Total Week #13/23 – Kangovo dobívání, zkrácený Rod draka a rozmanitější Akta X

Je za námi poslední březnový týden, týden, kdy Quentin Tarantino oslavil šedesáté narozeniny. Robert Downey Jr. jedná o remaku Hitchcockovy klasiky, Kang Dobyvatel to se vším tím dobíváním trochu přehnal, tvůrci Rodu draka krouhají seriálu série i epizody a Akta X se možná vrátí s pestřejším obsazením, aby měl internet radost.

Iron Manovy závratě

Pokud jste ještě neviděli přes 60 let starou thrillerovou klasiku Vertigo od Alfreda Hitchcocka, měli byste to určitě napravit. V době uvedení sice recenze chválou spíš šetřily, příběh o traumatizovaném soukromém očku s panickým strachem z výšek se dnes ale řadí mezi nejlepší filmy všech dob.

Scenárista Steven Knight, který má za sebou třeba seriál Peaky Blinders a momentálně by měl psát i nové Star Wars, už nějakou dobu pracuje na scénáři remaku pro studio Paramount. Podle čerstvých zpráv pak okolo hlavní role, kterou v originále ztvárnil legendární James Stewart, podle čerstvých zpráv má kroužit Robert Downey Jr. Ke skvělému námětu a šikovnému scenáristovi se tak přidává sakra zajímavý herec, takže nové Vertigo má všechny předpoklady stát se velkou thrillerovou peckou.

Dobyvatel

Jonathan Majors má za sebou asi nejšílenější měsíc v životě. Nejdřív se popral v ringu s Creedem, potom v kvantové říši s Ant-Manem… a soudě podle vznesených obvinění z tohoto týdne nakonec i se svou přítelkyní v newyorském taxíku po cestě z baru. Třiatřicetiletou vycházející hvězdu uprostřed nevídaného kariérního boomu policie totiž zatkla po potyčce se stejně starou ženou, která s drobnými zraněními skončila v nemocnici.

Majorsovi právníci celou záležitost odmítají a jsou přesvědčeni, že mají důkazy o jeho nevině; na internetu se nicméně po incidentu začaly rojit svědectví hercových bývalých spolupracovníků, podle kterých obvinění přesně zapadá do jejich zkušeností s jeho výbušnou povahou. Ať už tedy záležitost dopadne jakkoli, bude se herec muset sakra otáčet, aby škraloup okolo svého jména očistil a v Marvelu se nepochybně čile diskutuje o tom, z jakého paralelního vesmíru vytáhnout variantu Kanga Dobyvatele, která jako jediná vypadá jinak, než všechny, které jsme dosud viděli.

Kang-Ant-Man-Loki

Rod draka krouhá stopáž

Jestli vám sedl trůnovský prequel Rod draka a těšili jste se na pořádný nášup, možná svá očekávání lehce umírněte. Podle čerstvých odhalení serveru Deadline se totiž právě připravovaná druhá řada, která se začne natáčet každou chvíli a na obrazovky by měla dorazit příští léto, bude muset obejít s pouhými osmi díly namísto deseti. Scenáristé navíc spolu s autorem předlohy Georgem R. R. Martinem údajně i debatují o zkrácení seriálu ze čtyř sérií na pouhé tři.

Nabízí se otázka, zda jsou na vině pokračující škrty a úspory těžce zkoušeného studia Warner Bros. Discovery. Tvůrci to popírají a rozhodnutí odvyprávět příběh rodu Targaryenů na menším prostoru přisuzují pouze dramaturgii a snaze děj zbytečně nenatahovat, na druhou stranu ale ze scénáře měla být údajně vyškrtnuta i zásadní a rozsáhlá bitevní sekvence. Doufejme tedy, že skutečně jde o příběhově motivované rozhodnutí a že po slibném startu seriál neskončí podobně uspěchaně, vykleštěně a nesmyslně, jako Hra o trůny.

Nová Akta X jsou tam venku

Kultovní seriál Akta X s Davidem Duchovnym a Gillian Anderson běžel na obrazovkách skoro celé devadesátky a následně se dočkal ještě několika knih, komiksů, celovečerního filmu v roce 2008 a několika epizod v roce 2016 a 2018. Od té doby je okolo něj ticho po pěšině, jeho tvůrce Chris Carter tento týden ale v rozhovoru uvedl, že seriál se chystá oživit Ryan Coggler. Talentovaný režisér zodpovědný za Black Panthera nebo Creeda nedávno uzavřel smlouvu na práci pro televizní projekty z produkce Disneyho, který značku po odkupu Foxu aktuálně vlastní, drby o jeho angažmá tedy dávají smysl.

Projekt by se pak podle Cartera měl na obrazovky vrátit s pestřejším obsazením, ať už to znamená cokoli. Ponechme stranou důvody, proč je potřeba něco takového uvádět ve chvíli, kdy projekt ještě ani není oficiálně v přípravě a nikdo jej zatím oficiálně nepotvrdil, můžeme se ale spolehnout na to, že tahle informace a následné nevyhnutelné vztekání na internetu novým Aktům X nepochybně zajistí pořádné PR. Doba plná konspiračních teorií je každopádně pro případné pokračování seriálu jak dělaná. Uvidíme, kdy a jestli se začne točit a jestli se před kamery vrátí i ústřední dvojice.


Na co se chodilo

Řada diváků považuje čtvrtý díl Johna Wicka za epické vyvrcholení celé série. Bezesporu to platí o jeho tržebních výsledcích, protože film dalece překonal všechny tři předchozí díly a stal se i druhou nejlepší premiérou letošního roku. Co před lety začalo jako skromná kamarádská akce party kaskadérů se tak rozrostlo v mohutnou blockbusterovou sérii, jejíž poslední zářez dokázal za první víkend vydělat skoro 150 milionů dolarů a vzhledem ke spokojeným ohlasům bez problémů poletí vstříc půl miliardě. Navzdory poměrně definitivnímu závěru čtyřky je tedy pátý díl naprostou jistotou.

Málomluvný zabiják si cestu na vrchol tržebního žebříčku prostřílel i v Česku, byť u nás proti němu stál těžký kalibr v podání Jakuba Prachaře. Čtvrtá kapitola Wicka i dobrodružná komedie Buď chlap! obě nalákaly přes čtyřicet tisíc zvědavců.

Na co se podívat

Kdo by byl řekl, že se z adaptace společenské hry stane nejzábavnější fantasy od… Kdy jsme vlastně nějakou naposledy v kinech dostali? Dungeons&Dragons jsou fenomén, který si zamilovaly miliony hráčů po celém světě, k jeho popularizaci navíc pomohly netflixovské Stranger Things se svou vášní pro všechno nostalgické. Může ale jeho filmová adaptace zaujmout i ty diváky, kteří si s partou kámošů a spoustou pizzy na dobrodruhy putující fantastickým světem nikdy nehráli? Může, a jak! Výsledkem totiž je poctivé, nápadité dobrodružství a vtipná fantasy týmovka, která udělá radost každému, kdo v kině hledá oddychovou zábavu ze staré školy.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Totalfilm Media, Vertical, CinemArt, HBO © 2023