Téma: Titanic se vrací do kin, má i po čtvrt století co nabídnout?

Tříhodinový epos o potopení nepotopitelné lodi se na 25. výročí svého uvedení, právě včas na Valentýna, vrací do kin. Do těch našich míří remasterovaný do 2K, s 5.1 zvukem a ve 3D. Psát recenzi na milovanou klasiku by byl nesmysl, zaměřme se tedy na to, jak se na Titanicu podepsal zub času. Věřte, že jde o pořád stejně srdceryvnou i nervy drásající pecku, která navrch nikdy nevypadala a nezněla líp.

Cameron vs. Cameron

Nastiňme si nejprve kontext, ve kterém se film vrací do kin. Druhý Avatar od prosince suverénně ovládá kina a s výdělky vysoko nad dvěma miliardami dolarů se už vydrápal na čtvrté místo v žebříčku nejvýdělečnějších filmů světa. První pozici nedotknutelně drží první díl Avatara, druhou okupují poslední Avengers a na bronzovém místě trůní právě Titanic, který po premiéře v prosinci 1997 kotvil v kinech několik dlouhých měsíců, dokonce i poté, co vyšel na domácích nosičích, a od té doby se do kin vrací již počtvrté. Režisér James Cameron tak bude s Avatarem 2 a Titanicem následující dny soutěžit o kasovní třetí místo sám se sebou.

Cameron na place (foto: archiv)

Nový nátěr

Konverze do 3D, na kterou políčko po políčku Cameron dohlížel před deseti lety, byla fantastická již při prvním znovuuvedení Titanicu do kin. “Obraz není tmavý, barvy jsou živé, postprodukce negativu ostrá a přirozená,” napsali jsme tehdy, a můžeme to napsat i hned. Výsledek zkrátka dodnes vypadá lépe než většina filmů, která pro tento formát vznikala přímo.

V sálech k tomu technologicky vybavených navíc film můžete zhlédnout ve vyšším snímkování 48 FPS. Cameron tenhle neobvyklý formát využil už ve zmíněné dvojce Avatara, ovšem pozor. Ne všem divákům extrémní, skoro až videoherní plynulost obrazu sedne. Nejste-li příliš otevřeni experimentům, volte raději klasickou verzi.

Titanic se dočkal vyčištění i po zvukové stránce; burácivé skřípění jeho plechů, valící se vodu, ale i krásnou hudbu Jamese Hornera tedy uslyšíte v prostorovém zvuku 5.1. Dostupná je v kinech i verze s perfektním původním dabingem s Michalem Jagelkou a Jitkou Ježkovou v hlavních rolích.

Ženy a děti první (foto: archiv)

Zub času

Nový nátěr stranou, možná si kladete otázku, jak zestárnul film samotný, zvlášť pokud si jej pamatujete jako technicky dokonalý, vizuálně neprůstřelný. V době uvedení byly triky nepochybně revoluční a Titanic vypadá dodnes skvěle.

Pozornému oku přesto, zvlášť při sledování obřího plátna IMAX, patrně neujde, jak paměť umí být milosrdná. Zaměříte-li se na ně, kulisy a komparz v pozadí totiž chvílemi nezapřou praktickou i digitální trikařinu. Rozhodně však nejde o vůbec nic rušivého. Titanic i po čtvrt století od svého vzniku vypadá lépe než drahná většina dnešních blockbusterů a poctivé řemeslo i obří péče z něj sálají na sto honů.

Když skočíš, já skočím (foto: archiv)

Král světa

A pak je tady děj, který je k tomu všemu tak strhující, že vám prostor k podobnému pitvání vizuálních drobností stejně neposkytne. Jedna z nejlepších variací na Romea a Julii, navrch okořeněná tragickou katastrofou, za ty roky vůbec neztratila na síle a emotivnosti. Osudová love-story Jacka a Rose je stále stejně strhující jako napoprvé, takže pokud jste Titanic nějakou dobu neviděli a chcete si ho připomenout, určitě neváhejte.

Zajímavé a zábavné je se i při opětovném shlédnutí zaměřit na tradiční ingredience Cameronových filmů, které vyniknou o to lépe, že divák může mít v čerstvé paměti oba díly Avatara. Groteskně zlý záporák, autenticky silné ženské postavy, kritika chamtivosti, dekadence a přebujelosti kapitalismu a samozřejmě fetiš pro detailní záběry očí, pro vodu a oceán, pro těžké stroje a ponorky. Ničím z toho se v Titanicu nešetří a všechno to funguje.

No, a pokud jste snad Titanic neviděli nikdy, trochu vám vlastně závidíme. Okamžitě upalujte pro lístky, čeká vás totiž jeden z nejsilnějších filmových zážitků v životě.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Falcon © 2022