Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #18/23 – Zásek Hollywoodu a animované novinky nejen z Anifilmu

Zdravíme vás z jarního Liberce, který kromě hezkého počasí rozsvítil i tradiční festival animovaného filmu Anifilm. V hlavní soutěži tu bojují krvelační jednorožci, loutkový heist či animovaný muzikál, prezentuje se to nejlepší z tematické japonské kinematografie, po městě pobíhají oceňovaní tvůrci těch největších animovaných pecek. I za oceánem je ale hodně rušno, a když řekneme, že hollywoodské soukolí se po letech zaseklo, nepřeháníme. Jako každý týden neopomeneme ani várku nově oznámených sequelů oblíbených sérií, přičemž příhodně se roztrhl pytel právě s animáky. Přejeme hezký víkend a hezké čtení.

Zásek Hollywoodu

Nebýt kvalitního scénáře, ani sebelepší režisér či herec vám film nezachrání. Přesto jejich autoři dlouhodobě patří mezi nejpřehlíženější a nejhůře placené filmové tvůrce, a už toho mají dost. V Hollywoodu aktuálně probíhá stávka scenáristů. Naposledy se tomu stalo před patnácti lety, a pokud vás zajímá, jak se jejich tříměsíční truc projevil na kvalitě obsahu, stačí si vzpomenout na děravý děj Quantum of Solace, první sólovky Wolverina, čtvrtého Terminátora nebo posledních řad seriálových Ztracených.

V současnosti tvůrci sdružení pod americkými scenáristickými odbory odmítají v jakékoli kapacitě pracovat na nových filmech, seriálech i televizních pořadech, dokud producenti, studia a zejména dost otrokářské streamovací služby nevyjdou vstříc jejich požadavkům. Patří mezi ně adekvátnější odměny a procenta odvislá od úspěchu seriálů nebo zásadní omezení využívání umělé inteligence v kreativním procesu tvorby filmů a seriálů, protože programy jsou cvičeny právě na starších scénářích bez jakékoli kompenzace pro jejich autory. Jako problematické pro svou workflow scenáristé vidí i streamovací strategii vydávání celých sérií najednou, u online služeb navíc kritizují netransparentní výsledky vydávaných děl ve srovnání s jasně viditelnou návštěvností filmů z kin.

Není jasné, jak dlouho stávka bude trvat tentokrát, podle scenáristů je nicméně v sázce samotná existence jejich profese. Problém je, že finanční představy producentů se od jejich požadavků řádově liší a obě strany se aktuálně tváří dost neústupně. Již v tuto chvíli tahle patová situace nicméně pozastavuje produkci celé řady děl, takže pokud se rychle nenajde její kompromisní řešení, tratit na ní stejně jako před lety budeme i my, diváci.

Cliffhanger dostane dvojku

Sylvester Stallone navzdory věku 76 let stále nehodlá pověsit akční kariéru na hřebík, místo toho se chystá znovu pověsit na stěnu. Po třiceti letech totiž se svou produkční společností Balboa Pictures rozjíždí produkci pokračování svého bijáku Cliffhanger, který zkraje devadesátek zaznamenal slušný tržební úspěch i pár oscarových nominací v technických kategoriích, a o jeho nástupci se mluvilo už několikrát. Hlavní hvězda se do role ústředního záchranáře a horolezce vrátí, asistovat by mu u toho nicméně měly nové, mladé tváře. Aktuálně se rozjíždí práce na scénáři, film bychom tak mohli vidět zhruba za dva roky.

Návrat animovaných pecek

Právě v týden, kdy jsme v Liberci na Anifilmu měli tu radost popovídat si s režisérem Kung Fu Pandy Johnem Stevensonem, fandy série nadchla zpráva, že se po letech konečně chystá další díl. Kung Fu Panda 4 má dorazit už v březnu příštího roku a nepochybně pro studio DreamWorks půjde o sázku na tržební jistotu.

V příběhu se Po má stát novým duchovním vůdcem Údolí míru, nejdřív ale musí předat svou roli Dračího bojovníka. Tyhle plány pozdrží nová záporačka, která umí přivolat na scénu předchozí hrozby z hrdinovy minulosti. Čeká nás tedy návrat starých známých z předchozích dílů. Do svých rolí se vrací všichni původní dabéři.

