Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #17/23 – Spider-Manův krvavý spin-off, třetí Sherlock a kinařská legenda v ohrožení

Od pondělí do čtvrtka probíhala v Las Vegas kinařská prezentační akce CinemaCon, která je každoročně příslibem zajímavých novinek i nových trailerů, z nichž jen některé byly následně zveřejněny pro veřejnost. Na našem kanále už najdete ukázky z třetího Equalizera s Denzelem Washingtonem nebo hojně diskutovaný finální trailer z mnohokrát odloženého Flashe, kterého ve Vegas dokonce už i viděli spokojení první diváci. Na první záběry z druhé Duny, epického Napoleona Ridleyho Scotta nebo překvapivě krvavého Lovce Kravena si ale budeme muset počkat. Čekání si můžete zkrátit prvními záběry z lákavé české sci-fi Bod obnovy, které v rámci naší kinematografie působí jako zjevení. Jestli jste ho ještě nezaznamenali, určitě to napravte. Mezitím si povíme o potížích jednoho výjimečného kina, novém projektu tvůrců Stranger Things nebo chystaném návratu Sedmi statečných a Downeyho Sherlocka.

Brněnská Scala bojuje o přežití

Už deset let si brněnští diváci můžou užívat filmy v prostředí kina Scala, které ve spolupráci s městem na Moravském náměstí provozuje tamní Masarykova univerzita. Dům, který jedno z nejlepších a nejnavštěvovanějších jednosálovek v republice sdílelo s Divadlem Bolka Polívky, nicméně chátrá, a zatímco divadlu město před plánovanou rekonstrukcí našlo nové prostory, kinaři stále netuší, kam se vrtnout. Místo se přitom v průběhu let stalo i oblíbeným a živým komunitním centrem vhodným pro nejrůznější diskuse, přednášky a jiná setkávání. Provozovatelé se přitom vhodné prostory pro kino snažili najít už před lety, když chtěli Scale otevřít sourozence. Podle jejích šéfů ze společnosti Aerofilms ale k tomu vhodný objekt v Brně v tuto chvíli není.

Situace by nebyla snadná ani kdyby šlo jen o dočasnou zavírku po dobu rekonstrukce, všechno je možná ale ještě složitější. Abychom citovali ředitele pražského Aera, Jirku Flígla: „Momentálně bohužel vše vyvolává dojem, že si nějaké svině brousí zuby na fajnovou parcelu v centru Brna. A že osoby, které mají zastupovat zájmy města a jeho obyvatel, horečnatě vymýšlejí taktiky, jak tenhle hnus realizovat, namísto toho, aby se snažily kino Scala zachovat. Vše kolem smrdí tím, že Scala byla v očích nějakých šmejdů redukována na cifry a zcela jsou přehlíženy ty tisícovky lidí, kteří ono kino dělají, kteří do něj chodí a kteří představují onu reálnou hodnotu. Hodnotu, která dalece přesahuje hranice Brna, volebních období i hloubku kapes nějakých sebestředných parchantů.

Brno, držíme palce a nenech si Scalu vzít! Přímo v kině budou počínaje pátkem 28. dubna probíhat sběry petičních podpisů a informace o tom, jak můžete kinu pomoct, najdete na facebookové stránce Dejme Scale šanci 2023.

Sedm statečných se vrátí, už poněkolikáté

Viděli jste kovbojku Sedm statečných s Chrisem Prattem z roku 2016? Asi tušíte, že jde o ne úplně povedený remake stejnojmenné westernové klasiky z roku 1960, který sám byl mimochodem americkou předělávkou Sedmi samurajů od japonské legendy Akiry Kurosawy.  V 90. letech se mimochodem příběh psanců chránících obyvatele zapadlé vesničky proti chamtivým nájezdníkům dočkal i dost otřesného seriálového zpracování. A teď se Sedm statečných dočká další verze. 

Amazonu zjevně lehce leží v žaludku popularita westernových seriálů Taylora Sheridana na konkurenčním Paramountu a rádi by pro svou streamovací službu nalezli podobně populární žánrový projekt. Po fiasku okolo Prstenů moci jsou fandové originálu nejspíš právem nervózní, určité naděje okolo seriálu nicméně budí alespoň jméno showrunnera, který nových Sedm statečných dostal na starost. Přivést na obrazovky by je totiž měl Nic Pizzolatto, který za sebou kromě zmíněného filmového remaku s Chrisem Prattem má i vynikající Temný případ a jako producent mu má pomáhat i Mark Johnson, jeden z tvůrců podobně povedeného Perníkového táty. Snad tedy tohle duo společně doručí další vydařený seriál, ne bezduchou dojírnu slavného jména.

Tvůrci Stranger Things chystají nový projekt

Mezi filmaři se odnepaměti říkává fousaté staré pravidlo, že není nic horšího, než natáčet s dětmi a zvířaty. Dost možná to platí i tehdy, když jde o partičku ze Stranger Things a zubaté demogorgony, tvůrci populárního seriálu od Netflixu totiž hned po dokončení jeho páté série chystají projekt s přesně opačným zaměřením.

Jen co příští rok zjistíme, jestli se bratři Matt a Ross Dufferovi vymaní z prokletí nepovedených seriálových zakončení, měli by jako protřelí showrunneři dohlédnout na produkci seriálu The Boroughs o partičce seniorů, která musí v odlehlých končinách Nového Mexika čelit záhadné entitě. Ta se je snaží okrást o to poslední, co jim v životě zbývá, o čas. Podle svých slov se oba na práci se staršími herci už těší.

