Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

On se bojí: Temná komedie režiséra Slunovratu se postupně mění v naprosté psycho (recenze)

Začínáme skutečně na začátku. Tak moc na začátku, jak to jen jde. Ještě v lůně Beauovy matky, kde jeho očima sledujeme, jak se drápe na svět… než doktorům novorozeně vyklouzne a praští se do hlavičky. Je to jen první z řady naprosto absurdních neštěstí, které hrdinu ujeté novinky režiséra Slunovratu Ari Astera čekají. Zdaleka ale ne ta nejhorší.

on-se-boji

Skoro jako by Todd Phillips a Ari Aster dostali stejné zadání. Joaquin Pheonix se v ulicích dystopického města snaží neztratit zbytky příčetnosti, na paty se mu ale lepí neuvěřitelná smůla a ničemu nepomáhá ani jeho neobvyklá zdravotní indispozice nebo nezdravý vztah s matkou, se kterou od porodu pupeční šňůru nikdy úplně nepřestřihli. Jak stopáž On se bojí ubíhá, velmi rychle ale divák pochopí, že u těchhle povrchních souvislostí veškerá podobnost s Jokerem končí.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Stačí jediný den…[/pullquote]Úvodních zhruba čtyřicet minut, kdy s tímhle zvláštním hrdinou strávíme terapeutické sezení a následně ten naprosto, ale naprosto nejhorší možný den, co si dovedete představit, patří mezi to nejlepší, co jsme na plátnech mohli v poslední době vidět. Způsob, jakým na sebe Astair vrší šílené situace, jako by svému hrdinovi trhal metaforické nožičky, je bravurně vypointovaným, zábavně absurdním a geniálně nasnímaným psychothrillerem, který by obstál sám o sobě jako mimořádný krátký film. Není to náhoda, právě z režisérova pár let starého sedmiminutového skeče pojmenovaného Beau aktuální celovečerák vychází.

Film ve svém úvodu perfektně zachycuje do extrému vyhrocené stresy, které všichni známe z každodenních životů. Pohřešované klíče, nefunkční kohoutky, sebediagnózy podle informací na internetu, nestíhání letadel, podivíni na ulici. Kumulací a intenzitou těchhle povědomých nesnází Astair vytváří tak imerzní a intenzivní tíseň, až se musíte katarzně uchechtávat, abyste se spolu s Beauem nezbláznili. Podrobnější popis děje by byl zbytečným spoilerem, ale noční vzkazy od sousedů, sprint pro vodu nebo dvojici nezvaných hostů na stropě koupelny z hlavy určitě nevymažete.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Penis na půdě[/pullquote]Vyprávění Astairovy tříhodinové novinky je ale silně epizodické, a jeho hrdina před sebou má pinocchiovskou cestu vstříc dalším, čím dál divnějším, svízelům. Z jeho nehostinné bytovky se tedy zhruba ve třetině děje vydáváme dál, do načančaného rodinného domu, kde je Beau nucen se pár dní rehabilitovat. Byť už v této části tempo a drajv filmu lehce poleví, divákova spokojenost zůstává vysoká.

Po překlopení do druhé poloviny ale veškerá pravidla letí oknem a On se bojí se postupně proměňuje z černé komedie v čím dál ujetější a zfetovanější sérii snových sekvencí, halucinací, prapodivných obrazů, hrátek si s realitou a penisových monster na půdě. Stručně řečeno, stejně jako ve skutečné noční můře tu všechno přestane dávat smysl. Diváci se zvlášť vytříbeným vkusem právě tehdy procitnou a začnou spokojeně vrnět ve snaze přijít s co nejšťavnatější interpretací a rozborem Astairova vztahu k matce; ty ostatní ale film se svou gradující fantaskností bohužel spíš začne ztrácet a je bez pochyby, že leckdo film ani nedokouká.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci

On se bojí (2023)

Velebené studio A24 si připisuje další výsostně originální zářez. On se bojí se stane jedním z těch rozporuplných filmů, ve kterých si buď libujete, nebo je absolutně nedáváte. V našem případě úvodní nadšení a úvahy o jednom z filmů roku vystřídaly rozpaky; rozhodně ale doporučujeme tuhle halucinogenní psycho jízdu absolvovat a udělat si vlastní názor.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Aerofilms, A24 © 2023

On se bojí | Beau Is Afraid
Drama / Horor / Komedie
Premiéra: 20. dubna 2023, Aerofilms
USA / Kanada, 2023, 179 min
Režie: Ari Aster
Scénář: Ari Aster
Kamera: Pawel Pogorzelski
Hudba: The Haxan Cloak
Hrají: Joaquin Phoenix, Michael Gandolfini, Parker Posey, Amy Ryan, Zoe Lister Jones, Richard Kind, Nathan Lane, Kylie Rogers
Produkce: Ari Aster, Lars Knudsen
Střih: Lucian Johnston
Zvuk: Paul Hsu
Scénografie: Fiona Crombie, Paul Hotte
Masky: Erik Gosselin
Kostýmy: Alice Babidge

on-se-boji-plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast