Exkluzivně: S režisérem Shazama o větším měřítku, efektech a obludách (soutěž)

Jsou to takoví malí Avengers,“ usmívá se navrátivší režisér prvního Shazama David F. Sandberg, když se ho Total Film ptá na právě uváděné pokračování. „Je v něm tolik hrdinů, padouchů a monster… Nacpali jsme tam toho dost, a nebyla to žádná sranda. Jak naskládáte do záběru jedenáct postav?!“ směje se s nadsázkou.

shazam-2

Zachary Levy a režisér David S. Sandberg na place (foto: Warner Bros.)

Když Velký potká Supermana, vznikne vám Shazam, film, který byl na superhrdinské poměry dost komorní a na poměry DCEU dost uvolněný. Když čtrnáctiletý Billy získá superschopnosti a možnost změnit se v nařachaného dospěláka s tváří Zachary Levyho, jakmile utrousí kouzelné slůvko: „Shazam,” nespoutané blbnutí a užívání si naruší až střet se zlovolným Thaddeem Sivanou hraným Markem Strongem.

Ve dvojce má být všeho víc. Víc je v sázce, větší je měřítko, větší je rozpočet filmu, jak upozorňuje režisér. Ten přitom sám přišel z relativně skromných produkcí, mezi jeho předchozí projekty patří třeba horory Zhasni a zemřeš nebo druhá Anabelle. „Přesto nemůžeme co do velikosti soupeřit s jinými komiksovými blockbustery, takže se soustředíme na naše postavy a humor. Tím se odlišujeme, a zároveň jim po téhle stránce konkurencí jsme.

Billy se ve dvojce sám už stává mladým dospělákem, zároveň se musí starat o svou náhradní rodinu, která podobně jako on nabyla superschopností. A k tomu všemu se musí postavit partě nepřátel z řecké mytologie, když se na scéně objeví Atlasovy dcery, bohyně Hespera a Kalypso s tvářemi Helen Mirren a Lucy Liu. Sandberg se neubrání úsměvu, když se ho na tenhle střet ptáme. „O dvojce jsme se začali bavit prakticky hned po premiéře jedničky. Když jsme se dívali mezi jeho obvyklé komiksové nepřátele, zaujala nás idea naštvaných bohů, kteří chtějí Shazamovy božské schopnosti zpátky. Ta dynamika nám přišla zajímavá.

shazam-2

Řecké bohyně chtějí Shazamovy božské schopnosti zpět (foto: Vertical Entertainment)

Paralela řeckých božstev a superhrdinů není nová a dává smysl. Kromě toho ale taky umožňuje dát si na plátně po hubě s minotaury, kyklopy a dalšími mytologickými potvorami.Bavilo mě přivést je do dnešního světa,“ komentuje to Sandberg, který příšery miloval už jako dítě: „Původně jsem přemýšlel o kostýmech, anatomicky to ale nedávalo smysl. Navíc ta monstra na plátně mají dělat věci, které by žádný kaskadér nezvládl, takže jsme sáhli po CGI. Dělali na něm ale největší machři v oboru, třeba z WETY nebo DNEG. Zvlášť kyklop se moc povedl, vidím v něm jasnou poctu práci Raye Harryhausena,“ odkazuje režisér na stop-motion práci animátora původního Souboje titánů z oku 1981.

Pokud se přesto bojíte digibordelu, Sandberg, sám fanda praktických efektů, pro vás má dobré zprávy. „I když používáme počítačové efekty, snažili jsme se co nejvíc točit s reálnými lidmi a objekty. Najali jsme několik vysokých borců, na hlavu jim daly tenisáky a nacpali je do šedých obleků. Pro scény jízdy na drakovi jsme postavili robotické rameno.

Kaskadéři o práci taky nepřišli. Reálně se tak třeba točil záběr z traileru, kdy si Shazam nabije o mrakodrap, třískne sebou o zem a vydrhne pořádný kus asfaltu, než konečně zastaví. „To byl fakt on!“ směje se režisér. „Jakmile sebou plácne, digitální Billy mizí a vidíme skutečného Zachary Levyho, jak se zastavuje o popelnice. Dokonce Helen Mirren si zkusila několik kaskadérských kousků! Bavilo ji lítat ve vzduchu na lanech.

Atrakce stranou, Shazam! Hněv bohů má ale primárně být filmem o rodině, strachu o ni a o dospívání. A taky balancu mezi životem puberťáka a superhrdiny. Jak se Sandbergovi a ostatním tvůrcům film povedl se dovíme v kinech už 16. března.

Soutěž o dárky k filmu Shazam! Hněv bohů

Martin Mažári, Totalfilm.cz
zdroj: Total Film
foto/video: Warner Bros., Vertical Entertainment, Totalfilm Media © 2023

SOUTĚŽ probíhá od 16. 3. do 21. 3. 2023. Dodavatelem cen do soutěže je společnost Forum Film CZ. Soutěžní email, pokud nepoužijete formulář na webu, je soutez@totalfilm.cz – nezapomeňte do předmětu uvést “Shazam”.
Při zpracování osobních údajů shromažďujeme osobní údaje odpovídající pouze stanovenému účelu a v rozsahu nezbytném pro naplnění kontaktování účastníka soutěže. Zpracovatelem stanovený účel, který je součástí smlouvy mezi účastníkem a zpracovatelem, je kontakt na výherce soutěže a doručení soutěžní ceny. Za tímto účelem byl stanovený rozsah údajů, uvedený v registračním formuláři, který obsahuje jméno, příjmení a email. Následně po případné výhře Totalfilm.cz doplní i adresu.
Po ukončení soutěže se údaje likvidují a nejsou poskytovány třetím stranám ani marketingově využity.