Batman i Superman dostanou zbrusu nové tváře, James Gunn odhalil filmový plán pro DC

Není žádným tajemstvím, že na rozdíl od svých marvelovských kolegů mají momentálně komiksové postavy od DC v kinech problémy. Dříve ikonický Superman nedostal vlastní film už deset let a schází mu představitel, Batman stihl naopak v rozpětí jedné dekády vystřídat herce rovnou tři a další hrdinové z Ligy spravedlnosti jsou rozházení do spousty nesouvisejících projektů. Po chaosu posledních let má ale nový řád konečně přijít společně s Jamesem Gunnem, režisérem oblíbených filmů Strážci Galaxie. Ten letos dává Marvelu sbohem a naplno se ujme vedení konkurence. Na svých plánech pracoval Gunn společně s kolegou Peterem Safranem už nějakou dobu a nebylo jasné, zda si alespoň útržky starého DC ponechá, nebo raději začne s čistým papírem. Teď už ovšem máme odpověď.

Gunn si ze svých komiksových počátků u Marvelu evidentně něco odnesl. Zatímco tam se filmy rozdělují do jednotlivých fází, DC se bude od nynějška členit na kapitoly. Počátky Gunnova znovuzrozeného vesmíru uvidíme v první kapitole nazvané Gods and Monsters (Bohové a monstra). Časům, kdy každý film existoval prakticky ve svém vlastním světě, je konec. Návaznost a koheze mezi jednotlivými projekty se stává prioritou. Ať už to bude na plátnech kin, v televizi, ve videohrách, nebo i v animácích, vše bude vzájemně propojené. Už natočené snímky z aktuálního DC ještě do kin půjdou, snímek The Flash naplánovaný na letošní léto pak ale podle Gunna dosavadní příběh uzavře a nastolí nový začátek. Na co konkrétně se tedy můžeme v budoucnu těšit?

Fanoušky červených slipů určitě potěší, že se do kin konečně vrátí Clark Kent alias Kal-El alias Superman, a to ve snímku Superman: Legacy (Odkaz). Správně podchytit dost možná nejznámějšího komiksového hrdinu bude pro nové DC samozřejmě klíčové. Scénáře se tedy chopil sám Gunn a nechce vyloučit ani možnost, že by film zrežíroval. Film se nebude soustředit na Supermanovy počátky, uvidíme v něm ale mladší a optimistickou verzi postavy. S jistotou víme, že Henry Cavill si už plášť znovu neobleče, nový herec ale zatím obsazen nebyl. Film jako jediný obdržel datum premiéry, a to 11. července 2025.

Kde je Superman, tam logicky musí být i jeho netopýří parťák. Zbrusu nové pojetí Batmana se nám představí ve filmu The Brave and the Bold (volně přeloženo jako Odvážný a nebojácný). Role se opět chopí nový představitel, tentokrát ale nebude zločincům Gothamu čelit sám. Ve filmu se totiž objeví Batmanův syn Damian Wayne alias Robin, namyšlený spratek, kterého celý život vychovávali zabijáci. Film by měl pak otevřít dveře rozvětvené „Bat-rodině“, která kromě tří dalších Robinů a jejich nových identit čítá například Batgirl nebo Catwoman.

Další tři filmy, které v rámci první kapitoly uvidíme, budou Supergirl: Woman of Tomorrow (Žena zítřka), Swamp Thing (Bažináč) a týmovka The Authority. Sólo film Supermanovy sestřenky Kary Zor-El slibuje o poznání vážnější ladění. Na rozdíl od svého bratránka nevyrostla Kara na Zemi s milujícími rodiči, ale na odštěpu její domovské planety, kde viděla zemřít prakticky každého, na kom jí záleželo. Takové mládí na ni tedy mělo značný dopad. Se Swamp Thingem se DC vydá do ještě temnějších, dokonce hororových končin, kde budeme svědky zrodu tohoto monstrózního antihrdiny. The Authority pak Gunn představil jako svou vytouženou záležitost. Jedná se o tým superhrdinů, kteří nejsou spokojení se světem a hodlají jej změnit k lepšímu za každou cenu. A to doslova. Způsoby a metody, jimiž to udělají, jsou jim totiž zcela ukradené.

V televizi nás pak čeká řada seriálů. Fandy jistě potěší, že druhou šanci konečně dostanou Green Lanterni, a to v seriálu Lanterns, popsaném jako vesmírná variace Temného případu. V rámci seriálů potkáme zelených galaktických policistů hned několik a jejich případ bude mít na zbytek vesmíru velký dopad.

Na malé obrazovky se pak podívá Booster Gold, namyšlený floutek z budoucnosti, který ve své době nakradl řadu zcela běžných technologií, odcestoval zpět v čase a nyní se pomocí nich vydává za superhrdinu. Dostaneme také Hrou o trůny inspirovaný seriál Paradise Lost zasazený na ostrov Themyscira, domov Wonder Woman. Posledním hraným projektem pak bude Waller. Gunn už pod záštitou DC režíroval sérii Peacemaker a tímto na ni hodlá navázat. Tentokrát se ale bude soustředit na Peacemakerovu tvrdou šéfku Amandu Waller v podání Violy Davis.

Všechny čtyři hrané seriály pak doplní jeden animovaný, a to Creature Commandos, parta klasických monster jako vlkodlak, upír nebo Frankenstein, která ve druhé světové válce zatápěla Nacistům.

joker 2

Kam do toho všeho ale zapadá například čerstvě představený Batman Roberta Pattinsona nebo chystaný druhý Joker? Na to má Gunn také odpověď. Přestože budoucí DC projekty budou spadat do jednoho vesmíru, již zaběhnuté série jako právě Joker nebo The Batman budou i nadále existovat, a to pod nálepkou DC Elseworld, čili v alternativních vesmírech. U příležitosti odhalení svého plánu navíc Gunn oznámil, že The Batman – Part II (Batman: Druhá část), se dostane do kin 3. října 2025.

Komiksových adaptací nás tedy v následujících letech čeká opravdu kopa. Tentokrát ale v jednom vesmíru a pod jedním vedením.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: DC Comics, Warner Bros. Discovery © 2023