví, protože má velký nadhled a je odvážná a spontánní. Je jiná, než co jsem doposud hrála,“ říká o své roli Marta Dancingerová.
Novými kolegyněmi Báry Veselé se stanou Eva Dušková (Beáta Kaňoková), křehká žena, která svou práci v obchodním domě vnímá jako vstupenku do jiného světa, do světa filmu, ve kterém by se ráda prosadila a Alena Zimová (Simona Lewandowská). Ta do Prahy utekla z malé vesnice a doufá, že jí anonymita velkoměsta konečně umožní žít tak, jak touží.

Zlatá labuť (foto: Nova Group)

Zlaté labuti vládne rodina Kučerů. V jejím čele stojí Rudolf Kučera (Petr Kostka). Nekompromisní otec rodu a zapálený vlastenec. Toho vyvažuje maminka Božena v podání Daniely Kolářové.
Ta o své roli říká: „Je to z našeho současného pohledu krásně genderově nevyvážené manželství (smích). Petr Kostka hraje hlavní postavu, majitele Zlaté labutě, a velmi autoritativní hlavu rodiny. A moje postava paní Kučerové přijala úlohu ženy, která se stará o všechno ostatní doma, je klidná a smířená se svou podřízeností manželovi.“

Zlatá labuť (foto: Nova Group)

K tomu, co ji přimělo přijmout roli ve Zlaté labuti, dodává: „Nabídku jsem si zprvu hodně rozmýšlela. Na začátku jsem se sešla s tvůrci, mluvili jsme spolu například o úrovni jazyka a o české seriálové tvorbě obecně, následně jsem dostala na ukázku dva scénáře a uvažovala jsem o tom a rozhodla jsem se. To téma je pro mě přitažlivé. Sama jsem se dozvěděla hodně zajímavých věcí o předobrazech seriálu Zlatá labuť. Navíc se autoři snaží napínavým způsobem rozkrývat spoustu různých vztahů, takže se seriál jeví velmi zajímavě.“

Seriál režírují Biser Arichtev (Vyprávěj, První republika, Kukačky) a Braňo Holiček (Ordinace v růžové zahradě). Scénář píše Jan Coufal s týmem spolupracovníků.

Seriál bude mít na obrazovce Novy premiéru 2. února. Diváci Voyo budou mít tradičně výhodu, jednotlivé díly tam poběží o týden dřív.

-red-
foto/video: Skupina Nova © 2023