Ostrov: Soutěž o bytelné batohy (a knihy), které přežijí i ztroskotání

Jiří Langmajer, Jana Plodková a opuštěný ostrůvek v tropickém ráji. To jsou aktéři dobrodružné romantické komedie Ostrov, v níž dva lidé, kteří už spolu nechtějí být, zjistí, že hádky a spory jsou k ničemu. V divočině obzvlášť. Při příležitosti uvedení do kin vám přinášíme dvě nahlédnutí do zákulisí a soutěž o bytelné kožené batohy Bagind.

“Byl jsem na dovolené shodou okolností s Jirkou Langmajerem a někde tam mi došlo, že jsem chtěl vždy točit dobrodružné filmy, protože tak žiju a došlo mi, že si to už mohu dovolit a pokud najdu podobně šíleného producenta, tak do toho půjdu. To se mi podařilo a od té doby už jsem se jen bavil tvorbou příběhu dvou lidí, kteří se ocitli v nesprávný čas na nesprávném místě a obrátí jim to život naruby,” vypráví režisér a scenárista Rudolf Havlík o tom, jak ho vlastně Ostrov napadlo natočit.

“Natáčení v džungli a na plážích ostrova zní jako báječná dovolená, ale místo toho se dostavila nekonečná každodenní dřina,” vzpomíná na nelehké podmínky na exotickém place. “Nejen že jsme museli reagovat na proměnlivé počasí a jednou nás museli z ostrova doslova odtáhnout před gigantickou bouří, ve které jsme museli na lodích uprchnout, ale museli jsme se vyrovnat i s živočichy. Když strávíte na pláži půl dne, ničeho si nevšimnete, když tam jste ale měsíc ve dne i v noci, zjistíte, že divočina existuje i velmi blízko exotických resortů,” popisuje Havlík okolnosti setkání s gigantickými stonožkami, štíry, hady, pijavicemi, varanech a dalších potvorách, kteří jsou na odlehlých thajských ostrovech doma.

Příběh o ztroskotání rozvádějícího se páru se ukázal být skvělou příležitostí k vyřádění rekvizitářů. “Hodně vymýšlení nám zabraly tábory obou postav. Tábor Alice musel být jiný, než ten Richardův. Alice se s Richardem nebaví, a tak si musí poradit sama. Richard je architekt, takže jeho tábor funguje lépe, ale Alice je zase vynalézavá a dokáže si poradit. Navíc si svůj tábor dokáže i hezky vyzdobit, když na to přijde. Každý detail, drobnost jsme zvážili, nakreslili a připravili k použití. Značky, které věší Richard po Ostrově, aby trefil, Richardův deník, do kterého si maluje, co na ostrově vidí, nástroje, které vyrobí z věcí, které vyplaví moře nebo mají u sebe. Potápěčské brýle z PET láhve. Byla to ohromná zábava, připravovat tento film.”

Podobné podmínky i směřování příběhu pochopitelně kladly velké nároky i na kostýmy. “Vzhledem k tomu, že se film až na výjimky netočí posloupně, bylo třeba mít připraveno, jak se bude garderoba Alice a Richarda postupně měnit, ničit a rozpadat,” vysvětluje režisér. “A to všechno jsme museli připravit dopředu ve třech stupních zničení a ještě mít něco na výměnu, protože herci byli neustále ve vodě nebo v džungli a museli jsme se postarat, aby měli stále správné a suché oblečení. K tomu všemu jsem na místě zjistil, že míra zničení je příliš mírná a všechno jsme ještě před natáčením na místě předělávali, aby to bylo trochu více zničené.”


Soutěž o kvalitní kožené batohy a knihy Ostrov

SOUTĚŽ probíhá od 18. 1. do 23. 1. 2023. Dodavatelem cen do soutěže je společnost CinemArt. Soutěžní email, pokud nepoužijete formulář na webu, je soutez@totalfilm.cz – nezapomeňte do předmětu uvést “Ostrov”.
Při zpracování osobních údajů shromažďujeme osobní údaje odpovídající pouze stanovenému účelu a v rozsahu nezbytném pro naplnění kontaktování účastníka soutěže. Zpracovatelem stanovený účel, který je součástí smlouvy mezi účastníkem a zpracovatelem, je kontakt na výherce soutěže a doručení soutěžní ceny. Za tímto účelem byl stanovený rozsah údajů, uvedený v registračním formuláři, který obsahuje jméno, příjmení a email. Následně po případné výhře Totalfilm.cz doplní i adresu.
Po ukončení soutěže se údaje likvidují a nejsou poskytovány třetím stranám ani marketingově využity.

-red-
zdroj: Petr Slavík

foto/video: CinemArt, audio: Totalfilm Media © 2023