Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Super Mario Bros. ve filmu udělají radost dětem i odrostlejším hráčům

Bráchové Mario a Luigi v Brooklynu provozují malou instalatérskou firmu, kšefty se jim ale moc nedaří. Když je shodou okolností vcucne podivná zelená trubka a vyšle je do kouzelného světa, ve kterém přerostlá želva chystá útok na sousední království plné kouzelných hub, rychle zjistí, že kapající kohoutky jsou ten nejmenší problém. 

Jestli jste vyrůstali v devadesátkách, pak asi víte, že Mario a Luigi už se na plátnech jednou objevili, a to dokonce v hrané podobě. Tehdy nicméně šlo o podstatně volnější adaptaci, než do kin tento týden uvádí mimoňovské studio Illumination. Vůbec první pokus o zfilmování videohry se totiž potýkal s pořádným produkčním peklem a výsledná dystopie připomínala leccos, jen ne barevné dobrodružství, které diváci znali ze svých GameBoyů a SNESů.

To tentokrát nehrozí. Animace si do puntíku zachovává roztomilou stylizaci předlohy, na filmového Maria je ale radost koukat i díky propracovaným texturám, práci se světlem nebo zvládnuté animaci vody. Technicky zkrátka Illuminationu není co vytknout, zvlášť když je to všechno tak hezky barevné, hodně se to hýbe a přiková to prcky na několik minut do sedaček, pokud tedy zrovna nadšeně nešermují prstem směrem k plátnu, protože zmerčili další známou potvůrku z her.

To všechno navíc podbarvuje hravý soundtrack, který samozřejmě několikrát pracuje s tři dekády starou osmibitovou melodií z her i s dobovými vypalovačkami z rádií.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Let’s-a-go![/pullquote]Hráči budou ze Super Mario Bros. ve filmu nepochybně nadšení, ať už jde o nostalgické mileniály nebo jejich mrňata, často zplozená za záminkou nákupu nové generace konzolí od Nintenda. Kromě řady více či méně nápadných odkazů se ale všechny generace fandů můžou těšit na několik hravých sekvencí odkazujících na plošinovkovou 2D estetiku předlohy, závod autíček po povědomé duhové trati, potyčky s Donkey Kongem, poskakování po želvích hlavách i baštění houbičkových power-upů.

Dobrodružný příběh o bratrské lásce a snaze dokázat svou hodnotu světu sice diváka nemá příliš čím překvapit a slušel by mu nějaký ten shrekovský vtípek pro dospělé, v každém případě je ale dostatečně univerzální na to, aby se jeho devadesáti minutami bez problémů proseděl i rodičovský doprovod, který předlohu zná jen letmo nebo vůbec.

Díky prostoru věnovanému neohrožené princezně Peach navíc film bude bavit i holčičky, jakkoli někteří zabedněnější taťkové budou pod fousy frflat něco o tom, jestli by ta zbytečně emancipovaná bloncka namísto poučování Maria neměla raději v koutě pasivně čekat na záchranu, protože na jejich GameBoyi nikdy takhle drsná nebyla. Takoví si ale najdou na všem něco.

  • Režie
  • Scénář
  • Animace
  • Hudba
  • Dabing
3.6

Super Mario Bros. ve filmu (2023)

Barevné, veselé, akcí narvané, hravě nenásilné dobrodružství Maria a Luigiho udělá velkou radost všem generacím hráčů předlohy, ani ty ostatní ale nijak neurazí. Kdyby se alespoň tohle dařilo všem videoherním adaptacím, bylo by na světě veseleji.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © CinemArt 2023

Super Mario Bros. ve filmu | The Super Mario Bros. Movie
Animovaný / Akční / Dobrodružný
Premiéra: 6. dubna 2023, CinemArt
USA / Japonsko, 2023, 92 min
Režie: Aaron Horvath, Michael Jelenic
Scénář: Matt Fogel
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Jack Black, Seth Rogen, Keegan-Michael Key, Charlie Day, Fred Armisen, Kevin Michael Richardson
Produkce: Christopher Meledandri
Scénografie: Guillaume Aretos

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast