John Wick kdo? Finský geroj likviduje nácky v ukázce nadšeně chváleného akčňáku Sisu

Míří k nám ze severu akční nářez z ranku Johna Wicka? Finská divočina ukrytá pod názvem Sisu si v zámoří vynesla 100 % pozitivních recenzí, nadchla recenzenty i diváky svou bezbřehou zábavností, roztodivnými způsoby mordování nácků… a teď konečně míří i k nám. Podívejte se na přepálenou první ukázku.

Finské slovo Sisu v češtině nemá přímý ekvivalent, označuje ale sílu a odhodlání vstříc nezastavitelné síle a přesile. Je to příznačné, protože ve stejnojmenném filmu si bývalý voják s tváří Jormy Tommily přesně v tomto módu hodlá prostřílet, prokrájet a protřískat kýmkoli a čímkoli, co se mu postaví do cesty k jeho zlatu. To je celá zápletka, a ono to stačí. Příběhu nezastavitelného geroje, jak vystřiženého z divokých sedmdesátkových grindhousů i zábavných osmdesátkových béček, totiž nechybí krev, humor a hlavně pořádná porce zábavné nadsázky.

Rýsující se úspěch Sisu je o to překvapivější, že pochází z režijní a scenáristické dílny poměrně neznámého Jalmari Helandera, autora veskrze průměrného akčňáku Sejmi prezidenta se Samuelem L. Jacksonem. Nižší rozpočet a domácí hřiště talentovanému Finovi zjevně sedne víc než Hollywood, tak či onak ale bude hodně zajímavé sledovat, jestli jej následující měsíce katapultují mezi první ligu a jak rychle se producenti začnou rvát o jeho další projekt.

V našich kinech Sisu uvidíme od 27. dubna.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Sony, Falcon, © Antti Rastivo / Freezing Point Oy © 2023