Projekt zatím nemá stanovené datum premiéry, lze ale hádat, že tenhle zajímavý námět na obrazovkách uvidíme za dva až tři roky.

Spider-Manův spin-off překvapil krvavým ratingem

Pokusy Sony budovat hrané filmové universum okolo Spider-Mana bez Spider-Mana zatím dopadalo neslavně. Venom sice vydělal slušné peníze, infantilní tiktokový humor ale řadu fanoušků úplně míjel, a z Morbiuse, krvelačného upíra vysávající lidi bez jediné viditelné kapky krve, se stalo meme, kterému se doteď směje celý internet.

Málokdo se tedy těšil na další přírůstek, který se tentokrát má zaměřit na obávaného lovce divokých šelem Kravena. Ten mezi výpravami do divočiny jezdívá do New Yorku pokusit se pavoučího hrdinu přidat mezi své trofeje, tvář mu propůjčí Aaron Taylor-Johnson a do kin má dorazit letos zkraje října. Před pár měsíci fandy předlohy rozezlila zpráva, že filmová verze tohohle padoucha být velkým milovníkem zvířat a ochráncem přírody, což je zcela v rozporu s jeho komiksovým předobrazem.

Částečným uklidněním by jim ale mohla být nová ukázka prezentovaná na CinemaConu, na jejíž online premiéru zatím čekáme. Podle přítomných diváků materiál nešetřil brutální akcí, krví, utrženými končetinami a dokonce došlo i na ukousnutí nosu. Producenti ze Sony se tedy zjevně konečně uvolili natočit poctivé komiksové eRko. Dorazit by pak měl i další klasický Spider-Manův protivník, přerostlý nosorožčí muž Rhino, jehož účast určitě dává smysl. To všechno zní docela slibně, za fandy tedy doufejme, že je nečeká další debakl. Jestli ne, třeba za pár let uvidíme Kravena trhat na plátně i pavoučí nožičky.

Taylor-Johnson jako Kraven (foto: JoBlo)

Downey chce natočit třetího Sherlocka

Robert Downey Jr. od Iron Manova lusknutí o pořádný hit nezavadil, zahrál si ale v několika sympatických menších projektech a v hodně vybrané společnosti má zazářit i v chystaném Oppenheimerovi od Christophera Nolana. Často se skloňovala i možnost jeho návratu do role nejslavnějšího detektiva na světě, a nyní se konečně zdá, že třetí Sherlock skutečně vznikne.

Podle hercovy manželky a producentky Susan Downey je završení trilogie pro něj nyní prioritou a dokonce se mu pro jeho natočení konečně uvolnila kapacita, kamery by se tedy mohly již brzy rozjet. Warneři návrat jednoho ze svých ověřených brandů určitě uvítají. Asi nikdo si neumí představit, že by se do role Watsona zároveň nevrátil Jude Law a že by trojku režíroval někdo jiný než Guy Ritchie, na jehož rukopisu a výrazném stylu oba předchozí filmy stály.

Downey a Law jako detektivní duo (foto: Warner Bros.)


Na co se chodilo

Kdo by na začátku roku čekal, že letošním hitem z ranku Mavericka nebo Avatara budou zrovna Super Mario Bros. Je tomu ale tak. Italští instalatéři už nasbírali přes 600 milionů dolarů a suverénně pokračují na cestě za miliardou, jejíž hranici od počátku pandemie pokořil pouze Spider-Man a právě Avatar a Maverick. 25 milionů dolarů mezitím nastřádal parádní reboot kultovní hororové série Smrtelné zlo: Probuzení, což je víc než dosud vydělal osmdesátkový originál, výsledek odpovídající kvalitám filmu a taky předzvěst dalších dílů. Projekt se totiž zaplatí už na tržbách z kin a po blížící se premiéře na streamech bude dávno vydělávat producentům do kapsy.

I u nás Mario suverénně kraluje kinům, do kterých přilákal už celkem 240 tisíc diváků a chybí mu jich již už jen 50 tisíc, aby se vyhopkal na první místo letošního tuzemského tržebního žebříčku. Stejně jako v zahraničí se i v Česku sympaticky dařilo i démony posedlé mamině. U peripetií s knihou mrtvých si káklo do gatí přes 20 tisíc diváků jen za první víkend.

¨

Na co se podívat

Kostěj je zlatokop, bývalý elitní voják a hovado, které sice vzhledem připomene Santu Klause, k jeho dobráctví ale má opravdu daleko. Během zimní války rozkrájel stovky ruských vojáků a teď by od boje měl rád chvíli pokoj. Rota nácků promenádující se po jeho teritoriu mu ale rozhodně radost nedělá. Jakmile tuhle situaci odnese jeho kůň a Němci dostanou zálusk na jeho zlato, probudí se v něm terminátor a jatka můžou začít.

Pro vychutnání Sisu je potřeba přistoupit na pravidla hry, která tvůrci nastolí hláškou o tom, že Kostěj zkrátka a dobře odmítá umřít. Odmítá to několik dlouhých hodin na oprátce, kdy si od škrcení uleví nabodnutím svého těla na zrezlou trubku, případně mu nedělá problém rozchodit pád a explozi letadla. Jakmile tuhle mýtickou nadsázku ale přijmete, dává tahle směs finské urputnosti, tarantinovského násilí a osmdesátkové přímočarosti dohromady svěží akční béčko a příjemnou jednohubku.

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast