Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 2. března (přehled a ukázky)

Do kin vchází velmi povedené třetí pokračování boxerské ságy Creed. Tentokrát jej režíroval hlavní představitel Michael B. Jordan. Dramatická satira Slušný občan vypráví současný příběh gay páru z Izraele. Zatmění je nový komediální thriller s Jakubem Štáfkem z režisérským rukopisem Petra Kubíka (Princezna zakletá v čase 1 a 2). Nové zpracování Belly a Sebastiána s podtitulem Nová generace nabídne modernější pohled na rodinný příběh podle známé knihy. A nakonec je tu tak trochu jiný a hodně brutální Medvídek Pú: Krev a med.

Creed III (USA, 2023)

Poté, co Adonis Creed (Michael B. Jordan) ovládl svět boxu, se mu daří jak v kariéře, tak v rodinném životě. Když se po dlouhém trestu ve vězení znovu objeví jeho přítel z dětství a bývalý boxerský zázrak Damian (Jonathan Majors), touží dokázat, že si zaslouží svou šanci v ringu. Konfrontace mezi bývalými přáteli je víc než pouhý zápas. Aby Adonis vyrovnal skóre, musí dát v sázku svou budoucnost a utkat se s Damianem – bojovníkem, který nemá co ztratit.

Creed III
Drama / Sportovní
USA, 2023, 116 min
Režie: Michael B. Jordan
Scénář: Zach Baylin, Keenan Coogler
Kamera: Kramer Morgenthau
Hudba: Joseph Shirley
Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Phylicia Rashad, Wood Harris, Florian Munteanu, Selenis Leyva, Spence Moore II


Slušný občan (Izrael, 2022)

Společný život Bena a Raze vypadá jako z katalogu. Harmonický vztah s plány na založení rodiny, krásný byt v rozvíjející se čtvrti Tel Avivu, každé ráno smoothie ke snídani. Jenže realita kolem nich vůbec není tak růžová, jak se z balkónu může zdát. Ben jednoho dne zavolá policii na muže, který se na ulici opírá o strom, jenž hrdina vlastnoručně zasadil. Namísto napomenutí je ale Ben svědkem neopodstatněné a rasově motivované policejní brutality. Incident v něm vzbudí silný pocit viny. Může se s ním vyrovnat, aniž by uznal svoji privilegovanou pozici zajištěného gay bělocha? Komplexní drama pohybující se na hraně černé komedie, melodramatu a sociálně kritického apelu otevírá nepříjemné, ale závažné otázky společenské odpovědnosti, gentrifikace veřejného prostoru a udržitelnosti liberalismu.

Slušný občan
אזרח מודאג
Drama / Komedie
Izrael, 2022, 82 min
Režie: Idan Haguel
Scénář: Idan Haguel
Kamera: Guy Sahaf
Hrají: Shlomi Bertonov, Ariel Wolf


Zatmění (Česko, 2023)

zatmeni-plakat

Pozdní odpoledne sychravého dne je předzvěstí neúplného zatmění měsíce a s tím spojených pokleslých úmyslů. Netradiční postavení Slunce a Luny dává vzniknout neobvyklému jevu, krvavému měsíci. Krvavý měsíc. Krev. Zatmění. Parafráze zatemněné mysli a eskalace tak banální situace, jakou dopravní nehoda může být. Je to již dlouhý měsíc, co okresem otřáslo zmizení ženy. Beze stop. Osiřelý manžel ztrácí bez své milované chuť do života, den za dnem se s alkoholem slévá v jeden. V ten samý čas jako opouští místní nálevnu a podnapilý nasedá do svého vozidla, se na druhé straně satelitního městečka Jonášov vstupuje do prázdné ulice mladík oblečen jako obyvatel vilové čtvrti, do které právě vstoupil. Blíží se ke staršímu, na ulici zaparkovanému, mercedesu, vytahuje planžetu, otevírá auto, startuje a odjíždí. Město Jonášov protíná okresní silnice, ale ani jeden z těchto dvou mužů se nehodlá pouštět do rizika jízdy v provozu. Oba míří k zapadlé asfaltové cestě, která vede skrze les mimo okres. Na této cestě, kterou ročně projede ne víc aut, než je znamení zvěrokruhu, se setkávají vozidla opilce a zloděje. Oba v závěsu nervózně projíždí silnicí, když jim průjezd zahradí z lesa vyjíždějící SUV, na což ani jedno vozidlo nedokáže reagovat. Ozve se rána. Rána. Krev. Zatmění. Trojice v sobě zaklíněných vozidel zcela zablokovala nevyužívanou komunikaci. Z aut se pomalu soukají tři muži, trochu zmatení, trochu zděšení. Ze zjevných příčin nikoho ani nenapadne k nehodě volat policii.

Zatmění
Zatmenie
Komedie / Thriller
Česko, 2023, 85 min
Režie: Petr Kubík
Scénář: Jc Kovář
Kamera: Vojtěch Nedvěd
Hrají: Jakub Štáfek, Jan Zadražil, Ján Jackuliak, Tereza Švejdová, Albert Čuba, Vladimír Polák, Robin Ferro, Josef Carda, Anna Kadeřávková


Bella a Sebastián: Nová generace (Francie, 2022)

Desetiletý Sebastian tráví prázdniny na horách se svou babičkou a tetou, ale moc ho to tam nebaví a radši by byl někde jinde. Musí rodině pomáhat s ovcemi, co není pro chlapce z města žádná vzrušující zábava. Ale pak mu osud do cesty přihraje Bellu, obrovského bílého psa, kterému jeho majitel ubližuje, a pro Sebastiana začíná to největší dobrodružství jeho života. Je připraven udělat cokoli, aby bojoval proti nespravedlnosti a zachránil svého nově nalezeného psího přítele.

Bella a Sebastian: Nová generace
Belle et Sébastien : Nouvelle génération 
Dobrodružný / Rodinný
Francie, 2022, 96 min
Režie: Pierre Coré
Scénář: Pierre Coré, Alexandre Coffre
Kamera: Gilles Porte
Hudba: David Menke
Hrají: Robinson Mensah Rouanet, Michèle Laroque, Alice David, Caroline Anglade, Syrus Shahidi, Aurélien Recoing, Lou Lambrecht


Medvídek Pú: Krev a med (Velká Británie, 2023)

Kryštůfek Robin během svých univerzitních studií zanedbává zvířata ve Stokorcovém lese a neposkytuje jim žádnou potravu. Mezi hladovějícími zvířaty se Pú a Prasátko rozhodnou nakrmit sami a jejich zvířecí instinkty se znovu probudí. Kromě medu touží Medvídek i po krvi. To ale představuje smrtelné nebezpečí pro přijíždějící turisty. Pú a Prasátko se však chtějí pomstít i Kryštůfkovi Robinovi za to, že je opustil.

Medvídek Pú: Krev a med
Winnie the Pooh: Blood and Honey
Horor
Velká Británie, 2023, 84 min
Režie: Rhys Waterfield
Scénář: Rhys Waterfield
Kamera: Vince Knight
Hudba: Andrew Scott Bell
Hrají: Amber Doig-Thorne, Richard D. Myers, Natasha Rose Mills, May Kelly, Danielle Ronald, Marcus Massey

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast