Jak se dabovala Ariel a princ Erik v hraném remaku Malé mořské víly?

Další rok, další hraná předělávka milované disneyovské klasiky. V remaku Malé mořské víly muzikálového režiséra Roba Marshalla si tutulní roli Ariel střihla RnB zpěvačka Halle Bailey, jejího suchozemského idola Erika pak relativně neznámý britský herec Jonah Hauer-King. Tohle obsazení si pochopitelně žádalo adekvátní dabérské protějšky, které jeden z dvorních režisérů českého znění studia Disney Vladimíř Žďánský hledal mezi nadanými tuzemskými zpěváky.

Roli Ariel nakonec dostala dvacetiletá zpěvačka Natálie Grossová. Absolventka konzervatoře má za sebou angažmá v několika muzikálech a v patnácti letech byla nominována na Thalii, průpravu k nazpívání nových verzí klasických písní Part Of YourWorld a Under The Sea jí tedy nelze upřít. “Z muzikálů jsem zvyklá zkoušet i dva měsíce v kuse. Tady přijdu do studia a musím hned naladit emoci a jet. Jako přípravu jsem si proto nakoukávala různé úkazky z filmu a znvou jsem se podívala na originál, abych se rychleji dostala do pocitů Arielky a zvládla to tady na první dobrou,” popisuje největší rozdíly mezi zpěvem v dabingovém studiu a na jevišti.

Princ Erik pak v nové verzi filmu oproti původní verzi dostal vlastní, původní píseň, kterou složil disneyovský hitmaker Lin-Manuel Miranda. Autor oceňovaných skladeb k Odvážné Vaianě nebo Encantu tak princovi doslova dodal hlas, a postava Arieliny vyvoleného v hraném filmu dostává celkově více prostoru než jeho kreslený předobraz. V češtině sedmadvacetiletého herce namlouvá stejně starý Marek Lambora, který se sice zpěvu nevěnuje pravidelně, hostoval ale u jiných umělců a v soutěžích, kde si hlasovky pořádně potrénoval. “Zpívat v dabingu je náročné v tom, že se snažíte trefovat do pusy a věrně kopírovat předlohu, v tomhle případě jsem navíc musel držet dlouho vysoké tóny a dostat do nich hodně emocí, takže to nebyla legrace,” shodl se Marek se svou dabérskou kolegyní.

Remake oblíbené pohádky o podmořské princezně a její snaze poznat život lidí na souši vpluje do kin 25. května v distribuci Falconu.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Totalfilm Media, Falcon, Disney © 2023