Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 16. března (přehled a ukázky)

Stačí zvolat Shazam! a z teenagerů se mžikem stanete superhdinou. Pokračování DC komiksového filmu dorazilo do českých kin pod názvem Shazam! Hněv bohů. Příběh mladičké služky, která ze Slovenska míří za službou do pražského panského domu se jmenuje jednoduše: Služka. Velké nic je dokumentární novinka mapující dva roky Covidu u nás. Modrý kaftan je drama ze současného Maroka, které se dotýká problému postihu homosexuality v této severoafrické zemi. 65 je nové sci-fi drama s Adamem Driverem, který se ocitne na naší planetě před 65 miliony lety. Snímek Krvavé pomeranče, podle jeho tvůrců, staví mosty mezi dušemi žijícími v rozjitřené společnosti. A nakonec je tu pokračování úspěšných Bastardů Tomáše Magnuska s podtitulem Reparát.

Shazam! Hněv bohů (USA, 2023)

Film je pokračováním příběhu dospívajícího chlapce Billyho Batsona, který se po vyslovení kouzelného slova „SHAZAM!“ promění ve své dospělé alter ego superhrdiny Shazama.
Billy Batson a jeho nevlastní sourozenci se stále učí skloubit svůj život teenagerů s životem superhrdinů. Když však na Zemi přijdou Dcery Atlasu, trojice pomstychtivých starověkých bohyň, Billy a jeho rodina jsou vrženi do boje o své superschopnosti, životy a osud svého světa.

Shazam! Hněv bohů
Shazam! Fury of the Gods
Akční / Dobrodružný / Komedie / Fantasy
USA, 2023, 131 min
Režie: David F. Sandberg
Scénář: Henry Gayden
Kamera: Gyula Pados
Hudba: Christophe Beck
Hrají: Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Marta Milans, Adam Brody, Helen Mirren, Lucy Liu, Rachel Zegler, Faithe Herman, Ian Chen, Jovan Armand, Grace Caroline Currey, Djimon Hounsou, Meagan Good, Ross Butler, P.J. Byrne, D.J. Cotrona, José Mora Ramos


Služka (Slovensko, Česko, 2023)

Mladičká Anka odjíždí ze Slovenska pracovat jako služka do panského domu v Praze. Toto třpytivé velkoměsto rakousko-uherské monarchie v sobě skrývá nadpozemský život, který ale Anka nikdy neokusí. Místo toho ji čeká služba v domě vysoce postaveného státního úředníka a jeho rodiny. Atraktivní barevné salóny ostře kontrastují se špeluňkami, ve kterých den za dnem přežívá neviditelný personál. Anka sleduje vznešený svět, ve kterém je jejím úkolem prát špinavé prádlo a vynášet ranní moč. Ale ani na druhé straně žebříčku není svět růžový. Jeho hlavní představitelku Resi, dceru pána domu, s Ankou spojuje jen společný rok narození. Resi sotva přestala být dítětem a už se ocitá v kolotoči společenských norem. Dohodnutá svatba s „dobrou partií” měla být vysvobozením ze zlaté klece, ale realita manželského soužití není taková, jak si ji Resi představovala. Anka a Resi, dvě stejně staré dívky z opačných pólů společnosti v sobě najdou spřízněné duše. Stanou se nejlepšími kamarádkami, milenkami a jsou si vzájemně jediným světlým bodem v přísně vytyčených hranicích společensky akceptovatelných norem v období 1. světové války a skomírající rakousko-uherské monarchie.

Služka
Drama / Historický / Romantický
Slovensko / Česko, 2023, 110 min
Režie: Mariana Čengel Solčanská
Předloha: Hana Lasicová (kniha)
Scénář: Hana Lasicová, Mariana Čengel Solčanská
Kamera: Laco Janošťák
Hrají: Dana Droppová, Radka Caldová, Vica Kerekes, Zuzana Mauréry, Aňa Geislerová, Karel Dobrý, Cyril Dobrý, Lukáš Pelč, Peter Nádasdi, Vilma Frantová


Velké nic (Česko, 2023)

velke-nic-plakat

Byli jsme best in covid? Kdo měl plán: lidstvo, nebo virus? Filmový štáb Víta Klusáka (V síti) a Mariky Pecháčkové se na jaře 2020 vydal do prázdných ulic a dva roky sledoval reakce české společnosti na pandemii covid-19 v odrazu vládních nařízení. V dokumentární tragikomedii Velké nic tvůrci nasbírali silné příběhy lidí z různých oblastí, zachytili bizarní obrazy krize a vytvořili tak absurdně úsměvnou zprávu o naší společnosti.

Velké nic
Dokumentární
Česko, 2023, 103 min
Režie: Vít Klusák, Marika Pecháčková
Kamera: Adam Kruliš, Vít Klusák
Hrají: Jana Peterková, Monika Jägerová, Karel Vachek, Milan Plíva, Jaroslav Flegr, Matěj Kozubek, Jiří Prskavec, Andrej Babiš, Václav Klaus


Modrý kaftan (Francie, Maroko, 2022)

Mina a její manžel Halim provozují v Maroku obchod s tradičními oděvy – kaftany. Mina se stará o prodej, zatímco Halim kaftany s láskou k tradiční ruční výrobě šije. Manželství je šťastné navzdory Minině chatrnému zdraví a Halimově jiné sexuální orientaci, kterou Mina tiše toleruje. Trh ale tradičnímu řemeslu nepřeje, zákazníci na objednávky spěchají, a tak jsou Mina a Halim nuceni přijmout pomocníka. V okamžiku, kdy k nim nastoupí mladý, pohledný a učenlivý Youssef, se změní křehká rovnováha jejich vztahu, milostný trojúhelník se ale začne vyvíjet jinak, než by se na první pohled zdálo… Režisérka Maryam Touzani vypráví svůj příběh se stejnou pečlivostí, neuspěchaností a láskou, s jakou Halim šije svoje kaftany. Její druhý film po úspěšném debutu Adam (uvedeném v Cannes v sekci Un Certain Regard 2019) přináší empatický pohled na v Maroku tabuizované téma homosexuality, ale i svébytnou obhajobu instituce manželství.

Modrý kaftan
Le Bleu du caftan
Drama
Francie / Maroko / Belgie / Dánsko, 2022, 118 min
Režie: Maryam Touzani
Scénář: Maryam Touzani, Nabil Ayouch
Kamera: Virginie Surdej
Hudba: Kristian Eidnes Andersen
Hrají: Lubna Azabal, Saleh Bakri, Ayoub Missioui


65 (USA, 2023)

Po nouzovém přistání na neznámé planetě pilot Mills (Adam Driver) rychle zjistí, že se nachází na Zemi… před 65 miliony let. Jelikož Mills a další přeživší, Koa (Ariana Greenblatt) mají na záchranu jediný pokus, musí se při svém epickém boji o přežití vydat napříč neznámou krajinou plnou nebezpečných prehistorických tvorů.

65
Sci-Fi / Thriller
USA, 2023, 93 min
Režie: Scott Beck, Bryan Woods
Scénář: Scott Beck, Bryan Woods
Kamera: Salvatore Totino
Hudba: Chris Bacon
Hrají: Adam Driver, Ariana Greenblatt, Chloe Coleman, Nika King, Brian Dare


Krvavé pomeranče (Francie (2021)

 

Ve stejnou dobu se pár v důchodu, který je zatížen dluhy, snaží vyhrát taneční soutěž, ministr hospodářství je podezřelý z daňových úniků, dospívající dívka se setkává se sexuálním maniakem a mladý právník se pokouší vyšplhat na společenském žebříčku. Jak lze očekávat, vítězem nemusí být nutně ten, na koho jsme sázeli. Takový výbušný koktejl postav rozehrává Jean-Christophe Meurisse ve svém druhém celovečerním filmu. Snímek Krvavé pomeranče, uvedený v rámci půlnočního promítání na festivalu v Cannes, staví mosty mezi dušemi žijícími v rozjitřené společnosti.

Krvavé pomeranče
Oranges sanguines
Komedie
Francie, 2021, 102 min
Režie: Jean-Christophe Meurisse
Scénář: Jean-Christophe Meurisse, Yohann Gloaguen
Kamera: Javier Ruiz Gomez
Hrají: Denis Podalydès, Christophe Paou, Blanche Gardin, Guilaine Londez, Vincent Dedienne, Pascal Tagnati, Patrice Laffont, Anthony Paliotti, Lorella Cravotta, Alexandre Steiger, Céline Fuhrer, Olivier Saladin, Lilith Grasmug, Charlotte Laemmel, Pascal Sangla, Uma Couji


Bastardi: Reparát (Česko, 2023)

Učitel Majer (Tomáš Magnusek) je propuštěn z vězení na amnestii. K sobě do domu si ho bere jeho spolužák ze základní školy Ivan (Zdeněk Godla), jenž žije v romském ghettě. Majer nemá nikoho z rodiny. Nikdo mu nezbyl, a tak nabídku Ivana vítá. Ivan Majerovi sdělí, že se mu rozhodl pomoci především z důvodu, že potřebuje znovu otevřít školu, na které dříve Majer učil a chvíli ji vedl. Ivan žijící v ghettě zná problémy své komunity a ví, že zrušení jejich oblíbené školy jim neprospělo. Majer začíná oslovovat své bývalé kolegy a především žáky, aby mu pomohli. Řada jeho žáků má také svoje děti. S nimi zažívá řadu komických situací. Netuší ovšem, že ho stále sleduje Dostál (Jiří Krampol), nejstarší z mafiánské rodiny, který ví, že Majer byl propuštěn a rozhodne se pomstít svého syna i vnuka.

Bastardi: Reparát
Komedie / Drama
Česko, 2023, 86 min
Režie: Tomáš Magnusek
Scénář: Tomáš Magnusek
Kamera: Pavel Vávra
Hudba: Ján Feri, Erik Macura
Hrají: Tomáš Magnusek, Zdeněk Godla, Jiří Krampol, Gabriela Gášpárová, Erik Karvai, Tereza Ševčíková, Barbora Mottlová, Eva Čížkovská, Jaroslava Obermaierová, Carmen Mayerová, Ota Jirák, Karlos Vémola, Natálie Grossová, Bohuslav Hrdlička, Jan Přeučil, Igor Bareš, Peter Bažo, Petr Reif, Július Bartoš, Šárka Bartošová, Marián Čuri, Liam Duna, Jakub Ticháček, Adam Kajumi, Mário Bongilaj

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast