Pořadatel Anifilmu podpoří prostřednictvím Nadace PPF krátké animáky

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm odstartuje v Liberci již 2. května. V jeho rámci se bude konat první ročník pitchingu Grantu Českého obzoru za podpory Nadace PPF. Cílem je podpora výroby české autorské profesionální krátkometrážní animované tvorby. Ta není systémově dostatečně podporována a čerství absolventi škol i zasloužilí tvůrci tak složitě hledají zdroje pro výrobu těchto formátů. Krátkometrážní animovaná tvorba přitom umožňuje vyzkoušet nové přístupy a technologie a často zpracovává odvážnější či závažnější téma než celovečerní film nebo televizní seriál.

Anifilm Liberec na Šaldově náměstí – ilustrační foto

„Českou animovanou tvorbu vnímáme jako skvělou ukázku toho, že český talent je schopen obstát v mezinárodním srovnání. Anifilm vytváří unikátní prostředí pro prezentaci českých projektů a jejich tvůrců, pro sdílení zkušeností i navazování nových spoluprací napříč Evropou. To všechno je důvodem, proč jsme se v Nadaci PPF rozhodli festival opakovaně podpořit. Kromě toho jsme hledali cestu, jak podpořit také samotné tvůrce. Proto jsme iniciovali soutěž o Grant Českého obzoru za podpory Nadace PPF. Ten poskytuje finanční prostředky na výrobu české krátkometrážní animované tvorby a doplňuje tak Cenu Nadace PPF za nejlepší český krátký film, jednu z kategorií Českého obzoru,“ vysvětluje koncepci podpory Jana Tomas Sedláčková z Nadace PPF.

ilustrační foto

Již nyní je jasné, které přihlášené projekty do finále postoupily. Výběrová komise ve složení Tomáš Rychecký, Pavel Horáček, Kamila Dohnalová, Malvína Balvínová, Kateřina Zajícová, Vojtěch Spěvák, Karolína Davidová, Kristina Dufková a Jana Tomas Sedláčková, vybrala deset projektů, které se budou v průběhu letošního Anifilmu publiku i porotě prezentovat:

  • 9 milionů barev– režisérka Bára Anna Stejskalová, producent Jakub Košťál
  • ANIMAMI– režisérka Veronika Pasterná Szemlová, Adéla Kukalová, Eliška Oz, producent Libor Nemeškal
  • Čemodan– režisér Marek Náprstek, producentka Zuzana Kučerová
  • Dagon– režisér Prokop Wilhelm, producent Michal Kráčmer
  • Strach– režisérka Denisa Grimmová, producent Vladimír Lhoták
  • Fresh Memories: the Dive– režiséři Ondřej Moravec, Volodymyr Kolbasa, producenti Ondřej Moravec, Robin Pultera
  • Kill, Kokeš, kill!– režisér Jan Míka, producent Jan Míka
  • Machine Mountain– režisérka Terezie Unzeitigová, producentka Terezie Unzeitigová
  • Barvy– režisér Martin Živocký, producent Martin Jůza
  • Odkud přichází Vítr– režisérka Soňa Jelínková, producent Tomáš Michálek

Po prezentaci projektů vybere odborná porota ty, kterým bude poskytnuta finanční podpora z Grantu Českého obzoru za podpory Nadace PPF. Celková hodnota poskytovaného grantu je 1 000 000 Kč. Grant je realizován za podpory Nadace PPF a jeho organizátorem je Občanské sdružení pro podporu animovaného filmu, pořadatel Mezinárodního festivalu animovaných filmů Anifilm.

Pozvání do poroty prvního ročníku Grantu přijali tito profesionálové: producentka Pavla Janoušková Kubečková, režisérka Lucie Sunková, členka správní rady Nadace PPF Jana Tomas Sedláčková, producent Petr Oukropec a v neposlední řadě Filip Pošivač, režisér a autor letošního vizuálu festivalu Anifilm.

-red-
foto: archiv, Anifilm © 2023