Kromě Johna Stevensona jsme si popovídali i s Kim Keukeleire, animátorkou, která se podílela mj. na animácích Wese Andersona, Frankenweeniem nebo Slepičím úletu. Pokud to nevíte, i ten má po dvaceti letech konečně dostat pokračování. Tahle informace sice je už pár měsíců stará, poměrně nenápadně ale proplouvá pod povrchem. Nyní už ale konečně víme, kdy film uvidíme. Podle čerstvých zpráv si film totiž odbyde premiéru už v červnu na festivalu v Annecy, načež brzy poté zamíří na Netflix. K dabingu dalšího drůbežího dobrodružství se sice nevrací Mel Gibson, zaskočí za něj ale jeho brácha Donal, a asistovat mu u toho bude třeba Zachary Levy nebo Bella Ramsey.

Kromě Kung Fu Pandy a ulítlých Slepic se před kamery ve filmu kombinujícím animaci s živými herci dále nemá vrátit nikdo jiný než samotný Bugs Bunny. V podcastu a na svých sociálních sítích to propálil scenárista a režisér Robert Rugan, zprávu ale následně rychle smazal, protože Warneři dosud nic neoznámili oficiálně.

Gladiátor 2 ohromuje obsazením

Chystaná dvojka Gladiátora, kterou režisér Ridley Scott má točit letos v létě a uvést do kin příští rok na podzim, snad každý týden uloví novou hereckou hvězdu. Návrat Russella Crowea visí ve hvězdách a z příběhových důvodů se nejeví moc pravděpodobně, už nějakou dobu se ale ví, že z jedničky vrátí alespoň představitelka Lucilly, Connie Nielsen, nebo Djimon Hounsou jako osvobozený otrok Juba. Hlavní roli si má střihnout vycházející hvězda Paul Mescal, ve filmu se ale objeví i Denzel Washington, Barry Keoghan a podle čerstvých zpráv i dva internetoví miláčci, Joseph Quinn ze Stranger Things a Pedro PascalMandaloriana, Hry o trůny nebo Last of Us. Z nového Gladiátora se tedy stává poctivá ansámblovka, která kromě legendárního odkazu strhne pozornost i počtem tváří na plakátech. Doufejme, že v první řadě ale půjde o skvělý film.


Na co se chodilo

Tak je to doma. Rozkročení mezi infantilními ratolestmi a staršími nostalgickými pařany se vyplatilo, Super Mario Bros. totiž už minulým víkendem pokořili magickou metu utržené miliardy dolarů. V dobách před covidem sice šlo o poměrně standardní výsledek většiny zásadních blockbusterů, aktuálně jde ale o vzácný úspěch, ze kterého kinaři mají velkou radost. Adaptace kultovní hopsačky s čtyřicetiletou tradicí se navíc dost možná brzy stane nejúspěšnějším animákem historie, protože trend zatím rozhodně nenaznačuje, že by tržby měly zásadně zpomalit. Uvidíme, jak si italský instalatér poradí s aktuálním nástupem Strážců galaxie.

Zajímavostí je, že do pětky nejnavštěvovanějších filmů amerických kin se probojoval rovněž čtyřicetiletý Návrat Jediů. Šestá epizoda Star Wars se ke svému výročí dočkala znovuuvedení v kinech a diváci ukázali, že o nezprasená dobrodružství v předaleké galaxii by zájem pořád byl. Výsledkem je skoro pět milionů dolarů, které film ke svým narozeninám od fandů dostal.

Na co se podívat

Naprosto volná ruka, kterou James Gunn ke svému loučení před odchodem ke konkurenčnímu DC dostal, rozlučce se Strážci galaxie evidentně prospěla. Zakončení trilogie dává připomenout, proč se vlastně Marvel vypracoval až tam, kde je. I ten nejlépe naplánovaný filmový vesmír se totiž začne hroutit pod vlastní vahou, pokud mu začne scházet srdce.

Volume 3 jím přímo překypuje a po dlouhé, dlouhé době nabízí jízdu, která se může směle řadit po bok toho nejlepšího, co kdy studio natočilo. Povedly se efekty, práce s postavami, vymazlená akce i nečekaně temná stránka příběhu, který se tentokrát zaměřuje především na mývala Rocketa a překvapivě funkčně i na tématiku experimentů na zvířatech. I pokud jste nad komiksovkami v poslední době lámali hůl, tady budete z kina odcházet navýsost spokojeni.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Totalfilm Media, GettyImages, Bontonfilm, Falcon, CinemArt © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast