Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

V kinech od 18. května (přehled a ukázky)

Do kin se právě přiřítilo už desáté pokračování zběsilé ságy nazvané příznačně Rychle a zběsile 10. Uniknout by vám tento týden nemělo britské drama Aftersun, opravdu stojí za to. První herecká role Celine Dion v remaku známé německé romantické komedie jde do kin pod názvem Znovu se zamilovat. Mladí milenci je francouzské emocionální milostné drama s Fanny Ardant a Melvile Poupaudem v hlavních rolích. A na plátna kin se právě vrací také jeden z klenotů české kinematografie, komedie Jiřího Menzela Vesničko má  středisková.

Rychle a zběsile 10 (USA, 2023)

V pátém díle série Dominic Toretto (Vin Diesel) se svou partou elegantně sejmul mocného brazilského narkobarona. Velkou úlohu v tom sehrály jeden most v Rio de Janeiro a obří sejf, který po něm Domovi parťáci táhli. Nikdo z nich neměl tušení, že svědkem celé události byl zločincův syn Dante (Jason Momoa). Ten od toho dne osnuje plán pomsty, která má ošklivě postihnout nejen Toretta, ale i všechny jeho blízké, včetně Domova osmiletého syna. A protože na děti se nesahá, rozhodne se Toretto Danteho zastavit. Bohužel však příliš pozdě přijde na to, že tak odhodlanému a rafinovanému soupeři ještě nečelil. Zvlášť když má Dante neskutečný organizační talent a vytvoří tým, který spojuje jediná věc – nenávist k Dominicu Torettovi a jeho kámošům. Opulentní bitva, kterou střet obou táborů vyvolá, se bude odehrávat po celém světě, přičemž asi nejvíc bude hořet asfalt pod koly rychlých a zběsilých aut v nádherných kulisách italské metropole. Římské koloseum se tak znovu stane svědkem soubojů na život a na smrt.

Rychle a zběsile 10
Fast X
Akční / Dobrodružný / Krimi / Thriller
USA, 2023, 141 min
Režie: Louis Leterrier
Scénář: Justin Lin, Dan Mazeau
Kamera: Stephen F. Windon
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Vin Diesel, Tyrese Gibson, Sung Kang, Ludacris, Michelle Rodriguez, Nathalie Emmanuel, Jason Momoa, Daniela Melchior, Brie Larson, Charlize Theron, Helen Mirren, Alan Ritchson, Jason Statham, Michael Rooker, Scott Eastwood, Jordana Brewster, Rita Moreno, Cardi B, Amber Sienna, Miraj Grbic, Calvin Chen, John Cena, Isabelle Bernardo, Leo Abelo Perry


Aftersun (VB, USA, 2022)

Někdy v devadesátých letech, kdesi v tureckém přímořském resortu tráví dovolenou rozvedený mladý otec Calum (Paul Mescal) se skoro náctiletou dcerou Sophií (Francesca Corio). Pohodové vystupování táty, který žádnou legraci nezkazí a baví se tím, že jej okolí považuje za dívčina staršího bratra, však zastírá znepokojivý závoj melancholie. Debut Charlotte Wells má nádech vzpomínky z dětství a nepotřebuje okázalá gesta k vystižení nepopsatelně intenzivních životních pocitů. Díky svému křehce impresivnímu vyprávění a ohromující empatii se stal diváckým hitem desítek festivalů, včetně Cannes, Toronta i Karlových Varů.

Aftersun
Drama
Velká Británie / USA, 2022, 96 min
Režie: Charlotte Wells
Scénář: Charlotte Wells
Kamera: Gregory Oke
Hudba: Oliver Coates
Hrají: Paul Mescal, Celia Rowlson-Hall, Frankie Corio, Sally Messham


Znovu se zamilovat (USA, 2023)

Co kdyby náhodná textová zpráva vedla k lásce vašeho života? V romantické komedii Znovu se zamilovat se Mira Rayová vyrovnává se ztrátou svého snoubence a posílá několik romantických zpráv na jeho staré mobilní číslo… aniž by věděla, že číslo bylo přiděleno k novému pracovnímu telefonu Roba Burnse. Novináře Roba krása upřímných slov uchvátí. Když dostane za úkol napsat profil megahvězdy Celine Dion (která hraje sama sebe ve své první filmové roli), požádá ji o pomoc při vymýšlení způsobu, jak se s Mirou osobně setkat… a získat její srdce.

Znovu se zamilovat
Love Again
Komedie / Drama / Romantický
USA, 2023, 105 min
Režie: Jim Strouse
Scénář: Lauryn Kahn, Jim Strouse
Kamera: Andrew Dunn
Hudba: Keegan DeWitt
Hrají: Sam Heughan, Priyanka Chopra Jonas, Celia Imrie, Russell Tovey, Omid Djalili, Lydia West, Steve Oram, Céline Dion, Amanda Blake, Sofia Barclay, Arinzé Kene


Mladí milenci (Francie, Belgie, 2021)

Elegantní architektka v důchodu Shauna se setkává se šťastně ženatým čtyřicátníkem Pierrem, který na ní zapůsobil při krátkém setkání před patnácti lety. Opětovné střetnutí a oboustranná náklonnost oba znepokojí. Zatímco se Pierrův život obrátí naruby, Shauna bojuje s city, o kterých si myslela, že patří minulosti. Příběh, který byl prve zpracován islandskou režisérkou Sólveig Anspach, ve spojení s scenáristkou Agnès de Sacy, je inspirovaný životem její vlastní matky. Jelikož však Anspach pracovala na filmu krátce před svou smrtí, až francouzské režisérce Carine Tardieu se tento film podařilo přepracovaný převést na plátno. Díky tomu diváci uvidí hluboce emocionální a vybroušené drama, ve kterém zazáří hvězdy jako Fanny Ardant nebo Melvil Poupaud a vymyká se společenským normám.

Mladí milenci
Les Jeunes amants
Drama
Francie / Belgie, 2021, 112 min
Režie: Carine Tardieu
Scénář: Sólveig Anspach, Agnès de Sacy, Carine Tardieu
Kamera: Elin Kirschfink
Hudba: Alisha Heng
Hrají: Fanny Ardant, Cécile de France, Florence Loiret Caille, Melvil Poupaud, Manda Touré, Sharif Andoura, Clara Choï, Loulou Hanssen


Vesničko má středisková (Česko, 1985, 2023)

Pábitelská kronika venkovského života, v roce 1987 nominovaná na Oscara, patří k vrcholům filmografie režiséra Jiřího Menzela. Ten po filmech Kdo hledá zlaté dno (1974) a Na samotě u lesa (1976) potřetí spolupracoval se Zdeňkem Svěrákem. Se zfilmováním jeho scénáře se přitom původně nepočítalo. Svěrákovi byl nedopatřením dvakrát proplacen námět k Samotě. Spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana proto narychlo napsal pár stránek textu, ať vyhoví byrokratickému aparátu. Jiřímu Menzelovi se ovšem premisa natolik zalíbila, že inicioval vznik plnohodnotného literárního podkladu. Epizodický portrét střediskové české vesnice je vystavěn okolo nejistého přátelství mužů protichůdných povah, řidiče družstevního náklaďáku Pávka (Marián Labuda) a jeho mentálně postiženého pomocníka Otíka (János Bán). Pávek se nespolehlivého chráněnce chce po žních zbavit. Otík by tím pádem byl přeložen do Prahy. Na život ve velkoměstě ale naivní závozník není připraven. Mladíkův široký úsměv a sluchátka na uších neodmyslitelně patří k idylickému vesnickému koloritu. Jeho součástí je také popudlivý Turek (Petr Čepek), žárlící na svou manželku Janu (Libuše Šafránková), nebo věčně zasněný doktor Skružný (Rudolf Hrušínský), který se při řízení rád kochá krásami české krajiny.

Digitalizace filmu byla financována z daru paní Milady Kučerové a pana Eduarda Kučery.

Vesničko má středisková (foto: NFA)

Vesničko má středisková
Komedie
Československo, 1985, 2023 (restaurovaná verze) 98 min
Režie: Jiří Menzel
Scénář: Zdeněk Svěrák
Kamera: Jaromír Šofr
Hudba: Jiří Šust
Hrají: János Bán, Marián Labuda st., Rudolf Hrušínský, Rudolf Hrušínský ml., Rudolf Hrušínský nejml., Petr Čepek, Libuše Šafránková, Jan Hartl, Miloslav Štibich, Oldřich Vlach, Stanislav Aubrecht, Zdeněk Svěrák, Magda Křížková-Šebestová, Július Satinský, Josef Somr, František Vláčil, Milena Dvorská, Milada Ježková, Ladislav Županič, Jitka Asterová, Jiří Lír, Blanka Lormanová, Eugen Jegorov, Jiří Schmitzer, Vlastimila Vlková, Jana Vaňková, Petr Brukner, Míla Myslíková, Jan Hraběta, Jana Kušiaková, Milan Šteindler, Vladimír Hrabánek, Zuzana Burianová, Klára Pollertová-Trojanová, Vida Neuwirthová, Jan Kašpar, Vlasta Jelínková, Dagmar Hajná, Alena Fišerová

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast