Kuciak: Vražda novináře zajímavě nahlíží pod ruce policii, rozplétá šokující skutečnosti i drží pietu

Studený únorový večer, pět let zpátky. V malém městečku nedaleko Trnavy mladí snoubenci nad čajem vybírají svatební šaty, když dovnitř vrazí najatý vrah a chladnokrevně je oba zastřelí. Smrt investigativního reportéra Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové zní jako začátek kriminálního thrilleru, bohužel ale jde o smutnou realitu, která proměnila slovenskou společnost.

kuciak-vrazda-novinare

Střih a využitá hudba umí umocnit tísnivou výpověď o nedávné tragédii, dokument ale nikdy ani zdaleka nesklouzne k bulvární přepálenosti netflixovských true-crime seriálů. Odstup dánského režiséra rozhodně není na škodu. Po celou dobu k látce přistupuje citlivě, komplexně a díky zahraniční perspektivě i s velmi věcnou optikou.

Film je celkově koncipován spíš pro zahraniční publikum, protože slovenští aktéři převážně vypráví anglicky a film divákům trpělivě vysvětluje kontext, podrobnosti a souvislosti. Rešerše scenáristů je úctyhodná, navzdory množství předávaných informací Vražda novináře ale nemoří diváka přílišnou popisností.

Výpovědi rodičů, přátel a kolegů zavražděného páru, vyšetřovatelů či právníků všech zúčastněných stran dokresluje nebývalé množství obrazových materiálů a zdrojů. Záběry z policejních helem při zásahu střídají záznamy soudních výslechů, osobní videa zase materiály z veřejných a bezpečnostních kamer.

Tvůrci se dostali třeba i k výslechům hlavních podezřelých nebo rekonstrukce vraždy Kuciaka a jeho snoubenky za přítomnosti jejich vraha, přičemž věcnost jeho popisu likvidace obou mladých lidí je opravdu mrazivá. Pod ruce vyšetřovatelům a pod pokličku policejní práce film nahlíží velice zblízka, zevrubně a zajímavě. 

Kuciak: Vražda novináře (2023)

Pozorní diváci zpravodajství mohou mít pocit, že se v dokumentu o kauze Kuciak nemohou dovědět mnoho nového. Pravděpodobně se ale pletou. Tohle přehledné převyprávění z rukou zahraničních tvůrců je řemeslně zvládnuté, obsahově komplexní i autentické. Film předkládá spoustu unikátních materiálů, zajímavě nahlíží pod ruce policii a rozplétá děsivé zapletení slovenské mafie do těch nejvyšších struktur, aniž by zapomněl držet pietu za dva mladé lidi, jimž několik zrůd vzalo spokojený a dlouhý život, který si zasloužili.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Bontonfilm © 2023

Kuciak: Vražda novináře
Dokumentární
Premiéra: 23. března 2023, Bontonfilm
Dánsko / Česko / USA, 2022, 102 min
Režie: Matt Sarnecki
Kamera: Anna Smoroňová
Hudba: Kristian Eidnes Andersen
Produkce: Signe Byrge Sørensen
Střih: Janus Billeskov Jansen
Zvuk: Marek Poledna

kuciak-vrazda-novinare-plakat