Total Week #19/23 – Luke s Lokim v hororu, návrat vymítače lidí a odklady seriálů

Hollywood zaseknutý probíhající stávkou scenáristů hlásí první odklady očekávaných projektů, řada zajímavých filmů naštěstí ale stihla přípravy dokončit ještě před ní. Díky tomu se můžeme těšit na novou spolupráci Tima Burtona s Jennou Ortegou, novou adaptaci Stephena Kinga s geekovsky našláplým obsazením nebo třeba návrat marnotratného syna Nicolase Cage. Přejeme hezký víkend a hezké čtení.

Beetlejuice se vrací a loví hvězdy

Michela Keatona asi většina současných mladých diváků zná spíš jako okřídleného týpka z komiksových filmů, ať už se bavíme o Batmanovi, Vultureovi nebo Birdmanovi. Ještě před tím vším, ke konci osmdesátých let, ale zaválel i v dost ujeté hororové komedii Beetlejuice od Tima Burtona. Maniakálně si v něm zahrál hnijícího vymítače lidí, který pomáhal párečku duchů vymámit z jejich sídla trojičku nepříjemně živých nájemníků.

Jednu z těhle nájemnic si střihla fantastická Winona Ryder a stala se malým gotickým fenoménem, podobně jako nedávno Jenna Ortega s Wednesday. Není tedy náhoda, že právě tyhle dvě si zahrají matku s dcerou v chystaném pokračování, na kterém se po třiceti letech čile pracuje. Na místo činu se vrací i Tim Burton a Michael Keaton, který se tak po Batmanovi vrací k další postavě, která kdysi nakopla jeho kariéru. Film má stanovenou premiéru na září příštího roku.

Stávka blokuje první projekty

Už minulý týden jsme naříkali, že právě probíhající zásek Hollywoodu odskáčeme my, diváci. Snaha pisálkovských odborů vydupat si zaslouženě lepší podmínky už po těch pár dnech má první následky.

Vyloženě prokletá je očekávaná a už tolikrát odložená upíří vybíjená Blade. Marvelovský remake už měnil režiséra, přepisoval scénář, rozčílil hlavní hvězdu, a nyní se kvůli stávce produkce kompletně pozastavuje. Úplně původně jsme ho přitom měli vidět už letos v listopadu, v tuto chvíli ale není reálný ani ten příští.

Větší jobovka pro většinu diváků bude pozastavení produkce poslední série Stranger Things. Vlajková loď Netflixu je jeden z posledních projektů, který mu zaručeně pokaždé zajistí masovou sledovanost, jednooký streamovací král tak má pořádný důvod začít celou stávku promptně řešit.

Pozastavily se i práce na nové řadě Cobra Kai, Andorovi nebo Rodu draka. Začít pracovat tvůrci nemůžou třeba ani na druhé řadě Last of Us. V suchu jsou v tuhle chvíli projekty, které mají scénář 100% hotový – pod tou podmínkou, že si jej tvůrci nebudou jakkoli na place upravovat nebo improvizovat. To by mohlo trochu omezit blbnutí Ryana Reynoldse ve třetím Deadpoolovi, případně reboot Supermana od Jamese Gunna, oba komiksové fláky ale pomalu a jistě míří před kamery. Směle, byť bez showrunnerů na place, pokračuje i produkce druhé řady Prstenů moci. Ještě že tak…

Nová kingovka verbuje Lukea s Lokim

Stephen King je nejadaptovanější spisovatel na světě. K Tomu, Mlze, Osvícení a další zhruba šedesátce zpracování jeho knížek už v červnu přibyde ještě hororový Kostlivec, a do produkce vzhledem k již hotovému scénáři míří další. Údajně výborná povídka The Life Of Chuck navíc verbuje sakra příjemné obsazení.

Ústředního Chucka, jehož život od narození až po předčasnou smrt na rakovinu příběh mapuje, si zahraje Tom Hiddleston, a asistovat mu u toho bude ve vedlejší roli Mark Hamill. Loki s Lukem by se tak měli potkat ve filmu tonálně podobnému spíš starším, devadesátkovým dramatům, jako Vykoupení z věznice Shawshank, Stůj při mně nebo Zelená míle. Máme tedy zaděláno na slušnou pecku.

Cage se vrací do staré role

Z komediálně hororového Renfielda se sice vyklubal komerční propadák, Nicolas Cage ale nepochybně zažívá příjemnou renesanci své kariéry, která pěkných pár let hibernovala v rakvi. Dalším zářezem na jeho kariérní pažbě se má stát pokračování komerčně průměrného, ale velmi chváleného thrilleru Obchodník se smrtí, ve kterém si před dvaceti lety zahrál prodejce zbraní.

Výkonným producentem projektu, jehož produkce by se měla naplno rozeběhnout na podzim, pak není nikdo jiný než Bill Skarsgård. Démonický Pennywise a markýz z nedávného Johna Wicka si zároveň má i střihnout syna Cageovy postavy, což je vzhledem k naprosto maniakálním výkonům a šíleným očím obou hereckých chameleonů naprostá castingová trefa.


Na co se chodilo

Strážci galaxie platili za zásadní kinařskou událost. To ale bylo před covidem, zásadním útlumem komiksové horečky a přesycením superhrdinskými filmy, kvalitativním úpadkem MCU… a účastí milované partičky v blbostech, jako byl poslední Thor nebo nedávný Sváteční speciál na Disney+. Důvody můžou být různé, ale navzdory spokojeným recenzím i nadšeným reakcím fandů zůstaly globální výsledky Volume 3 kapku za očekáváním.

Celosvětový otvírák skoro 300 milionů dolarů sice zní velmi fajn, ale jen do chvíle, než zjistíte, že dvojka před lety zvládla o půlku víc. Strážci sice po několika týdnech sesadili z žebříčku návštěvnosti Maria, na rozdíl od něj ale miliarda pro tuhle partičku asi zůstane jen zbožným přáním. Zvlášť, když už příští týden do kin s plnou parou vjede konkurence v podobě již netrpělivě túrující, rychlé a zběsilé rodinky. James Gunn si každopádně může pískat, protože se s Marvelem rozloučil důstojně a v nejlepším.

Na co se podívat

Ben Affleck vstupuje na plátna pod režijním a scenáristickým vedením Roberta Rodrigueze v podvratném thrilleru Hypnotik. Detektiv Danny Rourke v něm pátrá po ztracené dceři, když je při probíhající loupeži svědkem nevysvětlitelného ohnutí reality. Oba případy spojuje postava tajemného hypnotika, který dokáže silou mysli donutit ostatní vnímat verzi světa, která neexistuje.

Hitchcockem inspirovaný příběh plný zvratů a překvapení sice má své rezervy a bere se místy zbytečně vážně, jako old-schoolová žánrovka je ale Rodriguezova novinka fajn. Scénář přitom režisér chtěl zrealizovat už dlouhých dvacet let a na produkci, hudbě, střihu a vizuální podobě výsledku se podílela v podstatě celá jeho rodina. Pokud tohohle provokatéra a Tarantinova kámoše máte rádi, nemáte tedy nad čím dlouho váhat.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Totalfilm Media, GettyImages, Netflix, Warner Bros. Discovery, Falcon, Vertical Ent. © 2023