Total Week #10/23 – Návrat nejhoršího filmu na světě, Punishera a Wind Riveru

Jsme skoro v polovině března, Akademie rozdala České lvy, nejhorší film v historii chystá remake ke svému dvacátému výročí, na obrazovky se vrací jeden z nejdrsnějších komiksových hrdinů a na plátna se podruhé chystá oceňovaný western o vraždách v indiánské rezervaci. Ve věku 61 let v Los Angeles po mozkové příhodě zemřel herec Tom Sizemore, známý hlavně díky válečným filmům Černý jestřáb sestřelen nebo Zachraňte vojína Ryana. Přejeme hezký víkend a hezké čtení.

Lvy ovládlo Il Boemo

V pražském Rudolfinu minulou sobotu proběhl kulatý 30. ročník slavnostního udílení Českých lvů, který se nesl ve vzpomínkovém duchu a možná i kvůli návštěvám moderátorů minulých ročníků se protáhl o asi půl hodiny oproti plánu.

Z nákupního košíku plného sošek, se kterým hlavní moderátor Jiří Havelka na začátku večera přijel na podium, jich nejvíce putovalo tvůrcům životopisného dramatu Il Boemo, který ovládl většinu technických kategorií a odnesl si cenu za režii i nejlepší film loňského roku. Vzhledem k tomu, že Akademie film nominovala i do užšího výběru na Oscara, bylo by překvapivé, kdyby Lvi dopadli jinak.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal debutant Marsell Bendig za zábavnou roli sidekicka Ládi v BANGERu, což ocenil zdaleka nejemotivnější, nejupřímnější a nejspontánnější děkovačkou z celého večera. Zběsilá jízda pražskou nocí získala ocenění i za dynamický střih. Cenu za nejlepší hudbu získal hravý a potutelný, místy záměrně kakafonický a dramatický podkres Arvéda. Zasněný a zároveň velikášsky expresivní výkon Michala Kerna v titulní roli si odnesl sošku za nejlepší mužský herecký výkon. Podrobné výsledky najdete v samostatném článku.

cesky-lev-2023-vysledky

Nejhorší film na světě dostane remake

The Room vyšel v roce 2003 a rychle se stal kultovní klasikou jako nejhorší film všech dob. Pokud jste ho ještě neviděli, doma to nezkoušejte, určitě si najděte a rezervujte termín promítání v kině. S projekcemi se navíc pojí řada diváckých rituálů, od sborových recitací těch nejpříšernějších hlášek, povzbuzování nekonečně dlouho jedoucího auta po Golden Gate Bridge na záběru z internetové banky nebo třeba házení lžiček na plátno v každém z mnoha, mnoha případů, kdy se z nějakého důvodu jedna na plátně objeví.

Těžko říct, jestli po všech těch katastrofách, které naši planetu poslední roky stíhají, přežijeme novou verzi téhle filmové radosti, faktem ovšem je, že remake The Room k jeho dvacátému výročí oficiálně vzniká. Hlavní roli tak fantasticky ztvárněnou Tommym Wiseauem si tentokrát střihl Bob „Saul“ Odenkirk, celý projekt se natáčel před zeleným pozadím a výtěžek by měl putovat na charitu. Třeba po filmu skočí i nějaký tuzemský distributor, máme ale tušení, že originál zůstane nepřekonaný.

Odenkirk si zahraje kultovní Wiseauovu roli (foto: ScreenRant)

Punisher se vrací

Fandové marvelovského Punishera zajásali, když osobní trenér Jona Bernthala na Instagramu před pár měsíci prokecl, že herec se už pilně připravuje na návrat do role. Drsný samozvanec kosící gangstery jako mstu za smrt své rodiny totiž v jeho podání exceloval v druhé řadě Daredevila i ve vlastním seriálu na Netflixu, a po návratu práv na postavu do rukou Disneyho všichni napjatě čekali, co s postavou bude a jestli ji čeká přeobsazení.

Tento týden už můžeme oficiálně potvrdit, že se Bernthal do role vrací podobně, jako Vincent D‘Onofrio ke Kingpinovi a Charlie Cox do kostýmu ďábla z Hells Kitchen. Nový seriál Daredevil: Born Again totiž před pár dny nastartoval skoro roční natáčení svých osmnácti epizod, a Punisher se má v některých z nich objevit. Jeho představitel přitom opakovaně prohlašoval, že nemá zájem se k postavě vracet, kdyby měla oproti pojetí Netflixu citelně vyměknout, tak uvidíme, co si na rodinně orientovaném Disney+ bude moct dovolit.

punisher

Bernthal se vrací do oblíbené role (foto: Disney)

Druhé Wind River se rýsuje

Mrazivý western Wind River o vraždách ve stejnojmenné indiánské rezervaci před šesti lety zabodoval u kritiků i diváků, jeho tvůrce Taylor Sheridan se ale záhy přesunul do televize k seriálům jako Yellowstone. Dlouho tedy bylo ticho po pěšině okolo případného pokračování. To nakonec s podtitulem The Next Chapter vznikne, u kormidla ale bude irská režisérka Kari Skogland.

Před kameru se nevrátí ani zraněný Jeremy Renner s Elizabeth Olsen. Jediným starým známým tak je Martin Sensmeier, který v jedničce ztvárnil drogově závislého Chipa. Ve dvojce by měl pomáhat FBI s řešením nového případu sériových vražd v rezervaci. Kromě něj si ve filmu zahrají Jason Clarke a Scott Eastwood. Kamery se v těchto dnech rozjíždí v kanadském Calgary, film bychom tak mohli vidět už někdy příští rok.


Na co se chodilo

Je to radost, že se v kinech občas zadaří i něčemu jinému, než jsou komiksovky nebo filmy Jamese Camerona. Třetí Creed je sakra poctivá, vymazlená a zábavná žánrovka, a navrch velmi úctyhodný režijní debut hlavní hvězdy Michaela B. Jordana, který ukázal, že obstojí na vlastních nohách i bez Rockyho v zádech. Jeho film stál 75 milionů dolarů a za týden od premiéry už vydělal celosvětově skoro 120 milionů dolarů. Díky spokojeným reakcím se z něj navíc stane v kinech i následně na streamech příjemná trvalka, studio si tedy může spokojeně mnout ruce a chystat čtyřku, prequel, spin-off i anime seriál.

Zajímavá tržební situace nastala i v tuzemsku. Neskutečné čtyři měsíce po premiéře se totiž nejnavštěvovanějším filmem stal povedený animák Kocour v botách 2 se sedmnácti tisíci diváky. Takový zvrat se jen tak nevidí, pokud k němu vůbec kdy v našich kinech došlo. Mourovaté dobrodružství u nás v součtu už nasbíralo přes 400 tisíc diváků. Mlíčko na to.

Na co se podívat

Stejně jako ve skutečnosti, i ve filmovém světě Vřískotu uplynul od posledního krvavého řádění ve Woodsboro rok. Tara a Sam Carpenterovy se v aktuální šestce rozhodly nechat krví nasáklé městečko za sebou a začít nový život mezi desítkou milionů lidí v New Yorku, kde se před případnými následovníky vraždících magorů v masce přeci jen schováte snadněji… Ne?

Výsledkem je hned několik sakra zábavných i napínavých scén, při kterých si film hraje s divákovým očekáváním. Do paměti se kromě scény v metru zaryje třeba útěk po žebříku a naprosto perfektní úvodní dvacetiminutovka, která vrší zvrat na zvrat, srší sebeironií a hezky odkazuje na úvod úplně prvního filmu. Je trochu škoda, že po tomhle začátku film sklouzne do klasičtějších slasherových vod, i tak ale fandům série i žánru na tváři několikrát vykouzlí dementní úsměv. Z čerstvého oznámení sedmičky, která by mohla dorazit zase za rok, máme radost.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Český lev, ScreenRant, Disney, Falcon, Vertical Entertainment, Forum Film CZ © 2023