Total Week #9/23 – Duna v problémech, klinická smrt Star Treku a další úspěch pro český animák

V Praze probíhá první vlaštovka karlovarského festivalu, přehlídka Pragueshorts zaměřená na krátké filmy, a Rudolfinum už se chystá na slavnostní předávání Českých lvů a z Francie k nám putuje vzácná cena pro náš animák. Na všechny ty oslavy filmu vrhá stín snad jen smrt jednoho z našich největších režijních jmen. V Hollywoodu se mezitím ty největší produkce, jako jsou Marvelovky, Star Trek nebo Duna, potýkají s velkými problémy. Přejeme hezký víkend a hezké čtení.

Další velký úspěch pro český film

Na konci minulého týdne v pařížském koncertním sále Olympia byly předány francouzské filmové ceny César. Vítězným filmem se stal kriminální thriller La Nuit Du 12, který si navrch odnesl pět dalších cen. Kromě řady dalších snímků, o kterých jste pravděpodobně nikdy neslyšeli, dostal cenu za nejlepší speciální efekty Notre-Dame v plamenech, který jsme mohli vidět i u nás. Nejzásadnější a nejzajímavější pro naše diváky nicméně je zejména soška za nejlepší animák pro loňskou koprodukci Moje slunce Mad režisérky Michaely Pavlátové. Jde o několikáté zásadní ocenění pro českou animaci v posledních letech, za což tvůrcům děkujeme a moc jim gratulujeme.

Juraj Jakubisko se nedožije premiéry svého posledního filmu

Na konci minulého týdne v Praze v 84 letech zemřel legendární slovenský režisér, scenárista a kameraman Juraj Jakubisko. Většinu filmů natočil ještě před přelomem milénia; tím zatím posledním se stala historická Bathory z roku 2008, kdy na festivalu v Karlových Varech navíc dostal ocenění za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Letos, pravděpodobně kolem Vánoc, má nicméně do kin ještě vstoupit druhý díl jeho čtyřicet let staré pohádky Perinbaba, kterou režisér do poslední chvíle upravoval a vylepšoval, údajně ji ale naštěstí stihl dokončit.

Seriálová Duna je v problémech

Už na podzim se v kinech dočkáme druhého dílu velkolepé Duny. Její svět jsme nicméně měli nadále zkoumat i na televizních obrazovkách v seriálovém prequelu s podtitulem Sestersvoprojekt je podle čerstvých zpráv nicméně ve velkých produkčních problémech a od kormidla tak odchází řada tvůrců. Na vině jsou tradiční kreativní neshody, v tomto případě jsme se ovšem dočkali jejich konkrétnějšího vysvětlení. Pojetí seriálu se totiž výrazně odlišovalo od vize Dennise Villeneuva, který stojí za oběma filmy a celé universum nakopl. Odchází tedy nejen režisér, ale i showrunnerka a představitelka hlavní role Shirley Hinderson. Za ty všechny Warneři budou muset hledat náhradu, projekt se tedy minimálně na sedm měsíců pozastavuje.

Wolverinů není nikdy dost

Marvel na tom aktuálně vůbec není dobře. Nad kvalitami jeho filmů a seriálů už hořekují i věrní fanoušci, tržby prudce padají a studio by podle aktuálních vyjádření do budoucna mělo přehodnotit svůj systém sériové výroby a opět upřednostnit kvalitu nad kvantitou. Jestli to jsou jenom řeči se dozvíme až časem, aktuálně v každém případě všichni fandové nejvíc nadějí upínají k dvěma projektům: třetím Strážcům galaxie, které uvidíme v květnu, a třetímu Deadpoolovi, kterého uvidíme příští rok na podzim. Už nějakou dobu víme, že představovačka mutantů v MCU vytáhla z komiksového důchodu dokonce i Hugh Jackmana jako Wolverina; podle aktuálních novinek se na něj ale můžeme těšit hned několikrát. Ve filmu by se totiž podle herce měly objevit minimálně dvě varianty slavného X-Mana z různých paralelních dimenzí. Máme se na co těšit, doufejme tedy, že rutinér Shawn Levy na režijní stoličce celý projekt nezkazí.

Oznámení Jackmanova návratu vzali herci po svém (foto: YT Ryan Reynolds)

Chystá se další Star Trek?

Chris Pine se při PR rozhovorech k jeho chystané novince Dungeons & Dragons rozpovídal o budoucnosti filmového Star Treku. Jak to tedy bude s dalšími filmy, ve kterých by ztvárňoval kapitána Kirka? No, vlastně asi nijak. Okolo pokračování téhle série už nějakou dobu panují pěkné zmatky a herci se všechny updaty od studia dovídají spolu s čtenáři filmových médií. J. J. Abrams sice údajně pracuje na dalším příběhu se všemi zbývajícími představiteli, ti se ale ničemu oficiálně neupsali. Podle Pinea navíc Paramount k letité a milované sérii zaujal špatný přístup, když se z ní pokusil vybudovat vlastní marvelovskou tiskárnu na peníze a Star Trek by si zasloužil spíš ekonomicky méně zatížené snímky pro věrné fandy. Uvidíme, jestli se v dohledné době oni i herci dočkají.

Star Trek: Do neznáma? Aktuálně podtitul platí doslova (foto: CinemArt)


Na co se chodilo

Natěšení na velký blockbuster, který do kin naposledy dorazil s druhým Avatarem, sice nejmenšího Avengera vystřelilo k hezkým výsledkům za první víkend, takhle masivní propad nicméně asi nikdo nečekal. Trojka Ant-Mana tak čelí jednomu z nejhorších mezitýdenních propadů nejen v marvelovské, ale i všeobecné filmové historii. Po nespokojených ohlasech i recenzích jeho tržby v Americe klesly o kolosálních 70 %, a film tak bude rád, pokud celosvětově vydělá alespoň půl miliardy, což jsou na poměry Marvelu opravdu hodně neveselá čísla. Snad se studio konečně chytí za nos. Výsledky jsou mravenčí i v Česku, kde se Ant-Man drží zhruba na číslech Shang-Chiho nebo Eternals, na které u nás zašlo neveselých pár desítek tisíc lidí.

Na co se podívat

Když před osmi lety vyšel první díl Creeda, málokdo by asi hádal, že z nenápadného legacyquelu Rockyho vyroste tak sebevědomá trilogie. A ono jo. Jestli první dva díly byly o předání Rockyho pochodně, v tom třetím s ní již Creed sebevědomě stojí na vlastních nohách a uhání vpřed. Michael B. Jordan se v hlavní herecké i režijní roli pevně chopil osvědčené formule nastavené předchozími filmy, i na podeváté s ní ale dovede diváka chytit, nepustit a donutit hrdinům fandit. Třetí díl jeho trilogie je tak pecka nejen po obrazové, zvukové a hudební stránce, nejsilnější je díky práci s postavami a jejich vztahům a konfliktům v ringu i mimo něj. Ani dva tři momenty přílišného patosu a lehce zkratkovitý závěr tak celkový dojem z tohohle žánrového diamantu příliš nepokazí.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, CinemArt, Vertical Entertainment, Aerofilms, Bontonfilm, YT Ryan Reynolds © 2023