Sázka na zlato ukáže jeden z prvních koncertů KISS, skončil ohněm (video)

Psal se rok 1973, když se tehdy třicetiletý televizní producent Bill Aucoin stal manažerem kapely KISS. Hned věděl, komu zavolat, aby pro ně sehnal smlouvu na desku a koncerty. Neilu Bogartovi, začínajícímu hudebnímu producentovi a majiteli vydavatelství Casablanca Records. Ten se KISS okamžitě ujal a jako první do těchto zcela neznámých pomalovaných rockerů vložil svou důvěru. Právě o muži, který „udělal“ KISS ale i mnoho dalších hudebních legend, je snímek Sázka na zlato, který právě vstupuje do kin.  

Film představí mnoho doposud nezveřejněných zákulisních historek ze života celé škály hudebních legend.  Třeba historka o tom, jak v roce 1974 vystupovali KISS v pětihvězdičkovém hotelu, v místnosti pro konání svatebních hostin, a spustili v celém hotelu požární alarm, je celkem neznámá. Kapelu na pódiu nadšeně uvedl sám Neil Bogart, a ta předváděla svou výbušnou pódiovou show, ve které byly blesky a oheň. Nikoho však nenapadla síla výsledného kouře. Začalo hořet a byl spuštěn požární poplach, jak mimo jiné uvidíme v Sázce na zlato.

“Myslím, že si neuvědomili, že koncert KISS v takových prostorách není dobrý nápad,” říká režisér a scenárista snímku Timothy Bogart. “Divákům se to nelíbilo. Kouř zaplnil celý prostor a byla to katastrofa. Vše bylo vzhůru nohama. Lidé byli zmatení a znechucení. Tátu to ale neodradilo, jak jinak…” směje se Bogartův syn a autor filmu, který stejně jako jeho sourozenci jde v otcových stopách a věnuje se kromě filmu i hudbě. „Pořád se motali u nás doma… Genu Simmonsovi jsem říkal strejdo. Byli tátova rodina, a tak vlastně automaticky i moje,“ dodává. Po smrti zakladatele Casablanca Records mu dokonce kapela KISS věnovala své album Creatures of the Night.

Neil Bogart pocházel z židovské rodiny. Syn brooklynského poštovního úředníka se vyučil na newyorské škole múzických umění, a v šedesátých letech působil jako ne příliš úspěšný zpěvák. Roku 1973 založil společnost Casablanca, v témže roce podepsal smlouvu s KISS, tehdy naprosto neznámou kapelou. Jeho vydavatelství bylo nicméně centrem i nejvýznamnější taneční hudby té doby. Vydalo obrovský hit “YMCA” od Village People (1978), zpopularizovalo electro-disco s “I Feel Love” Donny Summer (1977) a podporovalo experimenty George Clintona s kapelou Parliament-Funkadelic. Neil Bogart zkrátka udával hudební tempo té doby.

Tayla Parx jako Donna Summer ve filmu Sázka na zlato

Ve filmu si slavné muzikanty Bogartova labelu zahráli například Wiz Khalifa nebo Jason Derulo Ledisi, uvidíme v něm ale i Jeremy Jordana, Michelle Monaghan, Peytona Lista, Jasona Isaacse nebo Lyndsy Fonsecu.

Diváci si můžou připomenout své nejoblíbenější hity a jejich velkolepá koncertní vystoupení v kinech od 13. dubna.

-red-
zdroj: Z. Janáková

foto/video: Donart Film © 2023