Mission Impossible: Tom Cruise se posedmé směje smrti do tváře v novém traileru

Začátek konce špionážní legendy? Možná. Dosud nejtěžší mise? Samozřejmě. Nikdo z agentury IMF totiž tentokrát není v bezpečí. Mrkněte na nový trailer první části filmu Mission: Impossible Odplata.

Je to už čtyři roky, co Tom Cruise oznámil, že sedmý a osmý díl Mission: Impossible napíše a v jednom zátahu zrežíruje jeho dlouholetý spolupracovník a jeden z architektů hercova novodobého úspěchu, Christopher McQuarrie. Natáčení začalo v Itálii už v únoru 2020, než bylo zastaveno kvůli covidu.

Ještě jednou tohle uvidím, a potáhnete do p*dele! Omluvy si nechte pro lidi, co přicházejí o domovy, protože náš průmysl se uzavřel. Tenhle zas*anej film se dotočí! Tvoříme tu tisíce pracovních míst, vy čů*áci!“ Zhruba tak by se dal volně přeložit tehdejší Cruisův výbuch na place, když několik členů štábu nedodržovalo hygienická opatření. Vzhledem k tomu, jak náročnou situací si filmový průmysl celosvětově procházel a že Cruise z pozice producenta do projektu nalil několik svých milionů dolarů, se nebylo moc čemu divit. Kamery se rozjely až po několika měsících a štáb se v jeho průběhu podíval do několika zemí, včetně Norska, Velké Británie nebo Spojených arabských emirátů.

S premiérami obou dílů se původně počítalo už na léta 2021 a 2022, Odplata tak zůstává jedním z posledních projektů, na které od dob pandemie stále ještě netrpělivě čekáme. Proslulý puntičkář Cruise totiž podobně jako v případě druhého Top Gunu v žádném případě nechtěl připustit jakýkoli kompromis s jeho releasem, natož aby se velkolepý film během lockdownu uklidil na stream. Jak o více než miliardu dolarů později víme, posledně tohle jeho producentské rozhodnutí nemohlo být správnější… a klidně bychom si na tohohle bojovníka za tu nejryzejší blockbusterovou kinematografii vsadili i teď.

Tom Cruise na place (foto: Paramount)

Přestože první trailer tedy vyšel téměř před rokem, zápletka zůstává pořád pod pokličkou a největší překvapení si tvůrci údajně šetří, jakkoli je to vzhledem k měřítku ukázek trochu zatěžko uvěřit. Spekulovalo se, že by Odplata mohla být koncem série, ani to ale v tuto chvíli ještě není jisté. Víme jen to, že zápletka má být úzce provázána s hrdinovou minulostí a že se vrátí postavy z celé série – třeba Ving Rhames a Simon Pegg jako agenti Luther a Benji, Rebecca Ferguson jako bývalá agentka Ilsa Faust a Vanessa Kirby jako obchodnice se zbraněmi Bílá vdova. O návratu postavy Marka Vašuta z prvního dílu se zatím mlčí, přibyl ale párek významných nových jmen od Marvelu, Pom Klementieff a Hayley Atwell.

Ti všichni společně musí vypátrat novou děsivou zbraň, která ohrozí celé lidstvo, pokud dostane do nesprávných rukou. V sázce je kontrola nad budoucností a osudem světa, a tak začíná smrtící závod napříč planetou. Tváří v tvář tajemnému, všemocnému nepříteli je Ethan nucen zvážit, že na ničem nemůže záležet víc než na jeho poslání – dokonce ani na životech těch, na kterých mu nejvíce záleží.

A u toho všeho samozřejmě Tom Cruise bude ve jménu kinematografie předvádět další šílené, smrtící kousky, jako jízda na střeše vlaku nebo již před pár měsíci hajpovaný skok s motorkou ze skály. jehož zákulisní video je napínavější než polovina dnešní produkce. Zatajovat dech u téhle nemožné mise v kinech konečně budeme už od 13. července.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: CinemArt, Paramount © 2023