Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Johnny Depp zahajuje Cannes, mimo soutěž se představí Indy či nový Scorsese, zabojují i Češi

V roce 2020 ho covid zařízl úplně, v roce 2021 ho zásadně omezil, vloni se s plnou parádou a triumfálním uvedením Top Gunu vrátil… a i letos očekává filmový svět od sluncem zalitého festivalu v Cannes velké věci. 76. ročník jedné z nejvýznamnějších oslav kinematografie začíná dnes a potrvá do příští soboty. 

Cannes se připravuje opět slavit film (foto: Festival de Cannes)

V hlavní soutěži se utká devatenáct filmů. O Zlatou palmu zabojují ta nejznělejší režisérská jména jako Aki Kaurismäki, Ken Loach, Wim Wenders nebo Wes Anderson se svou hvězdnou novinkou Asteroid City, kterou CinemArt na konci června uvede i do českých kin. Vítěze letos vybírá porota vedená švédským režisérem Rubenem Östlundem, jehož prozvracená satira Trojúhelník smutku se stala vítězem loňského ročníku.

Čestnou cenu převezme Michael Douglas, spolu s ním se ale po červeném koberci má projít i Harrison Ford, který v Cannes divákům představí očekávanou pětku Indiana Jonese, nebo Robert de Niro s Leonardem DiCapriem, kteří mají uvést krimi novinku Martina Scorseseho Killers Of The Flower Moon. Legendární filmař ji údajně musel znatelně prostříhat, aby se s i tak dost šílenou stopáží 206 minut vůbec mohl do programu festivalu vměstnat.

Celý festival otevře nové historické drama Jeanne Du Barry: Králova milenka s Johnnym Deppem v hlavní roli, volně inspirované vzestupem a pádem slavné francouzské dvorní dámy Ludvíka XV. Ta má dělnické kořeny, je mladá a touží po kultuře a potěšení. Využívá svého důvtipu a šarmu, aby se vyšplhala na společenském žebříčku a stoupala po příčkách francouzského dvora. Brzy se ocitne v přízni Deppem ztvárněného krále, který, aniž by věděl, že je ve skutečnosti kurtizánou, se do ní bláznivě zamiluje. Film se v distribuci Film Europe chystá i do našich kinosálů.

Výpravnou kostýmovku herec točil ještě než ho soud v ostře sledovaném procesu s Amber Heard zbavil nálepky násilníka, a účast na festivalu je tak pro jeho kariéru vítanou rekonvalescencí. Naposledy se na azurovém pobřeží objevil před dvanácti lety s čtvrtými Piráty z Karibiku, letos bude na světoznámém tamním marketu shánět partnery pro své drama Modigliani o titulní malířské a sochařské legendě, který má po boku Al Pacina produkovat a dokonce si na něm po pětadvaceti letech od svého debutu Bojovník znovu vyzkoušet i režii.

Letošní Cannes nesou k naší radosti i českou stopu díky dvěma projektům z produkce FAMU. O cenu pro nejlepší krátký studentský film se utká i Electra režisérky Darii Kashcheevy, která na sebe už upozornila před třemi lety oscarovou nominací pro svůj předchozí snímek Dcera. Při tvorbě své novinky využila animační techniky stop motion a pixilace, které kombinuje s hranými scénami. Pro děj filmu se inspirovala psychoanalýzou a psychoterapií. Noří se hlouběji do svých vzpomínek na dětství a prochází těmi nejbolestivějšími, aby dala průchod svým potlačovaným pocitům. Dramatický hraný kraťas Osmý den režiséra Petra Pylypčuka pak vypráví o útěku dvojice mladých lidí z pout náboženské sekty.

Daria Kashcheeva s Electrou opět září na světové úrovni  (foto: Maur Film)

Ačkoli je tedy v Cannes vše připraveno pro další velkolepou oslavu filmu, nad festivalem pluje i mírný oblak nervozity spojený s protesty proti francouzské důchodové reformě. Tamní odbory totiž hrozí pokusem vypnout v jeho průběhu proud a zásadně tím narušit průběh zahájení, promenády po červeném koberci i samotné projekce filmů. Pořadatelé jsou údajně na takový pokus připraveni zapojením několika velkých generátorů, v tuto chvíli ovšem není jasné, jak vážně je výhružka míněna.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Film Europe, Festival de Cannes © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast